A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A dűlő és a szőlőfajta egymásra találtak az aranyérmes borban

Kamocsay Ákos chardonnay-ja a Páskom-dűlőből a legjobb fajtabor

2018-07-04 | Vinoport


A dűlő és a szőlőfajta egymásra találtak az aranyérmes borban

Az idei VinAgora nemzetközi borversenyen a 2016-os Kamocsay Prémium Páskom-dűlős chardonnay-t aranyéremmel jutalmazta a nemzetközi zsűri, s megválasztotta a legjobb fajtabornak is.


Amióta megszületett a Hilltop prémium márkája, a Kamocsay Prémium borcsalád, benne a Páskom-dűlőben fogant chardonnay-val, azóta a legelismertebb magyar chardonnay-k között tartja számon mind a szakma, mind az értő közönség. A Páskom-chardonnay az egyetlen olyan hazai chardonnay, amely évek óta kiérdemli a legjobb chardonnay címet az egyetlen magyarországi nemzetközi borversenyen.


Kamocsay Ákos borász úgy véli: ezek azok a szakmai és fogyasztói visszajelzések, amikért érdemes dolgozni. A Páskom már a rómaiak számára is érték volt, mint szőlőtermő terület; több mint 2000 éves hagyománnyal büszkélkedhet.  Természetesen kell egy olyan fajta is, amely vissza tudja tükrözni azt az egyedi termőhelyi karaktert, amely maga a Páskom. A chardonnay pedig megmutatta, hogy ha nem is őshonos fajta ezen a tájékon, képes olyan prémium minőségre, amelyre kevés helyen az országban.

Büszkeséggel és jó érzéssel tölt el, amikor nem csak én érzem úgy, hogy sikerült világra segíteni egy olyan bort,

amely sokaknak képes élményt adni, vagy akár örömet okozni. A Páskom mindig is valahol a szívem csücske volt a sok izgalmas neszmélyi termőhely közül. Ebben egész biztosan fontos szerepe van annak, hogy kiváló a fekvése, jó a talajösszetétel és persze az, hogy olyan fajtát választottunk anno erre a területre, amely meghálálta ezt, s szemmel láthatóan jól érzi magát a dűlőben. Öröm számomra, hogy évről-évre sikert ér el a Páskom-chardonnay, ez egy nagyon fontos visszajelzés számunkra is.

 

A dűlő és a szőlőfajta egymásra találtak az aranyérmes borban

 

Örülünk a VinAgora aranyéremnek is, de ami kifejezetten jóleső érzés, az az, hogy a zsűri a legjobb chardonnay-nak választotta a 2016-os évjárat borát. S ha még azt is hozzátesszük, hogy 2016 nem volt a legideálisabb évjárat a pincészet életében, akkor még inkább tudjuk értékelni ezt a sikert. Ráadásul ez rámutat arra is, hogy még egy nehezebb évjáratban is remekül teljesít a Páskom és a chardonnay párosa." - fogllalta össze Kamocsay Ákos.

 A főborász arra is felhívta a figyelmet, hogy a chardonnay egyfajta indikátorként képes rámutatni a termőhely karakterére. A több évtizedes tapasztalat pedig bizonyítja, hogy a tradicionális neszmélyi fajták – pl. az olaszrizling vagy a szürkebarát – is képesek nagy fehérbor-alapanyagot adni ezeken a területeken, de a Páskom chardonnay adja a legkoncentráltabb és legintenzívebb íz és zamatanyagokat a 400 hektáros birtokon. 

 

Páskom-dűlő:

Forrás és fotó: kamocsaypremium.huMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!