A Füleky Pincészet a döntősök között
Újra magyar pinceépület az ArchDaily versenyén
2012-02-29 | Tóth AdriennTavaly tavasszal történt, hogy a badacsonyi Laposa Pincészet új épülete első díjat nyert az ArchDaily.com építészettel foglalkozó magazin "Év épülete" versenyének ipari kategóriájában. Most pedig egy újabb, reményeink szerint hasonló eredményhez vezető út előszobájában állunk, a tokaji Füleky Pincészet egyike ugyanis a kategória idei öt döntősének. Az eseménnyel kapcsolatban a pincészet marketingvezetőjét, Szabó Hajnalkát kérdeztük.
Mi a menete a versenynek?
Az ArchDaily.com egyike a világ leglátogatottabb online építészeti magazinjainak. Az év folyamán az általuk bemutatott épületeket minden évben egy, az olvasókat is bevonó szavazással versenyeztetik meg. Mivel szerte a világon megfordulnak egy munkaév alatt, rengeteg jelölt között válogathatnak, ezért különösen is nagy a jelentősége annak, hogy idén a Füleky Pincészet az ipari kategórián belül döntős lett.
Új pinceépületünknek most a következő beruházásokkal kell felvennie a versenyt: a Metal Foundation avilési székháza, a McLaren Gyártóközpont az angliai Wokingban, a Marmelo Mill olívaolaj-malom Portugáliában, valamint a Világépítészeti Fesztivál egyik díját már elnyert barcelonai szennyvíztisztító központ.
Kinek a terveinek köszönhetően értétek el ezt az eredményt?
Az épületet az Építész Stúdió két fiatal építésze, Félix Zsolt és Fialovszky Tamás tervezte. Az iroda megvalósult tervei már számos alkalommal arattak hazai és nemzetközi sikert. Nemrég például a pécsi Kodály Központ tervezésével hívták fel magukra a figyelmet. A tervezők igyekeztek a borászati szempontokat is figyelembe véve igen nagy körültekintéssel és odaadással megoldani a feladatot.
Nem minden borbarát második hobbija az építészet; megfogalmaznád, miért különleges ez az épület?
Építészeti szempontból a műemléki környezetbe való illeszkedéssel, a régi és az új harmonikus összhangjával és anyaghasználatával hívja fel magára a figyelmet. A rakott kőfalak rusztikus felülete és a simára csiszolt lapok közötti finom ellentét, a részletek, az aszimmetrikusan elhelyezett nyílások keresetlen egyszerűsége kis méreténél, eldugott helyszínénél jóval komolyabb jelentőséggel ruházza fel a házat.
Mit jelent számotokra szakmailag az új feldolgozó?
A 2007-ben elkezdődött beruházásoknak köszönhetően ma magasabb színvonalú, korszerű technológiát alkalmazhatunk. Új feldolgozónk Bodrogkeresztúr történelmi központjában, a XIII. századi római katolikus templom és a XV. századi parókia között épült meg. Általa modernebb, nagyobb kapacitású présházban dolgozhatunk, továbbra is ötvözve a modern és a hagyományos borkészítési eljárásokat.
Zárásként térjünk vissza a borokra!
Száraz borok szempontjából nagyon jó év volt a 2011-es, aszúk szempontjából kevésbé. A száraz boraink illatosak, zamatosak, hozzájuk szép, túlérett 21-22,5 mustfokú, egészséges szőlőfürtöket szüreteltünk. Mivel nagyon kevés aszúszem volt a száraz időjárásnak köszönhetően a 2011-es évben csak késői szüretelésű édes borokat fogunk készíteni.
2011-ben a legjobb tételek az Úrágya- (Mád), a Somos- (Szegi) és a Mestervölgy-dűlőkben (Tarcal) születtek, de nagyon szép volt a Vinnai és a Teleki is. Ezek lesznek a 2011-es száraz birtokbor alapjai, amit a napokban palackozunk.
2011-es birtokfurmintunkat már bemutattuk az idei Furmint Februáron és a Borjour Magnumon. Emellett kis tételben palackozunk 2011-ből dűlőszelektált furmintot a Mestervölgy-dűlőből, kabart és muskotályt. Ezek a borok nem kerülnek szélesebb körű kereskedelmi forgalomba, csak a pincénél, webshopunkban és borvásárokon lehet majd hozzájuk jutni. Most azonban számunkra is a legizgalmasabb hír ez a döntős szereplés, úgyhogy mindenkit csak arra tudok biztatni, akinek a képek alapján tetszik a pincészet épülete, szavazzon ránk az építészeti portál weboldalán!
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!