A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A helyi alapanyagokon van a hangsúly

Slow Food ünnepek Magyarországon

2011-01-03 | Tóth Adrienn


A helyi alapanyagokon van a hangsúly

Szerte a világon kisebb és nagyobb közösségek gyűltek össze év végén a Slow Food legnagyobb ünnepe, a Terra Madre nap tiszteletére. Ezeken az alkalmakon a helyben, fenntartható módon termelt és készített élelmiszerek, illetve készítői játszották a főszerepet. Az idén második alkalommal megrendezett Terra Madre napon több, mint 1000 rendezvény keretében ünnepelték a résztvevők az alapanyagok változatosságát és a gasztronómia sokszínűségét.


A programba bekapcsolódó 100 ország közé tartozott hazánk is. Budapesten, Kerekegyházán, Pécsett és Tokajban is összegyűltek a helyi Slow Food csoportok, hogy együtt élvezzék és népszerűsítsék a kis, kézműves élelmiszerkészítők hagyományos termékeit.

A rendezvények helyszínei, az általuk kiemelt élelmiszerekhez hasonlóan, sokszínűek voltak, hiszen farmok, otthonok, éttermek, iskolák szolgáltatták a Terra Madre színtereket. Függetlenül attól, hogy nagyvárosokban vagy eldugott falvakban került sor az eseményre, mindegyik program különböző volt, így tükrözve az adott hely földrajzi adottságainak és gasztronómiai hagyományaink egyedi kombinációját. Magyarországon több Slow Food csoport nyilvánította ki elkötelezettségét egy közös étkezéssel a „jó, tiszta és fair” élelmiszerek iránt 2010 végén.

A Slow Food Central Budapest egy vacsorát rendezett, amelynek középpontjában egy helyi, biatorbágyi sajtkészítő termékei álltak. A vacsora minden fogásába valamilyen módon helyet kaptak a Pozsa Panni által kézzel készített sajtok, és természetesen az egyes ételeket a hozzájuk illő, régióból származó borok kísérték.

A helyi alapanyagokon van a hangsúly

A Slow Food Kerekegyháza december 10-én napközben rendezte meg a Terra Madre programot, amelyet a Móra Ferenc Általános Iskola aulájában jó hangulatban tartottak ételkészítéssel, vetítéssel, beszélgetéssel egybekötve. Este a Slow Kultur jegyében a Rendek Tanyán betlehemeztek. Mindkét helyszínen 150-160 ember volt jelen. Már második éve kapcsolódnak be a nemzetközi eseménysorozatba. Fontosnak tartják, hogy a Föld Anya napot összekapcsolják valamilyen kulturális eseménnyel.

A helyi alapanyagokon van a hangsúly

A Slow Food Pécs-Pannonia tagjai Terra Madre vacsorájukon régi, hagyományos, magyar recepteket elevenítettek fel abból a célból, hogy azokra felhívják a figyelmet, így őrizve meg őket a jövő generációinak. A harmincöt magyar és külföldi vendégnek óriási meglepetést jelentett, hogy a magyar konyha a valóságban milyen változatos, és mennyivel többet mutathat, mint a pörkölt és a töltött káposzta. 2011-re úgy tervezik, hogy ennél is nagyobb létszámot megmozgató rendezvényt tartanak, jobban bevonva a helyi élelmiszer termelőket.

A helyi alapanyagokon van a hangsúly

A Slow Food Tokaj közös vacsorájának mottója „A zempléni erdők ízei“ volt. A borvidék erdői gazdagok vadakban, így a menüben szarvas sonkát, vadnyúlpástétomot és vaddisznósültet kóstolhattak a résztvevők. De Baranczó Attila séf a környéken található gombákról sem feledkezett meg, és az áfonyát, illetve a hecsedlit is felhasználta a főzés során. A környéken élő kistermelők ugyanis remek kézműves lekvárokat készítenek csipkebogyóból, kökényből, áfonyából, somból. A tokaji csoport egyik célja, hogy az ilyen, helybeli különlegességeket készítő termelőket felfedezze, és segítsen termékeik eladásában.

A helyi illetőségű események mellett az idei Terra Madre napnak egy központi projektje is volt, amely az 1000 Afrikai Kert nevet viselte. A világ különböző pontjain működő csoportok adományokat gyűjtöttek, amelyek segítségével a Slow Food ezer kertet hozhat létre az afrikai kontinensen, ezek a fejlődő országok kisebb közösségeit és iskoláit támogatják, illetve munkalehetőséget és megélhetést biztosítanak az ott lakóknak.

Mi a Slow Food?

A Slow Food egy non-profit, ún. öko-gasztronómiai szervezet, amely a tagjai által befizetett díj révén működik. A mozgalom célja, hogy támogassa a jó, tiszta és fair élelmiszereket és azok készítőit. A jó esetünkben egy olyan étrendet jelent, amely friss és szezonális alapanyagokat használ fel, amelyek kötődnek az egyedi, helyi hagyományokhoz. A tiszta kifejezéssel a környezet és az emberi szervezet iránt tiszteletet tanúsító technológiák fontosságát kívánják kifejezni. Míg a fair annak fontosságára utal, hogy milyen lényeges a kistermelők számára a megfelelő körülmények biztosítása, amelyek lehetővé teszik, hogy elérhető áron kínálhassák termékeiket a fogyasztóknak.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!