A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Hétszőlő a Legszebb Szőlőbirtok

Oroszlán Tamással beszélgettünk

2012-09-26 | Tóth Adrienn


A Hétszőlő a Legszebb Szőlőbirtok

A Bor és Piac idén először írt ki versenyt a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka cím elnyeréséért. A megmérettetés két körben zajlott, először a nagyközönség választhatta ki a tíz legszebb szőlőbirtokot, majd egy szakmai zsűri járta végig a döntős borászatokat, és nevezte meg idei győztesnek a Tokaj-Hétszőlőt. Az eredmény kapcsán Oroszlán Tamás kereskedelmi és marketingigazgatót kerestük meg.


Hadd induljunk egy szubjektív kérdéssel: miért szép számodra a Hétszőlő?

Emlékszem, amikor először jártam ott, felmentem a kőfalra, a felirat fölé. Elolvastam, hogy 1502-ben pontosan melyik hét parcella egyesítéséből született meg ez a dűlő, és akkor rádöbbentem, milyen nagy dolog, hogy 510 évvel később, felújított állapotban minden ugyanott van, ahol annak idején. Ha belegondolok, mennyi munka zajlott le itt az elmúlt évszázadokban, örülök annak, hogy a jelennek és a jövőnek én is részese lehetek.

A kőfal tetejéről azért megkapó a látvány, mert egyszerre belátható ez az egybefüggő ötvenöt hektáros birtok, valamint az előtte felépített feldolgozó. Ha pedig felmászunk a Tokaji-hegy tetejére, nem csak ebben a látványban gyönyörködhetünk, beláthatjuk a Tisza és a Bodrog összefolyását, sőt jó időben megpillanthatjuk akár az Alföldet is.

Van olyan időszaka az évnek, amikor különösen szeretsz ide járni?

Érdekes, hogy most teszed fel ezt a kérdést, ugyanis pont a szeptember végi, október eleji időszakot értékelem a legtöbbre. Ilyenkor a levelek már kezdenek sárgás, barnás árnyalatot magukra ölteni, és ha a lenyugvó nap fénye megvilágítja őket, olyan, mintha aranyfényben úszna az egész hegyoldal.

A Hétszőlő a Legszebb Szőlőbirtok

Ha valaki nem bennfentes, mint te, hogyan látogathatja meg a birtokot?

Fontos számunkra, hogy nyitottak legyünk a borkedvelők felé, ezért egy tanösvényt alakítottunk ki a szőlőben. Ez lehetővé teszi, hogy bárki odajöjjön, és felsétáljon egészen a kőfalig. A szőlőterületeink így bejárhatóak az év bármely napján, sőt előzetes egyeztetés esetén birtokigazgatónk vagy borászunk is szívesen vezet körbe vendégeket.

Fontosnak tartjuk, hogy a minél teljesebb megismerés érdekében ne csak a kóstolóhelyiségben beszéljünk a borról. A tanösvény által szeretnénk elérni, hogy az emberek többet tudjanak a szőlőfajtákról és a borvidékről. Közel engedjük az érdeklődőket a szőlőhöz, a természethez, hiszen csak ezáltal ismerhetik meg a tokaji borok titkát

Nem terhes ez számotokra?

Egyre erőteljesebben fókuszálunk a vendégfogadásra Tokajban. Ezt nemcsak a Hétszőlős dűlőtúra teszi lehetővé, hanem a hozzánk tartozó, Tokaj város főterén található Rákóczi Pince is, amelyet a közelmúltban egy teraszos borbisztróval bővítettünk ki.

A Hétszőlő a Legszebb Szőlőbirtok

Maga a Rákóczi Pince a régi Rákóczi-palota felújított épülete. Eredetiségét abból is láthatjuk, ha megfigyeljük falainak vastagságát. Ezt a tekintélyt sugárzó, klasszikus hangulatot igyekeztünk megőrizni a bisztró létrehozásakor is. Ezért nem egy modern berendezést, hanem egy letisztult, visszafogott, elegáns belső teret alakítottunk ki. A terasz szépségét igazán akkor tapasztalhatjuk meg, ha kiülünk a több mint százéves gesztenyefa árnyékába, és a főtérre látva, a templom harangjátékát hallgatva Hétszőlő-borokat kortyolgatunk. Persze az újdonságok mellett nem szabad elfelejteni a továbbra is működő pincénket, ahol a Lovagteremben akár 100-120 fő is kóstolhat egyszerre.

Előzetes bejelentkezés nélkül bármikor érkezhetünk ide?

Márciustól októberig nap közben folyamatosan nyitva vagyunk, és várjuk a borkedvelőket egyénileg, illetve csoportosan. Vannak fix soraink, de igények alapján alkalmi kombinációkat is szívesen összeállítunk.

Az általános nyitva tartáson túl akadnak egyedi programok is?

Egyre több városi fesztiválnak, ünnepnek biztosítunk helyszínt; rendeztünk már itt Harcsa és Liba Napokat, Jazz Fesztivált és Szüreti Ünnepséget.

Ha valakinek nincs szerencséje éppen arra járni, amikor ezek a tematikus események zajlanak, számukra is tartogattok valami különlegességet?

Igény esetén csoportoknak, baráti társaságoknak szívesen szervezünk egész napos programot. A borsort kiegészíthetjük egy helyi sajtmester által vezetett kóstolóval, vagy egy kádármester segítségével az udvaron összeállíthatunk egy igazi hordót. Korábban kértek már minket arra is, hogy csapatépítő feladatokat találjunk ki, így zajlott már a pincénél csoportos venyigevágás, puttonyozás, hordógurítás, valamint sommelier feladatokkal is próbára tettük játékra kész vendégeink képességeit.

A Hétszőlő a Legszebb Szőlőbirtok

A díjon túl milyen újdonságokra érdemes még figyelemmel lennünk?

Mindamellett, hogy mi egy hagyományőrző birtok vagyunk, fontosnak tartjuk az állandó megújulást is. Ez egyrészt a vezetői csapatban mutatkozik meg: a szőlészeti és borászati igazgató, Makai Gergő, valamint én is a fiatalabb generációhoz tartozunk.

A kettőnk munkájának köszönhető az új, Bistro névre hallgató borcsalád is, amelynek címkéin egy nagy hetes szám látható. Ezek könnyed, friss borok, amelyek ugyanakkor tartalommal is bírnak, és jó ár-érték arányúak. A 2011-es évjáratból már kapható egy száraz Furmint, egy félszáraz Sárga muskotály és egy Késői Szüret. Örülnénk, ha ezen tételek által korábbi törzsvevőinket minél több új, fiatal borkedvelővel bővíthetnénk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!