A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A legrugalmasabb bortúra

Interjú Nyikos Istvánnal

2014-05-21 | Tóth Adrienn


A pünkösdi hétvégén, június 7-9. között idén is megrendezésre kerül a majd' húszéves hagyományokra visszatekintő Nyitott Pince Napok. Több más bortermelő országban ismert az a gyakorlat, amelynek megfelelően bizonyos napokon a pincészetek különleges programokkal készülnek a látogatók számára, akik ilyenkor akár előzetes bejelentkezés nélkül is betoppanhatnak. A borászatok egységes nyitva tartása teszi lehetővé, hogy a vállalkozó kedvű bortúrázók ezekben a napokban egy-egy tájegységen belül több pincészet kínálatát is megismerjék, rugalmasan alakítva programjukat. A Nyitott Pince Napok hazai történetéről Nyikos Istvánt kérdeztük.


Milyen indíttatásból kezdtél a Nyitott Pince Napok szervezésébe?

1996-ban az olasz Cantine Aperte mintájára szerveztük meg – a Budavári Fortuna Étteremmel közösen – az első  Pünkösdi Bortúra – Nyitott Pince rendezvényünket. Az ötletet a Veronai Bor Világkiállításon begyűjtött információk adták. Olaszországban akkor már évek óta hatalmas sikere volt az eseménynek, milliós látogatószámmal működött. Több száz pince nyitott ki a májusi Cantine Aperte napján, főként az északolasz borvidékeken, és tudtommal azóta is így van ez. Persze nálunk a borkultúra ekkor még gyerekcipőben járt, így más típusú rendezvényben kellett gondolkodnunk.

Mi a pünkösdi ünnepeket tartottuk alkalmasnak a rendezvényre, és az olasz egynapos rendezvény helyett három napra terveztünk. 63 pincét sikerült megnyernünk az ügynek (Soprontól Tokajig), akiket autós csapatokkal lehetett meglátogatni, kötelező útvonalon. A csapatokat főként éttermek, szállodák, borrendek és baráti társaságok adták. A pincék nem csak vendégül láttak bennünket, de még egy-egy palack bort is adtak minden csapatnak ajándékba.

Minden pincében bortotót kellett kitölteni és ügyességi feladatokat is meg kellett oldani, és persze bort kóstolni. Minden este más-más településen közös műsoros vacsorát rendeztünk.  És akadt olyan csapatunk – a Duna TV –, akik  1700 km-t autózva,  három nap alatt mind a 63 pincét meglátogatták, és a hétfő esti zárórendezvényen a budavári Fortuna Étteremben már ünneplőbe kiöltözve vették át az elsőnek járó Bacchus szobor vándordíjat. Pünkösdi királyt és királynét választottunk, és fantasztikus bulit csaptunk. A rendezvénynek köszönhetően alakult meg az évről évre részt vevő pincék köréből a Nyitott Pincék Szövetség 2001-ben.

Az évek során azonban átalakult a rendezvény koncepciója. Milyen rendszer szerint?

Ez a rendezvénytípus egészen 2006-ig működött, amikor csatlakoztunk a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Gasztronómia Éve programhoz, és Nyitott Pince Napok néven a nagyközönség számára is nyitottá tettük a rendezvényt. Párhuzamosan – regisztrált résztvevőknek – a Pünkösdi Bortúra is megmaradt, de már csak a kedvezmények mértéke jelentett különbséget, amit a pincék egy része nyújtott a túrázóknak.

Miért érdemes egy borfogyasztónak közvetlenül meglátogatni a pincéket?

A hőskorszakban nagyon kevés információ állt az érdeklődők rendelkezésére, és a ma már nagyhírű pincészeteket is csak kevesen ismerték. Ezt az űrt próbáltuk kitölteni, és minél több információt, ismeretet szerettünk volna nyújtani a bor kultúrájáról és a borfogyasztásról.

A legrugalmasabb bortúra

Azóta is azt valljuk, hogy a bor bizalmi termék, a legnagyobb élményt a szülőhelyén nyújtja, a leghitelesebb információk a gazdától nyerhetők. A borban visszaköszön a termőtáj szépsége, a készítő igényessége, jelleme. Életre szóló barátságokat képes kialakítani, és nemcsak a túrázók között, hanem a túrázók és a borászok között is.

Milyen átalakuláson, fejlődésen ment át az évek alatt a program koncepciója?

A Pünkösdi Bortúrákon résztvevő éttermek – ráérezve a borban rejlő üzleti lehetőségekre – egy idő után önállósították magukat, és a rendezvénytől függetlenül is járták a már megismert pincéket. A helyükre baráti társaságok, borklubok tagjai léptek, és egyre több lett közöttük a borban már ismeretekkel rendelkező borkóstoló, akiket jobban érdekelt a bor minősége, mint a rendezvény színessége. A rendezvény ismeretterjesztő jellegéből ezért visszavettünk. A pincék ismertségének növekedésével a kedvezményes vagy a kezdeti ingyenes vendéglátási hajlandóság is csökkent.

A rendezvény kinyitásával – a Nyitott Pince Napokon – ugrásszerűen megnőtt a látogatók száma a már befutott pincéknél, a kevésbé ismerteknél vagy a nehezebben megközelíthetőknél pedig kevés volt az érdeklődő. Az előbbiek és az utóbbiak közül is ezért többen kedvüket vesztették, és elmaradoztak.

Volt olyan év, amikor 30.000 főre becsültük a látogatók számát a pincék visszajelzései alapján, de ennek a közönségnek a nagy része már nem ismeretekre vágyott, hanem jól akarta magát érezni (ami persze természetes, csak az eredeti céloknak már kevésbé felel meg).

Milyen lépéseket tesztek annak érdekében, hogy a kezdeti elképzelésekhez is hűek maradhassatok?

A Pünkösdtől Pünkösdig Borturista Kártyával szeretnénk visszakanyarodni az eredeti célokhoz, hogy az emberi kapcsolatok közvetlenségét, a jóízű beszélgetéseket újra élvezhessék az igényes, új ízekre, új ismeretekre és új kapcsolatokra vágyó borbarátok. A pünkösdi Nyitott Pince Napok három napja pedig megmarad annak a borünnepnek, amikor a látogatók jó borok társaságában jól érezhetik magukat.

Kiemelnél néhány kuriozitást, olyan kis pincéket, kevésbé ismert bortermő területeket, akikre talán nem sokan figyelnének fel, ha nem személyesen ajánlanák nekik?

A legtöbb bortúrázó a nagy nevek bűvkörében él, és azért csalódik a rendezvényen, mert a nagy név helyett egy asszisztens fogadja. Én azért szeretem a kevésbé ismert, kis pincészeteket felkeresni, mert itt lehet igazán új dolgokat felfedezni, itt van mód jóízű beszélgetésekre, és hagyományosan itt a legjobb a vendéglátás is.

A legrugalmasabb bortúra

Idén Hajóson kínálkozik ilyen lehetőség, mert közel tucatnyi kis pincébe lehet majd belekóstolni, de ilyen lehetőséget kínál a baji szőlőhegy a Neszmélyi borvidéken, vagy kellemes meglepetés lehet a monori pincefalu. Szekszárd hagyományosan sok pincével lesz jelen a rendezvényen, de idén Sopront is érdemes programozni, mert több pince is nyitva lesz. A Balaton körül található pincék megismerése a nyári folytatáshoz elengedhetetlen.

Idén több újdonsággal is bővül az esemény, többek között egy olyan programelemmel, amely az egész éves borturizmust támogatja. Mit lehet erről tudni?

A Pünkösdtől Pünkösdig Bortúrával kísérletet teszünk arra, hogy a borkedvelőknek egész évre borkalauzt adjunk a kezébe, amit kedvük, idejük és pénztárcájuk szerint használhatnak. Aki megvásárolja a Pünkösdtől Pünkösdig Borturista Kártyát, bekerül egy információs körbe, és már a Nyitott Pince Napokon több, mint harminc pincében féláron kóstolhatja meg a borokat, majd azt követően a következő pünkösdig, azaz 2015. május 22-ig 50-60 pincében tehet látogatást az ország borvidékein, ahol a kóstolóból 20%, a vásárlásnál 10% kedvezményben részesül. A szolgáltató pincék köre folyamatosan bővül, és reményeink szerint őszig akár a 100-as nagyságrendet is elérjük.

Szándékunkban áll év közben olyan programokat is meghirdetni a Borturista Kártyával rendelkezők részére, ami egy-egy bortémára, pincefalura, vagy településre koncentrálja a figyelmet, hogy egész éven át növekedhessen a magyar borok ismertsége.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!