A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A német első osztály: ettől jók a legjobb német borok

Így debütáltak a friss évjáratú német prémium borok 1. rész

2015-05-19 | Bánlaki D. Stella


A német első osztály: ettől jók a legjobb német borok

A németországi borászatok legjobb tíz százaléka, kétezer kibontott palack, Rajna-part, két nap és a legfrissebb két évjárat: ez volt a VDP Weinbörze Mainzban, a bor német fővárosában. Ott voltunk, merültünk, és elmeséljük.


A VDP a Verband Deutscher Prädikatsweingüter rövidítése, és több mint száz éve igyekszik tömöríteni a legmagasabb minőséget előállító német bor- és pezsgőpincészeteket. Most 199 tagja van a különböző német borvidékekről, de ezek együtt is csak a németországi szőlőterületek öt százalékát fedik le, kevesebb mint ötezer hektárt.

 

Ha a bevételt nézzük: a teljes német borprofit nyolc százalékát zsebelik be évente. Habár léteznek kiváló pincészetek a VDP-n kívül is, joggal mondhatjuk, hogy a 2013-as és a 2014-es évjárat legjobb Németországban készült borait volt alkalmunk végigkóstolni április 26-27-én a bor helyi fővárosában, Mainzban.

 

A német első osztály: ettől jók a legjobb német borok

 

Mit is jelent VDP-tagnak lenni?

 

Elsősorban presztízst. De ehhez előbb teljesíteni kell a szigorú előírásokat. A borok legalább 80 százalékának a területre jellemző szőlőfajtákból kell készülnie, amelyeket a VDP határoz meg. A terroirt leginkább kidomborító fajtákról van szó, tehát a rizling, a silvaner és a burgundi fajták jöhetnek szóba, főleg a spätburgunder, amit mi pinot noirként ismerünk. A VDP-területek felén rizling terem, miközben az összes német szőlőterületnek csak kevesebb mint a negyede rizling. Büszkék is rá.

 

Egy átlagos VDP-borászat 25 hektáron gazdálkodik és évi 1,38 millió euró forgalmat bonyolít. Az összes eladás mintegy 20 százaléka export. A pincészetekkel szemben elvárás a szigorú terméskorlátozás, a lékinyerés legfeljebb 75 hl/hektár lehet, de a felsőbb kategóriákban nyilvánvalóan akár jóval kevesebb is előfordul. Ezekben a kategóriákban kötelező a kézi szüretelés is.

 

A német első osztály: ettől jók a legjobb német borok

 

Megéri

 

A VDP-tagsághoz viszont nem elég egyszerűen kipipálgatni ezt a listát: éveken át kell kitartóan teljesíteni, közben kivívni a szakma elismerését. Bekerülni ugyanis kizárólag meghívással lehet. A tagság viszont a bekerülés és a palackozás után sem garantált: a tagok által előállított minőséget legalább ötévenként ellenőrzik. Mindezek után egyértelműen látszik, hogy VDP-tagnak lenni büszkeség, bárki joggal villogna vele, de a palackok kapszuláján kötelezően jelenik meg a szőlőkön ülő sas, azaz a Traubenadler, ami a VDP védjegye.

 

A VDP-címkékre az egyesület saját borkategóriáit is rányomtatják. Ezeket 2012-ben definiálták, eredetileg azzal a céllal, hogy a fogyasztóknak világos információt adjanak a palackban található bor minőségéről. Mert a külföldiek számára kicsit bonyolultnak tűnő német megnevezések szinte csak a cukortartalomra utaltak. (A minőségi borok kategóriáján, azaz a QbA-kon belül Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein és Trockenbeerenauslese jelenhet meg a német boroscímkén.) 

 

A német első osztály: ettől jók a legjobb német borok

 

Bonyolultabb címke, egyszerűbb választás

 

A VDP-borokat viszont elsősorban négy kategóriába sorolják: a Gutswein a piramis alja, a VDP alapvető minőségi elvárásainak felel meg. Ortswein: a közösség nagyköveteinek nevezik őket, történelmi jelentőségű, karakteres területekről származó, hagyományos német szőlőfajták borai. Erste Lage, az első osztály: a régióra jellemző szőlőfajták feldolgozása magasabb elvárások mentén. Grosse Lage, a nagy borok a nagy dűlőkből, a német grand cru, vagyis a dűlőkön belül a karakteres parcellákról származó borok. Ebben a kategóriában a szőlőfajtáknak szigorúan illeszkednie kell az adott szőlőhegy képébe is. Ezen belül is a száraz csúcsot a GG-k, a Grosses Gewächs borok képviselik. A VDP rutinos kóstolói csak ezeket kérik a standoknál.

 

 

A kategóriáknak egyébként nincs törvényi alapja, kizárólag az egyesület követelményeit garantálják. Nem is jár ki a nem tag borászatoknak, egyik legfontosabb célja mégis az, hogy az egész német borpiacnak, sőt akár a teljes borvilágnak irányt mutasson. A másik pedig a legkiválóbb hazai területek értékeinek megőrzése: a régiók először a legkiválóbb parcellákat nevezik meg, aztán közösen egyezkedhetnek a nagyobb első osztályú területekről.

 

A kategorizálást Rheingau borvidéken, tehát éppen Mainz mellett még tovább bonyolítják: ott 1999 óta Erste Gewächs néven találjuk a kiváló borokat. 1100 hektárnyi területről, tehát a borvidék jó egyharmadáról állapították meg tudományos módszerekkel, hogy rendkívüli minőségű szőlőt ad. Mindez és a hesseni bortörvény egyéb előírásai alapján készülnek a névre esélyes borok, amelyeket viszont még egy borbíráló bizottságnak is le kell kóstolnia, és kevésbé tudományos módszereivel igazolnia a címre való jogosultságot.

 

A német első osztály: ettől jók a legjobb német borok

 

Közelebbről

 

Egy hónapja élek Rheingauban, és teljesítem a Hochschule Geisenheim borbiznisszel kapcsolatos tanulmányi programját, de valószínűleg az egész félév nem lesz olyan tanulságos, mint amilyen a mainzi kóstolási lehetőség volt újságíróként. A mostani a 42. mainzi borbörze volt, egyben a német csúcsborok legnagyobb, legjelentősebb éves nemzetközi kóstolója.

 

A 199-ből 172 borászat prezentált összesen 1358 bort, ebből 700 rizling volt. A borok többségét a 2013-as és a 2014-as évjárat adta, és mintegy 3000 résztvevő kóstolta őket a Rajna partján, a Rheingoldhalléban. Főleg persze borkereskedők és sommelier-k, akik a legfrissebb borlapjukhoz kerestek inspirációt. Az újságírók meg csak kritizáltak, többnyire Stuart Pigott vezényletével.

 

A helyszín impozáns volt, közvetlenül a folyó, a városháza és a Hilton közelében, mégis kevésbé vonta el a figyelmet a borokról, mint a korábbi évek környezete, az Ókori Hajózás Múzeuma. Maga Mainz egyébként a VDP központi városa a három borvidék, a legnagyobb Rheinhessen, a nívós Rheingau és a Hessische Bergstraße metszéspontja. Mainz mindemellett Hessen tartomány fővárosa is.

 

A kétnapos rendezvény megnyitóján tíz éve osztják az év sommelier-je díjat, illetve elismerést kap az a szakmabeli is, aki az adott évben a legtöbbet tette a VDP-borokért. Az előbbi díjat, vagyis a VDP.Traubenadler Sommelier 2015 címet idén Florian Richter kapta a közeli hattenheimi Kronenschlösschennek összeállított borlapjáért. Ugyanez a borlap többek között már a Gault&Millau németországi nagydíját is elnyerte, az étterem honlapján lehet nézegetni.

 

A német első osztály: ettől jók a legjobb német borok

 

A VDP-trófeát most Marcus Hofschuster, az Európa-szerte ismert borkritikus vehette át. A borászoknak közös munkáról is szólt a hétvége, számos zártkörű workshopot szerveztek nekik, ahol most leginkább a hatékony belső kommunikáció felépítésén dolgoztak. Fárasztó lehetett, az első napot követő fényképezkedéshez nagyon nem volt már kedvük pózolni.

 

Cikkünk második részéhez kattints IDE!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!