A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A névviselés joga

Lezárulhat a Laposa-névvita

2017-05-05 | Vinoport


A névviselés joga

Evidencia lenne azt gondolni, hogy a saját márkanév használata minden körülmények között az azt létrehozó céget illeti meg. Ám vannak érdekes esetek, amilyen a badacsonyi Laposa családé is volt.


 

A Badacsonyi borvidéken dolgozó családi vállalkozást 1992-ben alapította dr. Laposa József tájépítész és borász. A cég reputációja folyamatosan emelkedett, köszönhetően a hazai és a külföldi borversenyen elért eredményeknek, és a fogyasztók egyre szélesebb körű elégedettségének. Az évi 200.000 palackos mennyiséget a Laposa Birtok a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területeiről szüretelt, alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajták feldolgozásával készíti.

 

2008-ban Laposáék közös céget alapítottak Póczik Péter nagyvállalkozóval. Az új vállalkozást Bazaltbor-Badacsony Szolgáltató Kft.-ként jegyezték be. Bár az alapítás után nem sokkal útjaik elváltak, a Laposa márkanevet ennek ellenére továbbra is használta (egyúttal a „Laposa Badacsony" ábrás védjegybejelentéssel is élt) a vállalkozás, amelynek munkájában a család ezt követően semmilyen módon nem vett részt, így a 2011-es évjáratú borok elkészültében sem volt már szerepük. A birtok vezetője, Laposa Bence ezzel egyidőben ugyan visszavonta a Laposa márkanév használatára vonatkozó szóbeli engedélyt, ám annak használatával kapcsolatban többéves jogvita alakult ki.

 

 

Új fejlemény az ügyben, hogy a Kúria a közelmúltban megszületett határozatával a Bazaltbor-Badacsony Szolgáltató Kft. „Laposa Badacsony" ábrás védjegy-bejelentését végérvényesen elutasította. Az elutasítás oka, hogy a védjegybejelentés sértette dr. Laposa József névviseléséhez fűződő jogát. A Kúria indokolásából kiderül, hogy a Laposa családi név és a Laposa kereskedelmi név nem vált el egymástól, így a név használatára, illetve annak engedélyezésére továbbra is kizárólag a Laposa család jogosult. További fontos adalék, hogy a Laposa család tagjai által indított külön perben az első fokú bíróság – nem jogerősen – eltiltotta a Bazaltbor-Badacsony Szolgáltató Kft.-t a „Laposa” megjelölés használatától.

 

A Laposa család a fentiek fényében bízik abban, hogy a jövőben a már jól ismert márkanevük alatt kizárólag a családi tulajdonban lévő borászati vállalkozásuk borai kerülnek majd kereskedelembe.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!