A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A szőlő 80%-a oda, kárenyhítésért lobbizik a szakma

2016-08-01 | Vinoport


A szőlő 80%-a oda, kárenyhítésért lobbizik a szakma

Az ország szőlőtermésének mintegy 10 százalékát verte el a júliusi jégeső, egyes területeken a tőkék 80 százaléka sérült meg – írta a Magyar Nemzet, miután a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) felmérte a károkat.


A HNT a lappal közölte: országszerte összesen hatezer hektár szőlő sérült jégveréstől, a legnagyobb kár Veszprémet érte. A Balatonfüred–Csopaki borvidék a termés mintegy nyolcvan százalékában keletkezett kár, míg Nagy-Somló 50-60 százalékát verte el a jég. 

 

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 24 milliárd forint van a viharkárosult agrártermelők megsegítésére. A kárenyhítés mértéke azonban csak az év végén derülhet ki. Addig is a HNT az állami kárenyhítési rendszerben külön eljárást követel, javaslataival az agrártárcához fordult.

 

Brazsil Dávid, a tanács főtitkára azt mondta, a jégverés káros hatását a következő években érezhetik a borászok, ezért a tanács el akarja érni, hogy a szőlő- és bortermelők számára az állam hosszú távú, kamatmentes forgóeszközhitelt biztosítson. 

A főtitkár szerint egy komplex, országos jégelhárító rendszernek is létre kellene jönnie. Abban, hogy a megelőzésre kell koncentrálni, a kormány, az agrárkamara és a HNT is egyetért.

 

Forrás: MNO

Kép: HNT/MNO

 

Jásdi István kapcsolódó cikkéért ide kattintson>>

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!