A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Még most megvédheti a szőlőt

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji borvidékre július 12-18. közötti időszakra

2016-07-12 | Tarcal Kutató


Még most megvédheti a szőlőt

A szőlő a meleg időben szépen fejlődik. A fürtzáródás miatt most van az utolsó lehetőség bejuttatni a növényvédő szereket a fürt belsejébe. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése.


Lisztharmat

A környezeti feltételek (változó párás, meleg idő) továbbra is kedveznek a lisztharmatnak. A fertőzési nyomás még mindig magas. A megfelelően kezelt ültetvényben a gomba az idei évben nem okozott eddig problémát. Több helyen (főleg egy-egy bogyón) azonban megtalálhatóak a lisztharmat tünetei. Elvétve azonban vannak olyan ültetvények, ahol komoly terméskieséssel is kell számolni. Szerencsére egy átlagos évtől jelentősen kisebb mértékű a fertőzöttség. Azonban a bogyók már néhány százalékos fertőzöttsége is negatívan befolyásolja a bor minőségét.

 

A fürtök védelme érdekében a védekezést most még kontakt (kén, meptildinokap) és szisztemikus (piriofenon, tebukonazol, quinoxifen, cyflufenamid, proquinazid) hatóanyag kombinációjával végezzük. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében. Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel, mely szürkerothadás ellen is hatásos. Magas hőmérsékleten kerüljük a kén kijuttatását, a perzselés elkerülése érdekében. Fontos a megfelelően elvégzett hajtásválogatás és levéleltávolítás, kialakítva ezzel a kellően szellősebb lombozatot, valamint biztosítva a növényvédő szerek jobb fedését és hatáskifejtését.

Peronoszpóra

A szombaton hullott csapadék újabb fertőzést indíthatott el, a meleg időjárás miatt az inkubációs idő rövid (3 nap). A kórokozó levéltünet több ültetvényben is megtalálható. A fürtök szépen fejlődnek, fogékonyságuk csökken. Fürtkárosodást a vizsgált ültetvényekben nem tapasztaltunk. Jelentős kártétel már nem várható. A fürtök és különösen a lombozat védelme érdekében azonban még érdemes folytatni a védekezést. Ezt lehetőleg réz hatóanyaggal végezzük, amely ökológiai gazdálkodásban is használható. A rézpótló készítmények egészségügyi várakozási ideje hosszú. Mankoceb és metiram esetében 56 nap, folpetnél 30 nap. A kezeléseknél a szerválasztás során ezt is vegyük figyelembe, elsősorban a korábbi érésű fajtáknál.

 

Még most megvédheti a szőlőt

Szürkerothadás

A bogyók a jelenlegi fejlettségi állapotukban kevésbé érzékenyek a kórokozóra. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. A kórokozó levéltünete egyes ültetvényekben megfigyelhető. A fürtzáródás megkezdődése következtében most van az utolsó lehetőség bejuttatni a növényvédő szereket a fürt belsejébe. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: folpet, fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil. 

Fakó rothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A rézkészítmények ez esetben nem alkalmazandóak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

Feketerothadás

A feketerothadás levéltünete több helyen megtalálható. Fürtön tünetet a vizsgált ültetvényekben nem találtunk. A fürtök virágzástól kezdődően 6-7 hétig érzékenyek. Ez a fertőzésre fogékony időszak a következő 1-2 hétben véget ér. A viaszréteg kialakulásával, vastagodásával a bogyók fogékonysága csökken. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős gondot.

 

Azokban az ültetvényekben, ahol a korábbi években jelen volt a betegség, célszerű úgy megválasztani a felhasználandó hatóanyagokat, hogy a fekete rothadás ellen is hatásos legyen. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (a réz hatóanyag nem), valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol) is használhatóak.

 

Szőlő fomopsziszos betegsége

Sok ültetvényben találkozhatunk a Phomopsis viticola levél- illetve szártünetével (nyitókép). A levéltünetek első ránézésre atka vagy tripsz kártételnek tűnnek, ezért mikroszkóp alatt kell megvizsgálni, és akkor látható, hogy nincs kártevő a levélen, ugyanakkor a sárgás foltok közepén sok esetben fekete pont (piknídium) látható. A száron fekete pontokat, foltokat képez. Mankoceb hatóanyagú szerekkel védekezhetünk ellene, vagy a felszívódó kresoxim-metil hatóanyag lehet hatásos.

Tarka szőlőmoly

A tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása megkezdődött. A csapdák kis számban fogják az egyedeket. Jelenleg a védekezés nem indokolt.

Atka

Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel ott indokolt lehet speciális atkaölő készítmény használata.

Amerikai szőlőkabóca

Az amerikai szőlőkabóca fejlettebb stádiumú lárvái is megtalálhatóak már az ültetvényekben. A lárvákat a levelek fonáki részén figyelhetjük meg. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Alkalmazhatóak piretroidok, tiametoxam, vagy klórpirifosz. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

Gyomszabályozás

A csapadékos és meleg időjárás kedvez a gyomok fejlődésének. Fordítsunk erre is figyelmet. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

 

Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.

 

Több ültetvényben megfigyelhető a káliumhiány tünete. A növény számára jelenleg lombtrágya formájában biztosíthatunk káliumot.

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.07.04-10.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

13,5

21,46

Hercegkút Gombos

19,9

20,14

Hercegkút Hosszúhegy

18,4

21,41

Bodrogolaszi Pajzos

11,7

20,97

Tolcsva Kincsem

11,3

21,24

Tolcsva Nyakvágó

8,9

21,26

Erdőbénye Lőcse

6,2

21,11

Vámosújfalu Rány

19,9

21,21

Olaszliszka Haraszt

6,2

22,29

Szegi Poklos

6,4

21,4

Tarcal Vinnai

7,1

21,43

Tokaj Hétszőlő

13,6

21,73

Bodrogkeresztúr Lapis

7,2

21,33

Bodrogkeresztúr Dereszla

8,2

21,16

Mád Betsek

8,7

18,23

Mád Juharos

1,2

20,91

Mád Úrágya

5,6

22,17

Tállya Nyergesek

4,8

21,37

Abaújszántó Kassaváros

4,2

21,53

 

Várható időjárás 07.12-18.

Keddig marad a meleg, nyárias időjárás. Szerdától jelentős lehűlés várható, egészen a hétvégéig. A lehűléssel együtt nagyobb mennyiségű csapadékra van kilátás.

 

Szerző: Pableczki Bence, növényorvosMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!