A vadélesztő segíthet a globális felmelegedés hatásainak ellensúlyozásában
Ausztrál kutatók új felfedezése
2018-12-27 | VinoportAz ausztrál University of Adelaide kutatói szerint a vadélesztők jelenthetik a megoldást a klímaváltozás által érintett borvidékeken.
Van egy régóta eldöntetlen vita a borászok között: sokak a vadélesztőkre eszküsznek, míg mások a fajélesztős erjesztésben hisznek. Eúttal az előbbi csoportba tartozó Lachancea thermotoleransszal foglalkoztak a bevezetőben említett egyetem munkatársai, az eredményeiket pedig nemrégiben publikálták a Scientific Reports hasábjain – számol be róla a sciencedaily.com.
„A kutatásunk alapján azt mondhatjuk, komoly lehetőség rejlik a borminőséget illetően a vadélesztőkben a meleg klimatikus viszonyok között”
– nyilatkozta Vladimir Jiranek, az egyetem professzora. Hogy mennyire fontos témáról van szó, jól mutatja, hogy a kutatásba bekapcsolódott a világ első számú borvidékeként számon tartott Bordeaux egyeteme is.
„A túlérés illetve a globális felmelegedés következtében növekszik a szőlőszemek cukortartalma, ami a borban magasabb alkoholt eredményez, másrészt pedig csökken a savtartalom. Ez a karakter nem feltétlenül felel meg a mai ízlésnek” – magyarázta a kutatásban részt vevő egyik szakember. Léteznek ezekkel a folyamatokkal ellentétesen ható mesterséges megoldások, ám azok általában igen költségesek.
A csoport ötlete az volt, hogy megpróbálnak olyan melegtűrő élesztőkre fókuszálni, amelyek sok tejsavat képesek előállítani.
„Egyetlen probléma,
hogy a Lachancea thermotolerans és a hasonló élesztők önmagukban nem használhatók, mert nem képesek felfalni az összes szőlőcukrot, ezért fajélesztőkkel együtt kell használni őket. Ezért a hatékony keverék megtalálásán dolgozunk.”
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!