A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ahogy az eső esik, úgy nő a nyomás

Előrejelzés a Tokaji borvidékre, július 19-25.

2016-07-19 | Tarcal Kutató


Ahogy az eső esik, úgy nő a nyomás

A fürtzáródás megtörtént. A zéta szőlőfajta esetében a megkezdődött a bogyók puhulása. A napokban lehullott jelentős mennyiségű eső következtében a kórokozó fertőzési nyomása magas. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése.


Lisztharmat

A csapadékos, hűvös napok következtében kismértékben csökken a lisztharmat fertőzési nyomása (továbbra is magas). A héten várható melegedés újra felerősítheti a fertőzési nyomást. A tünete egy-egy bogyón, több helyen megtalálható, azonban a megfelelően kezelt ültetvényekben nem okozott jelentős gondot. Ahol nem vették komolyan a védekezést, ott nagyobb terméskiesésre lehet számítani. A bogyók fertőzésre való fogékonysága, fejlődésükkel, a viaszréteg vastagodásával csökken. A termés védelme érdekében a védekezést folytassuk továbbra is. Használjunk kontakt (kén, meptildinokap) és felszívódó hatóanyagokat (piriofenon, tebukonazol, quinoxifen, cyflufenamid, proquinazid).

 

Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel, mely szürkerothadás ellen is hatásos. Magas hőmérsékleten kerüljük a kén kijuttatását, a perzselés elkerülése érdekében. Fontos a megfelelően elvégzett hajtásválogatás és levéleltávolítás, kialakítva ezzel a kellően szellősebb lombozatot, valamint biztosítva a növényvédő szerek jobb fedését és hatáskifejtését.

Peronoszpóra

Az előző hét második felében jelentős mennyiségű csapadék hullott. Ez több fertőzést indíthatott el. A kórokozó levéltünet több ültetvényben is megtalálható. A fürtök fogékonysága fejlődésükkel egyre csökken. A fürtök, és különösen a lombozat védelme érdekében azonban még érdemes folytatni a védekezést. Ezt lehetőleg réz hatóanyaggal végezzük, amely ökológiai gazdálkodásban is használható. A rézpótló készítmények egészségügyi várakozási ideje hosszú. Mankoceb és metiram esetében 56 nap, folpetnél 30 nap. A kezeléseknél a szerválasztás során ezt is vegyük figyelembe, elsősorban a korábbi érésű fajtáknál.

 

Ahogy az eső esik, úgy nő a nyomás

Ecetes rothadás

Szürkerothadás

A bogyók a jelenlegi fejlettségi állapotukban még kevésbé érzékenyek a kórokozóra. A napokban lehullott jelentős mennyiségű eső következtében a kórokozó fertőzési nyomása magas. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. A kórokozó levéltünete egyes ültetvényekben megfigyelhető. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: folpet, fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil. 

Fakó rothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmazandóak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

Feketerothadás

A feketerothadás levéltünete több helyen megtalálható. Fürtön kevesebb a tünet, de lehet vele találkozni. A fürtök virágzástól kezdődően 6-7 hétig érzékenyek. Ez a fertőzésre fogékony időszak a következő 1-2 hétben véget ér. A viaszréteg kialakulásával, vastagodásával a bogyók fogékonysága csökken. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős gondot. Azokban az ültetvényekben, ahol a korábbi években jelen volt a betegség, célszerű úgy megválasztani a felhasználandó hatóanyagokat, hogy a fekete rothadás ellen is hatásos legyen. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (a réz hatóanyag nem), valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol) is használhatóak.

 

Ahogy az eső esik, úgy nő a nyomásSzőlő fomopsziszsos betegsége

Szőlő fomopsziszsos betegsége

Sok ültetvényben találkozhatunk a Phomopsis viticola levél- illetve szártünetével. A levéltünetek első ránézésre atka vagy tripsz kártételnek tűnnek, ezért mikroszkóp alatt kell megvizsgálni, és akkor látható, hogy nincs kártevő a levélen, ugyanakkor a sárgás foltok közepén sok esetben fekete pont (piknídium) látható. A száron fekete pontokat, foltokat képez. A hűvös nedves idő kedvezhetett a fertőzésnek, így akár hamarosan bogyótünetek is megjelenhetnek. Mankoceb hatóanyagú szerekkel védekezhetünk ellene, vagy a felszívódó kresoxim-metil hatóanyag lehet hatásos.

Fás betegségek

A fás betegségek tünetei több ültetvényben egyre erőteljesebben látszanak. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. Aki a tavasz folyamán nem foglalkozott ezzel a problémával, annak a fertőzött tőkéket célszerű megjelölnie. Ezen tőkéket majd metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

Tarka szőlőmoly

A tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása megkezdődött. A csapdák kis számban fogják az egyedeket. Jelenleg a védekezés nem indokolt.

Atka

Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel, ott indokolt lehet atkaölő készítmény használata.

Amerikai szőlőkabóca

A kihelyezet sárga ragacslapokon megjelentek az amerikai szőlőkabóca imágói. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Alkalmazhatóak piretroidok, tiametoxam, vagy klórpirifosz. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

 

K-hiány

Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet  a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

 

A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását, és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése, és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

 

A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

 

Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezheti optimális tőketerhelés esetén.

Gyomszabályozás

A csapadékos és meleg időjárás kedvez a gyomok fejlődésének. Fordítsunk erre is figyelmet. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

 

Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.07.11-17.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

83

21,76

Hercegkút Gombos

59,2

20,61

Hercegkút Hosszúhegy

74,6

21,8

Bodrogolaszi Pajzos

59,9

21,19

Tolcsva Kincsem

63,3

22

Tolcsva Nyakvágó

59,8

21,41

Erdőbénye Lőcse

81,3

21,34

Vámosújfalu Rány

-

21,54

Olaszliszka Haraszt

62,9

22,11

Szegi Poklos

82,9

21,69

Tarcal Vinnai

75,6

21,57

Tokaj Hétszőlő

74,7

21,91

Bodrogkeresztúr Lapis

76,2

21,49

Bodrogkeresztúr Dereszla

69,7

21,21

Mád Betsek

52,8

-

Mád Juharos

91,6

21,06

Mád Úrágya

81,9

22,13

Tállya Nyergesek

94,8

21,43

Abaújszántó Kassaváros

87,3

21,46

 

 

Várható időjárás 07.19-25.

A hőmérséklet a hét folyamán emelkedni fog. A hét második felében már 30°C közelében lesz a napi maximum hőmérséklet. Csapadékra a hét utolsó napján számíthatunk.

 

Szerző: Pableczki Bence, növényorvosMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!