A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ahol történnek a dolgok

Interjú Illés Tamással 1. rész

2010-10-12 | Tóth Adrienn


Mindig jó érzés egy olyan pincészetről hallani, amely szépen fejlődik. Ahogy azonban Pannonhalmán zajlanak az események, az hazai kontextusban mindenképpen kiemelkedő. Azt gondolhatnánk, hogy egy ősrégi gyökerű, egyházi kötődésű intézménynek merevnek kellene lennie, az Apátságról, a hozzájuk tartozó pincészetről és a többi létesítményről azonban ez nem igazán mondható el.


Folyamatosan valósulnak meg az új ötletek, amelyek vagy stílusukkal és színvonalukkal, ahogy a Jazz terasz vagy a Viator étterem, vagy gyökereikkel, mint a levendula lepárló vagy a gyógynövénykert, kapcsolódnak a vidék történelmi tradícióihoz, amelyeket anélkül keltenek életre, hogy múzeumot csinálnának belőle. A legújabb fejlesztésekről Illés Tamással, a pincészet marketing és kereskedelmi vezetőjével beszélgettünk. Mielőtt azonban rátérnénk bármi másra, beszéljünk a pincészet újdonságairól!

A 2009-es évjáratból több új bor is piacra kerül majd, ennek az az oka, hogy kiemelkedően jó évjáratnak tartjuk, számunkra leginkább 2006-hoz hasonlít. Három évvel ezelőtt azonban még nem állt rendelkezésre annyi szőlőfajta, annyi különböző dűlőben, mint manapság.

2006-ban telepítettünk például 22 különböző olaszrizling klónt, amelyek csak 2009-ben fordultak termőre. Ez tulajdonképpen egy kísérlet, hiszen az összesen 2,5 hektárnyi ültetvényt azért hoztuk létre, hogy általa megtaláljuk a legkiemelkedőbb olaszrizling klónokat, nemcsak magunk, hanem a borvidékünk számára is.

Miért pont az olaszrizlingre koncentráltok ilyen erősen?

Az olaszrizlingről azt gondoljuk, hogy egy méltatlanul alulpozícionált fajta. Szerintünk teljesen más bort is lehetne belőle készíteni, mint amit a legtöbb magyar vagy akár osztrák termelő tesz. Persze a mennyiség tekintetében meghatározónak számító, rövid élettartamú tételek mellett már most is léteznek komoly olaszrizlingek, elég csak Légli Ottóra gondolnunk. Hazai elterjedtsége ellenére a kutatóintézetek ezzel a szőlőfajtával mégsem sokat foglalkoznak, ezért döntöttünk úgy, hogy ebből a feladatból vállalunk önként részt.

Milyen lett az első termés?

Az első évjáratból egy könnyű, reduktív tételt készítettünk, amely a virágos, mandulás illatjegyeken túl gyümölcsösséget is hordoz, ami számunkra sok más olaszrizlingből hiányozni szokott. Mivel tartályban érett a bor, az elsődleges jegyekre, a szőlő aromáira koncentrálhat általa a kóstoló.

Van más különlegesség is idén a palettán?

Újdonságnak számít még a tulajdonképpen mikrotételnek nevezhető, hordóban erjesztett és tartályban érlelt 2009-es Pinot Blanc borunk is. Mivel mindössze 1500 palack készült belőle, kizárólag a pincénél és a Viator Étteremben lehet majd kapni.

Az évjárat legizgalmasabb tétele azonban kétségtelenül a 2009-es Prior lesz, ami egy fajtatiszta rajnai rizling. Azért is fontos ez a bor, mert általa nemcsak a fajta nyert új értelmezést Pannonhalmán, hanem a fehér sorunk is felborult azzal, hogy a Hemina fölé került egy dűlőszelektált rajnai rizling.

Mit kell tudni erről a termőhelyről, illetve mitől különleges az alapanyag?

Ezt a bizonyos dűlőt Tavaszónak hívják, érdemes tudni róla, hogy az agyagbemosódásos felső szint alatt a mélyebb rétegekben komoly mésztartalommal bír a talaj.

\"\"

Az itt termesztett rajnai rizlinget három lépcsőben szüreteltük le. Az elsőt mondhatjuk akár korainak is, ezzel a szelekcióval a savak megőrzése volt a célunk. Ezt követte a döntő mennyiség, amely a teljes biológiai érettség állapotában került le a tőkéről. Végül a harmadik szüret szintén csak egy kisebb mennyiséget érintett. Egy összetett, gazdag íz érdekében vállaltuk azt a kockázatot, hogy a töppedés megindulásáig kint maradjon a fürtök egy része.

A változás érzékeltetésére e bor számára a többitől eltérő címkét készítettünk. Az alap rajnaitól való elkülönítés érdekében fantázianevet adtunk a bornak, amely lehetőséggel eddig csak házasított tételeink esetében éltünk. A prior az egyházi hierarchiában a perjelnek felel meg, aki a főapát után a legfontosabb személy. Ezzel az elnevezéssel pedig azt szerettük volna kifejezni, hogy ez a bor különösen fontos számunkra, hiszen első az egyenlők közt.

A borok után váltsunk másik egy kellemes témára, hogy sikerült idén a Jazz terasz?

Immár negyedik éve rendezzük meg ezt a jazz koncertsorozatot, és tavaly jutottunk el először oda, hogy biztonságban érezhetjük magunkat. A harmadik év hozta el ugyanis azt a fordulópontot, hogy teltházasak lettek a koncertek. Az égiek egyébként amennyire nem kedveztek az évjáratnak, annyira kegyesek voltak velünk szemben. Ha visszagondolunk, hogy mennyit esett az eső ezen a nyáron, akkor tudjuk csak igazán értékelni, hogy mindösszesen egy koncert esetében kellett igénybe vennünk az esőnapot, az összes többit ragyogó napfény kísérte.

Idén szerettünk volna még tovább fejlődni, ezért bevezettük az online jegyvásárlást és más újdonságokat, mert fontosnak tartjuk, hogy zökkenőmentesen haladjanak az események, ne legyen fölösleges sorban állás, fennakadás sehol, mindenki időben kapja meg azt, amit szeretne, legyen szó borról vagy ételről.

Kik a segítőitek ebben a munkában?

A rendezvénysorozat főszponzora idén másodszorra a Raiffeisen Bank volt, az ő hozzájárulásuk tette lehetővé, hogy 2010-ben ennyi nagy név lépett föl a színpadunkon. A koncerteknek egyébként kezdettől támogatója a Bortársaság, médiapartnerként pedig a regionális napilappal, a Kisalfölddel állunk kapcsoltban. Mivel a Jazz terasz eredendő célja az volt, hogy a zenét a borokkal kapcsolja össze, fontosnak tartottuk, hogy egy boros szaklappal is együtt működjünk, és ez lett a Vinoport.

Hogyan tudtok dönteni, ki lép fel a teraszon?

Idén az volt a cél, hogy kicsit körbejárhassuk a fellépők által a jazz világát, feszegessük a határokat. Éppen ezért olyan előadókat hívtunk meg, akik egy rájuk jellemző, különleges stílusban játsszák a jazzt.

Az első fellépőnk az E. K. Avenue volt, amelyben Kertész Erika énekelt, ifj. Rátonyi Róbert zongorázott, Frey György basszusgitározott és Szendőfi Péter dobolt. Ők egy smooth jazzes-soulos vonalat képviseltek. hatásos felütést jelentettek az elejére, mert a bársonyos női hang kifejezetten jól ment a friss, tavaszi időhöz.

\"\"

Másodikként július elején Elsa Valle és a Rumba Caliente lépett színpadra, gondolom nem nehéz kitalálni, hogy latin zenével. A hónap végén a Budapest Jazz Orchestra igazi big band érzést hozott Pannonhalmára, hála a 17 fős zenekarnak és Micheller Myrtill énekesnőnek. Igazi klasszikusokat játszottak, és elképesztő érzéssel töltötték meg nem csak a teraszt, az egész Kisalföldet is.

Kivel tettétek fel az i-re a pontot?

A jazz koncertsorozatot a Pribojszki Mátyás Band blues zenéje zárta. A névadó zenészt a leginvenciózusabb szájharmonika-játékosként tartják számon hazánkban. Igazi dögös, autentikus blues hangulatot varázsoltak a színpadra, néha nehéz volt elhinni, hogy nem a tengerentúlon vagyunk éppen.

Utólag bevallhatom, kicsit izgultunk ez előtt a fellépés előtt, mert úgy gondoltuk, ezzel a stílussal rugaszkodunk el leginkább a jazztől, de a közönség visszajelzései alapján, most már biztosan tudjuk, ennek a stílusnak megvan a létjogosultsága itthon is.

Hogy tervezitek, mennyire lesz más a 2011-es repertoár?

Jövőre is valószínűleg ezen a mezsgyén haladunk majd tovább, és olyan stílusirányzatokat keresünk, amelyek a jazzből táplálkoznak. Bár még semmi sem biztos, néhány néven már nagyon sokat gondolkodunk, ilyen smooth jazz vonalon Váci Eszter, latin fúziós jazz stílusban Kozma Orsi és Pálhegyi Máté, blues hangulatban Ferenczy György és elektrojazz műfajban Kaltenecker Zsolt. De ezek csak ötletek, a jelenlegi elképzeléseink biztosan finomodni fognak még.

A jazz koncerteken túl más alkalmakkor is szólt zene a pincészet teraszán.

Igen, terasznyitó koncertet is tartottunk, a nyárköszöntő előadást a KFT unplugged módon, mesélős betétekkel valósította meg. Az akusztikus hangszerelésnek és a zenekarnak hála kifejezetten bensőséges hangulat alakult ki a zenekar és a közönség között.

Augusztus 20-án, a nemzeti ünnep jegyében a Cimbaliband népzenéjével vártuk a teraszra a borszerető hallgatóságot. A tervek szerint a jazz terasz mellett ezeket az egyedi koncerteket is megrendezzük majd 2011-ben.

Az interjút folytatjuk.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!