A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Angol pezsgők a világ élvonalában

A champagne-ok legújabb kihívói Nagy-Britanniából érkeznek

2017-06-07 | Sólyom Bence


Angol pezsgők a világ élvonalában

Senkit nem lehet hozzá nem értéssel vádolni, akinek az angolokról először nem a bor, hanem a sör és esetleg a pattogó tűz mellett elfogyasztott brandy jut eszébe. Dacára annak, hogy jól ismert az angolok szakértelme a minőségi borok terén is – Nagy-Britannia a világ második legnagyobb borimportőrének számít -, arra azért még a legtöbben felkapják a fejüket, hogy az angolok nem csak, hogy borászkodnak, de egyre jobb borokkal és pezsgőkkel lepik meg a világot.


A Brit-szigeteken vannak ugyan történelmi nyomai a szőlészkedésnek, de tradícióról és évszázados tapasztalatról nem beszélhetünk. A rómaiak idejében honosodott meg a vitikultúra a területen, és még Hódító Vilmos idejéből is találunk utalásokat a szőlőművelésre. Feltételezhetően főleg a középkori éghajlati változások miatt azonban nem terjedt el széles körben ez a fajta tevékenység.

 

Angol pezsgő a legjobbak előtt

 

Az 1950-es években tapasztalható újabb klimatikus változások és persze az emberi kíváncsiság következtében újra elkezdtek kísérletezni az angolok a szőlőtermeléssel. A folyamatos próbálkozások és a szőlészeti-borászati eljárások iránti kérlelhetetlen maximalizmus eredménye az évtizedek alatt értékelhető borokat eredményezett. Mára ez a fejlődés odáig „fajult”, hogy

egy 2016-os vakkóstolón egy angol pezsgő még a champagne-okat is maga mögé utasította.

 

A modernkori angol pezsgőgyártás hőse West Sussexből érkezett a megmérettetésre. A 2009-es Nyetimber sikerét pedig úgy tudjuk igazán értékelni, ha hozzátesszük, hogy a Párizsban tartott vakkóstolón a 14 tagú zsűriből 9-en ítélték jobbnak a Nyetimbert a champagne-oknál.

 

 

Az angol pezsgőgyártás amúgy is saját rekordjait döntögeti az elmúlt pár évben. 2015-ben a szigetországi pezsgők összesen 365 díjat nyertek, köztük 46 aranyérmet is hazavittek. Ráadásul elérték az 5 millió palack pezsgő készítését egy évben, de az előrejelzések szerint 2020-ban már évente 10 millió palack pezsgő fog készülni Nagy-Britanniában.

 

A folyamatos fejlődés nem csupán egy-egy pincészet sajátja, a tudatos munka mára már az egész brit iparágat jellemzi. Persze kellett némi bátorság is ahhoz, hogy a ’80-as évek végén a Nyetimber eredeti, amerikai tulajdonosa tekintélyes vagyont fektessen a pezsgőkészítésbe, de a sikert már rögtön a legelső pezsgőik meghozták. Első két pezsgőjük 1997-ben, illetve 1998-ban került forgalomba (az 1992-es Blanc de Blancs-ról és az 1993-as Classic Cuvée-ről van szó) és már ezek a korai tételek is megütötték a champagne-i szintet, ami már önmagában elegendő bizonyíték az angol pezsgőkben rejlő nagy potenciálra.

 

Dél-Afrikából Délkelet-Angliába

 

Az első sikereket az évek során egyre nagyobb elismerések és egyre több befektető követte, akik fantáziát láttak a szigetországi pezsgőkészítésben. Dél-Afrikából érkezett a kenti szőlőterületek közé az az orvos is, aki a Gusbourne Estate alapítójaként nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy

a pezsgőivel meghódítsa az egész világot.  

Andrew Weeber alapító és tulajdonos „egyszerű” és világos célt fogalmazott meg az induláskor: ő akarja a világ legjobb pezsgőit palackozni. Az első szőlőtőkéket 2004-ben telepítették az Anglia délkeleti részén található Appledore településen, Kent megyében. Hat évvel később, 2010-ben jöttek ki az első pezsgőikkel (2006-os tétel volt mindkettő), és 2015-ben már hat aranyérmet nyertek különböző versenyeken a Gusbourne pezsgők.

 

Még egy, az angol pezsgőkészítőket csak egy egészen rövid listával bemutató anyagból sem lehet kihagyni a Hambledon Vineyard-ot, amely az egyik legrégebbi angol pincészetnek számít. Még akkor is igaz ez, ha az idők folyamán végbement tulajdonosi és szerkezetváltozások miatt jogfolytonosságról nem is beszélhetünk.

 

Angol pezsgők a világ élvonalában

Forrás: www.hambledonvineyard.co.uk

 

A Hambledon története egészen 1952-ig nyúlik vissza, az alapító Sir Guy Salisbury-Jones vezérőrnagy a legendárium szerint ugyanis ekkor álmodott szőlőtőkéket a háza alatt elterülő birtokra. Az egykori katona és diplomata legendás frankofón hírében állt és hitte, hogy Angliában is lehetséges minőségi borokat készíteni. Igaza volt, hiszen az évtizedek során több díjat is nyertek a Hambledon borok, egy ízben az International Wine & Spirits Competition-ön egy aranyérmet is kiérdemeltek.

 

Tradicionális eljárással készülnek a tökéletes angol pezsgők

 

A ’90-es évek közepén volt egy kis megtorpanás a Hambledon történetében, a megváltozott tulajdonosok ugyanis nem akartak már foglalkozni borászkodással, csupán a szőlőtermesztésre fókuszáltak. Ian Kellett 1999-ben újragondolta és újraszervezte a birtokot, továbbá a helyi lehetőségeket elemezve úgy döntött, hogy beszáll a felívelő pályán lévő angol pezsgőiparba. A chardonnay, pinot noir és pinot meunier trióra építő birtokon ma már szintén minőségi pezsgőket, a champagne-i és a „hambledoni” hagyományokhoz méltó italokat érlelnek.

 

Az angol pezsgőkészítés felemelkedéséhez egyértelműen szükség volt a klímaváltozásra, de ez mit sem ért volna, ha az angliai pezsgőkészítés úttörői nem olyan alázattal nyúltak volna a szőlőhöz és a borhoz, mint amilyennek tanúi lehettünk. A borágazat teljes megreformálásával és a folyamatos fejlesztéssel, tanulással mára odáig jutott Nagy-Britannia, hogy nemcsak jegyzik őket a világ pezsgőtérképén, de meglehetősen előkelő helyet is sikerült megcsípniük. A hagyományos champagne-i szőlőfajták beérésével, valamint a trendek alakulásával a jövőben még több és még jobb angol pezsgőre számíthatnak a bor és pezsgő szerelmesei - no, nem mintha most nem találná meg a számításait könnyedén az is, aki kiemelkedő minőségű angol pezsgőkre vágyik.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!