A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Áttörés a szőlő levélsodródás vírus legyőzésében

Évente több milliárd forint a tét

2018-09-03 | Vinoport


Áttörés a szőlő levélsodródás vírus legyőzésében

Amerikai kutatók egy új módszere megfékezheti a szőlőtermesztők egyik legnagyobb ellenségét.


Fotó: www.agric.wa.gov.au

 

A Washington State University növénypatológiai tanszékének csapata, úgy tűnik, áttörést ért el a szőlő levélsodródását okozó vírus (angol nevének kezdőbetűi után GLRaV) elleni küzdelemben – olvasható a sciencedaily.com oldalon. A vírus neve az egyik okozott tünetből származik, a fertőzött növény levelei ugyanis felcsavarodnak. Ennél sokkal nagyobb baj, hogy a fertőzött növény nem növekszik rendesen, keveset terem, egyenetlen és rossz minőségű termést ad. Világszerte évente milliárdos kárt okoz a szőlőtermesztőknek és borászoknak. Rovarok terjesztik, és ha egyszer egy területre beviszik a vírust, akkor általában már csak a szőlő kivágása segít.

 

 


A szőlő levélsodródását több, egymáshoz hasonló tulajdonságú vírus külön-külön, vagy együtt is

előidézheti. A szakirodalomban eddig 9, szerológiailag különböző csoportot írtak le, amelyek összefüggésben állnak a betegséggel. Ez a szőlő levélsodródás vírus-csoport (grapevine leafroll-associated virus, GLRaV 1-9). A szőlő levélsodródás vírus 1 és a szőlő levélsodródás vírus 3 taxonómilag a Closteroviridae víruscsaládba és az Ampelovirus génuszba, míg a szőlő levélsodródás vírus 2 a Closteroviridae víruscsaládba és a Closterovirus génuszba tartozik. A betegségre jellemző a bogyók alacsony cukortartalma, a kései bogyóérés, a rendellenesen megvastagodó és lefelé sodródó, a vörösbort adó szőlőfajtáknál vörösre, a fehérbort adó szőlőfajtáknál sárgára színeződő levéllemez (4. 5. kép). A vegetációs időszak vége felé a fürtök csak részlegesen érnek be.

 

Forrás: agraragazat.hu


 

A washingtoni kutatóknak a Virology című szaklapban megjelent publikációjuk szerint egy 3 éves projekt keretében sikerült klónozniuk a vírust. A nehézséget eddig az okozta, hogy a  GLRaV-nak rendkívül hosszú genomja van. Most viszont azt remélik a kutatók, a klónozás által jobban megismerhetik a vírust, annak működési mechanizmusát, amibe esetleg be is avatkozhatnak, vagy úgynevezett dizájner vírust tudnak kifejleszteni, ami a növénybe juttatva megerősíti azok belső védelmét.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!