A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az amerikai szőlőkabóca ellen védenek

Nyári pályázatok és támogatások

2016-07-04 | Vinoport


Az amerikai szőlőkabóca ellen védenek

Benyújtható a kérelem az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezés támogatásához. Azon szőlőtermelőknek, akik növény-egészségügyi megelőzéshez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) részére még 2016 márciusában jelezték támogatási igényüket. A támogatási kérelmeket egészen augusztus 15-ig lehet benyújtani. A kérelemben a növényegészségügyi felszámoláshoz is lehet igényelni támogatást.


A Földművelésügyi Minisztérium által az idei évtől indított támogatási program a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres termelői fellépéshez nyújt segítséget. A szőlő aranyszínű sárgaság betegség kellő termelői elővigyázatosság és odafigyelés nélkül komoly anyagi károkat és veszteségeket okozhat a szőlőben. A támogatás mértéke a kijuttatott növényvédőszer vételárának 50%-a, de legfeljebb 8.000 forint hektáronként. Mint ismeretes, a támogatási programban az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszert célzottan, május 1-től lehet kijuttatni egészen július 31-ig (védekezési időszak).
 
A növényvédőszeres kezelést követően a támogatási kérelmet postai úton kell benyújtani a területileg illetékes, növényvédelmi igazgatási hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (növényvédelmi hatóság) részére. A kérelemhez mellékelni kell borszőlő termelése esetén a gazdasági aktát vezető hegybíró, csemegeszőlő termelése esetén a növényvédelmi hatóság igazolását a szőlőültetvény adatairól, valamint annak tárgyévi rendeltetésszerű műveléséről. E tekintetben a kísérleti szőlő és szőlő-szaporítóanyag esetén a szőlőtermelőnek nincs teendője, gyakorlatilag a NÉBIH általi nyilvántartás igazolja a rendeltetésszerű művelést. A kérelemhez mellékelni kell továbbá a növényvédőszer megvásárlását igazoló számlát, és a permetezési napló másolatát. Ha szőlőtermelői felhatalmazás alapján termelői szerveződés nyújt be támogatási kérelmet, akkor a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződésben való tagságot is igazolni kell.
 

 
A támogatási kérelmen a növény-egészségügyi megelőzés és a növény-egészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető. Ez utóbbi támogatást azon szőlőültetvény után lehet igényelni, amely a növényvédelmi hatóság által a szőlő aranyszínű sárgaság betegség miatt körülhatárolt területen található.
 
Támogatásról a részletes tájékoztatást és a kapcsolódó termelői teendőket az MVH honlapján elérhető 44/2016. (IV. 28.) számú MVH Közlemény tartalmazza.
 
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 21/2016. (III. 22.) számú MVH közleménye a
szőlőültetvények szerkezetátalakításához és - átállításához a 2012/2013 borpiaci évtől igényelhető támogatás feltételeiről szóló 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet alapján a 2015/2016 borpiaci évben benyújtandó „Támogatási kérelem” nyomtatvány közzétételéről.
Benyújtási határidő: 2016. július 15.
 
Elérhetőség: https://www.mvh.gov.hu/tamogatasok-listazo/-/tamogatas/21-2016-iii-22-szamu-mvh-kozlemeny
A további aktuális pályázatokért, támogatásokért ide kattintson>>


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!