A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az építészet és a borászat találkozása

Építészet és bor Közép-Európában kiállítás

2014-06-13 | Polyák Dóra


Az építészet és a borászat találkozása

Múlt hét csütörtökön nyitotta meg tablóit a Budapesti Építészeti Központban az Építészet és bor Közép-Európában című kiállítás. Építészet és borászat, ha a kettő találkozik: borászatépítészet; a kiállítás megnyitóján jártunk.


 

Az Építészet és bor Közép‐Európában egy nem mindennapi, a szó szoros értelmében vett építészeti kiállítás, mégis jól illik a FUGA (Budapesti Építészeti Központ) filozófiájába, mely szerint az építészet és a kultúra elválaszthatatlanok. Ennek egy különleges példája a most megrendezett, kortárs borászatokat bemutató tárlat.

A hazánkba látogató utazó kiállítás megnyitóját 2013 novemberében Prágában rendezték meg. A Jaroslav Fragner Galéria kiállításának alapgondolata a közép‐európai borászatok fejlődését vizsgálja a kortárs építészet szemszögéből. 8 jelentős borászati múlttal rendelkező ország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia) 34 szubjektíven kiválasztott projektjét mutatja be.

A világ minden vezető építésze számára megtisztelő feladat egy kiemelkedő, modern, neves borászat megtervezése. Sőt külön kiemelik, hogy napjaink borászata már nem a hagyományos értelemben vett borkóstolásról szól csak, ezért egyre inkább borászati szórakoztató központok létrehozása a cél. Azonban az itt bemutatott pincészetek az építészeten túl kitűnő boraikról is híresek.

Jól felépített, komplex kiállítás, a témából adódóan a bor hagyományait tisztelve, modern keretek között előadva. Az épületek országonként határolódnak el egymástól, melyeket a terembe elhelyezett barrique hordók kötnek össze, ezzel egyfajta irányvonalat mutatva a látogatónak. A falon tablókról, a hordókon táblagépekről informálódhatunk a borászatok kialakításáról, térképzéséről és minden olyan területről, mely segít, hogy egy pillanatra mi is beleképzeljük magunkat a borászat kialakításának folyamatába.

Az építészet és a borászat találkozása

A komplexitást fokozza az adott területre jellemző kifüggesztett mintakőzet minden épület alatt. A szervezők kreativitását mutatja a pincészet csúcsboraiból a hordók fölé belógatott egy‐egy palack. Itt el is érkezünk ahhoz a ponthoz, amikor a látogató a vizuális élmény mellé szívesen megkóstolná az itt bemutatott tételek egyikét. A megnyitó alkalmával erre lehetőség nyílt. Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke, aki személy szerint mindkét szakma képviselője, a következő szavakkal nyitotta meg a kiállítást: „Ha az épület a megjelenésével megszólít, akkor a jó bor beszél hozzánk.”

Jelenlétével megtisztelte a rendezvényt a galéria vezetője, Dan Merta, a kiállítás kurátora is, aki arról beszélt, hogy az itt kiállított gyűjtemény célja az, hogy bemutassa a borászatok összefüggését a tájjal, ami egyfajta útmutató, hogy miket látogassunk meg kelet‐közép‐európai utazásunk során. Ez az építészet, a borászat és a természet találkozása, és ha a párbeszéd megfelelő úton halad közöttük, akkor ilyen kellemes helyek jöhetnek létre, amiket érdemes meglátogatni.

Érdekes volt mindkét oldal képviselőinek találkozását látni, ahol a beszédek után az egyik szereplő, a szlovák Elesko borászat tételeit lehetett kóstolni. Egy kellemes meglepetéssel kezdtük a sort, magasabb alkohollal, intenzív színvilággal, csonthéjas, diós ízjegyekkel rendelkező tradicionális tokaji furmint pezsgővel képzelhettük bele magunkat a tervek világába. Majd egy kevésbé populáris, maradék cukrot jócskán tartalmazó rozén gyorsan túllépve egy fehér- és egy vörösbor következett. Ezek alapvetően helyi fajtákból készült borok, a Pálava illatos, ásványos jegyeit hordozva egy szép fehérborral, míg a Dunaj egy mély, testes, lekváros, csokis vörösborával ismerkedhettünk meg, miközben hazai és külföldi borászatok között nézelődtünk.

Alapvetően egy jól felépített, színvonalas megnyitóval hozták el hozzánk a borászatépítészet krémjét. A hazai pincészetek közül a Konyári, a Bazaltbor Badacsony, a Füleky, a Disznókő, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, a Weninger és a Kreinbacher birtokok kerültek kiválasztásra.

Bár borokat már nem lehet kóstolni, de a kiállítás június 18‐ig naponta 10‐21 óra között megtekinthető, melyhez kapcsolódik egy helyszínen megvásárolható összefoglaló könyv is.

További információk:
FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
www.fuga.org.hu

A kiállításról részletesebben ITT tájékozódhatsz.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!