A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az étel és bor harmóniája

Könyvbemutató a Polgár Étteremben

2009-02-12 | Tóth Adrienn


2009. február 5-én Budapesten a Polgár Étterem és Bortrezorban mutatta be Suga Péter mesterszakács első önálló szakácskönyvét. Az étel és bor harmóniája árulkodó cím, a kötetben hat hazai pincészet boraira komponált ételsorok szerepelnek borleírásokkal és receptekkel. Az eseményen Bacsó András, Csizmadia András és Polgár Zoltán osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait a kötet kapcsán.


Suga Péter a könyv létrejöttéről mesélve elmondta, hogy 40 éves születésnapján felesége bíztatta, hogy adjon ki egy önálló szakácskönyvet. Mivel a séf úgy érezte, tudásának legjavát eddig is borvacsoráin tudta megmutatni, úgy döntött, a könyvet is ennek szenteli majd. A borok és ételek harmóniája kapcsán a következőképpen fogalmazott: „Fontosnak tartom, hogy az étel ne nyomja el a bor sajátos karakterét, hanem inkább segítse kibontakozni. Választásaimban ez az elv vezérelt, és arra törekedtem, hogy olvasóim valódi gasztronómiai kalandban részesüljenek, abban a csodában, ahogy étel és bor (akár egy nő és egy férfi) egymásra talál.”



A vállalkozáshoz olyan borászokat keresett meg, akik nyitottak voltak az együttműködésre, és szerették volna boraikat ily módon is bemutatni a gasztronómia iránt érdeklődőknek.

Elsőként egy tokaji kirándulás alkalmával Szepsy István biztosította támogatásáról a könyv kiadóit, hozzá később csatlakozott még a tolcsvai Bacsó András (Oremus Birtok), Pannonhalmáról Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet) és Vaszary László (Vaszari Pincészet), Villányból pedig Bock József (Bock Pincészet) és Polgár Zoltán (Polgár Pincészet).

Miután 2008. első félévében körvonalazódtak a tervek, augusztus és szeptember a fényképezéssel, október a menüírással, november pedig a grafikai megjelenés kialakításával telt. A könyv első kiadása 3000 példányban jelent meg, de a szerző tervezi további kiadások megjelentetését, valamint egy újabb kötet elkészítését is, amelyben elmondása szerint szekszárdi, egri és Balaton-felvidéki borokkal foglalkozna legszívesebben.

A fényképek nagy részét O. Jakócs Péter fotográfus készítette el, a borok és borászatok bemutatásában pedig Kling József szakíró volt a szerző segítségére.



Bacsó András, az Oremus főborásza Suga Péterrel kapcsolatban elmondta, hogy egy korábbi borvacsoráról való az ismeretségük. A könyv által feldolgozott téma fontossága végett megjegyezte, úgy veszi észre, hogy az emberek egyre jobban szeretnének élni, és azon túl, hogy jó borokat isznak, nagy jelentősséget tulajdonítanak annak is, mit esznek ezekhez a borokhoz.



Polgár Zoltán még csak fél éve ismerte meg a szerzőt vején keresztül. Azóta azonban már éttermében is járt, egy amolyan vak tesztnek vette alá, hiszen bejelentés nélkül érkezett, és mint kiderült, aznap a séf is szabadnapos volt. Valószínűleg nem volt azonban elégedetlen a megkóstolt fogásokkal, hiszen március 12-én könyvbemutató vacsorát szervez Suga Péterrel.



Csizmadia András, gasztrofilozófus a kötet kapcsán elmondta, hogy azt nem tekinti egyszerű szakácskönyvnek, hiszen a recepteken túl borleírásokat, illetve a bor és ételek párosításának konkrét szempontjait is tartalmazza. Ez utóbbi miatt pedig inspirációt nyújthat mindazoknak, akik ezen készségüket szeretnék tovább fejleszteni.

A bor és étel harmóniája című kötet Győrben több helyen kapható, a fővárosban pedig a Polgár Étteremben lehet megvásárolni.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!