A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az Év Bortermelője 2010 díj jelöltjei

Idén két szekszárdi is van a sorban

2010-11-11 | Tóth Adrienn


A Magyar Borakadémia bejelentette, hogy kik az Év Bortermelője cím idei jelöltjei. November 8-án zárult le a megmérettetés első fordulója, amelyből kiderült, ki az az öt borász, akit a legtöbben tartanak érdemesnek a címre. A Borakadémia nyilatkozata szerint az öt döntős messze kiemelkedett a mezőnyből, amely rajtuk kívül 59 borász nevét tartalmazta.


 

A kiválasztottak november 19-én mutatkoznak be a Borest a Bor Akadémián elnevezésű rendezvényen, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Míg az első körben egy szélesebb szakmai kört kértek fel a jelölésre, addig a végső sorrendről már kizárólag a Borakadémia tagjai ítélnek. Az ő lépéseiket pedig nem könnyű megjósolni, hiszen hoztak már egy pár meglepő döntést.

Az ötös csapat idei összetétele az utóbbi évekhez képest újdonságot hozott. Lassan már megszokottá vált a forgatókönyv, amely szerint a jelöltek összetétele csak annyiban változik, hogy az elmúlt év nyertese helyett bejön egy új játékos. 2008-ban Frittmann János helyére került Vida Péter, míg tavaly Konyári János győzelme után Gálné Dignisz Évával teljesedett ki a sor. 2010-ben azonban két új név is jogosan került fel a listára. Míg a sok éve döntős Szöllősi Mihályra úgy tűnik, idén nem érkezett elég szavazat, amihez persze hozzájárulhatott az is, hogy 2009-ben megkapta az Év Pincészete díjat.

Ne is húzzuk tovább az időt, ismerjük meg az öt döntős kilétét. Névsorba szedve rögtön egy új borásszal indulunk: a Royal-Tokaji Pincészet főborásza, Áts Károly is esélyes az Év Bortermelője címre 2010-ben. Bár nem gyakori, hogy valaki megjelenése évében el is vigye a pálmát, mégsem érdemes kizárni a jó szereplés lehetőségét, hiszen Áts Károly egy olyan borvidéket képvisel, amely adottsága, egyedisége és elismertsége szempontjából is kiemelkedő a magyar borvidékek sorában. Ennek ellenére utoljára, 2003-ban Árvay Jánost választották Év Bortermelőjének, és azóta, az elmúlt hat évben egyáltalán nem volt tokaji a jelöltek sorában.

\"\"

Dúzsi Tamás a másik újdonság a sorban. A több éve nagy népszerűségnek örvendő borász megjelenése egyúttal borvidéke egyre növekvő jelentőségét is bizonyítja, hiszen vele együtt két szekszárdit is magába foglal a döntős mezőny. Rozéi révén jól csengő hírnévre tett szert a borász a borfogyasztók széles körében, a kérdésre, hogy mi a jó rozé titka, korábban így válaszolt a Vinoportnak: „Mindent precízen és gyorsan kell elvégezni, mert amíg egy komolyabb vörösbor esetében ráérősebben teheti az ember a dolgát, addig ezen friss boroknál néhány órának is komoly jelentősége van.” A közhelyeken túllépve, Dúzsiéktól érdemes vörösborokat is kóstolni, főleg azért, mert a pincészet különösen ügyel arra, hogy ne túl fiatalon, hanem megfelelő érettségi állapotban kerüljenek piacra borai.

\"\"

Gálné Dignisz Éva, a mezőny egyetlen hölgy tagja már tavaly is benne volt a jelöltek sorában. A Gál Szőlőbirtok és Pincészet borászaként a Kunsági borvidéket képviseli. Nagy kérdés, hogy a fogyasztói körökben kevéssé elismert borvidék képviselője, a viszonylag széles körű ismertséggel rendelkező Frittmann János után mikor viheti el a babérkoszorút. Az imént említett borászt megelőzően, utoljára 2002-ben nyerte meg olyan szakember az elismerést, aki kevésbé „komolynak” számító, főleg reduktív iskolázású borairól ismert, ekkor választották az év Bortermelőjének Malya Ernőt.

\"\"

Légli Ottó a mezőny egyik legrégibb tagja, idén a legrutinosabbként szállhat versenybe. A borász szakmai elismertségét 2010-ben már egy másik díj is bizonyította, őt választották ugyanis a Borászok Borászává. A díj, amelyet Rókusfalvy Pál alapított, egy Kató András vezette, héttagú kuratórium által összeállított listából indul ki, amely felsorolja az adott évben legkiemelkedőbbnek tartott ötven borászt, hogy ők később maguk közül választhassák meg a leginkább kiemelkedőt. A már sok éve tartó jelöltség Légli Ottó mellett szól, azonban a másik elismerés, és a tény, hogy ugyanerről a borvidékről mindössze két éve már megválasztották Konyári Jánost, talán gyengítik az esélyeit.

\"\"

Vida Péter 2008-ban és 2009-ben is bent volt már a döntőben, és szekszárdiként is minden esélye megvan a győzelemre. A borásszal egyébként nemrég részletes interjút készítettünk, amelyből megismerhetik többek között szőlészeti és borászati filozófiáját, valamint munkamódszereit. (A kétrészes interjú elolvasásához kattints IDE és IDE.) A beszélgetés zárszavaként arról kérdeztük, létezik-e tökéletes bor: „Soha nem mondhatom, hogy már elértem a csúcsot, és létrehoztam a legjobbat, mert az élet olyan, mint a tanulás, folyamatos fejlődést igényel. Előfordulhat, ahogyan dolgozik az ember, azt hiszi, már jó úton halad, de akkor ad egy fricskát az élet, és megint kezdheti elölről. De ebben ez a szép, mert itt van elrejtve az igazság, ha állandóan naprakész vagy, figyelsz és kellő szeretet, alázat van benned, akkor képes leszel arra, hogy előre lépj.”

\"\"

A november 19-re eső borestet követően az eredményhirdetésre a hagyományoknak megfelelően december elején kerül sor, míg a hivatalos díjátadás egy gálaebéd keretein belül a jövő év elején zajlik majd le.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!