A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az új borfogyasztó generáció

Körkép több országból

2010-07-22 | Tóth Adrienn


Ha a fiatalok általános borfogyasztási szokásaira gondolunk, valószínűleg az egyetemi hallgatókra vagy a kezdő munkavállalókra jellemző korlátozott anyagi lehetőségek jutnak eszünkbe, amely körülmény általában nem támogatja a magas fokú borkultúrát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne alakulna ki körükben egy igényes borfogyasztói réteg, amely a korral és az anyagi biztonsággal tovább növekedhet. A következőkben a világ több pontjára utazunk el, hogy megvizsgáljuk, hogyan viszonyul az új generáció a borhoz.


Borkóstoló az egyetemen

Miután a Francia Rákkutató Intézet tavaly februárban azt a kutatási eredményt hozta nyilvánosságra, hogy napi 1 dl bor elfogyasztása növeli a rák kialakulásának valószínűségét, és májusban betiltották a marketing célú borkóstoltatásokat, úgy tűnt, a francia állam több fronton is hadat üzent a borszektornak. A Heinekent például honlapja bezárására kényszerítették, és újságírókat pereltek be, mert borrovataikkal a reklámtörvény szerint illegálisan népszerűsítették a borfogyasztást.

A történet idén áprilisban azonban új fordulatot vett, amikor is a francia állam egy olyan javaslatcsomagot adott át a felsőoktatási intézetek étkeztetéssel foglalkozó részlegeinek, amely többek között támogatja, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztást népszerűsítendő, rendszeresen tartsanak borkóstolókat az egyetemi étkezdékben.

Jean-Pierre Coffe, a francia televízióból ismert ínyenc, a javaslatcsomag egyik szerzője úgy véli, a borról való ismeretnek ugyanúgy a tananyag részévé kellene válnia, mint a klasszikus tudományoknak. A párizsi Sorbonne egykori igazgatója szintén támogatja a kezdeményezést, szerinte az ebédidőben zajló kóstolók megtanítanák a hallgatóknak a mértékletes borfogyasztás előnyeit, amelyhez - az élvezeti értéken túl - a professzor hozzásorolja a pozitív egészségügyi hatásokat és a nemzeti hagyományokhoz való kapcsolódást is.

A javaslatokat a francia antialkoholista lobbi vezetője, Dr. Alan Rigauld sokkolónak tartja, és úgy véli, hogy az nem más, mint bormarketing.

A titokzatos Y generáció

Bár az egész világra kiterjedő elemzések nem állnak rendelkezésre, a Wine Intelligence kutatásából az derült ki, hogy a mai fiatalok általában jobban hasonlítanak egymásra, mint bármely korábbi generáció. Annak hátterében, hogy kevesebb a kultúrából vagy földrajzi különbségekből eredő eltérés, valószínűleg az áll, hogy a mai 18-30 éves korosztályt sok hasonló hatás éri a tévé, az internet vagy a világmárkák marketingtevékenysége által.

Általában igaz rájuk, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a munka és magánélet közötti egyensúly megteremtésének, és fontosabbak nekik a baráti közösségeik, mint a szüleiknek voltak az ő korukban.

Fogyasztói szokásaikat vizsgálva, az elemzés ezen túl azt derítette ki az ún. Y vagy milleniumi generációról, hogy kifejezetten cinikusak. Ennek hátterében a szakértők szerint az áll, hogy az ebben az életkorban lévők már úgy nőttek fel, hogy folyamatosan ki vannak téve rengeteg információnak és a reklámnak. Utóbbi hozzájárulhat ahhoz is, hogy érzékenyen keresik az igazi történeteket és a hitelességet.

\"\"

Az autenticitás kérdését esetükben azonban nem kell ódivatúan felfogni, a marketingesek szerint például az iPod sikerét pont egyszerű egyenessége adja, az ahogy azt nyújtja, amit ígér. Amikor pedig a történetekre gondolunk, egyszerű, rövid üzeneteket értsünk ezalatt.

Ehhez a kérdéskörhöz köthető még az Y-okra jellemző társadalmi érzékenység és a zöld gondolkodásmód, amely nem azt jelenti, hogy kizárólag bio és fair-trade élelmiszereket fogyasztanának, de jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a cégek megfelelő körülmények között dolgoztatják-e alkalmazottaikat, és hogy tesznek-e lépéseket a föld megóvása érdekében.

A fiatalok véleményüket gyakran osztják meg egymással internetes közösségi oldalakon, de emellett folyamatosan sms-eznek és e-maileznek is.

Borfogyasztási szokásaikat nézve megállapítható, hogy hamarabb ismerkednek meg a borral, mint a szüleik. Ennek ellenére komoly aggodalmat jelent számukra, hogy vajon a megfelelő palackot választják-e, mert nem akarnak rossz fényben feltűnni barátaik, ismerőseik előtt.

A fiatal generációnak a bor egy elegáns, szofisztikált italt jelent, amely valahol a felnőtté válást jelképezi. Tekintettel azonban gazdasági helyzetükre, még a rendszeres borfogyasztók körében sem gyakori, hogy hat palacknál többet tartanának otthon, inkább jellemző rájuk az, hogy a vásárlást követően rövid időn belül elfogyasztják a palack tartalmát.

Az általános hasonlóság ellenére mégis van azonban különbség közöttük. A borfogyasztás szempontjából két különösen fontos nemzet, az angol és az amerikai új generációját vizsgálva a kutatók megállapították, hogy míg az előbbiek inkább szupermarketekben vásárolnak bort, addig az utóbbiak esetében gyakoribb a kizárólag alkoholtartalmú italok kereskedelmére specializálódott üzletben való vásárlás.

E tény a két országban kialakult alkoholkultúra következménye, míg a briteknél a bor a mindennapi vásárlások része, addig az USA lakói nem a kenyér és a tej mellé teszik a kosárba, helyette szaküzletekben vásárolnak. Az így kialakult fogyasztói szokások következménye, hogy bár valószínűleg nincs jelentős tudásbeli különbség a két ország rendszeres fiatal borfogyasztói között, az amerikaiak mégis jobban érdeklődnek a borkultúra iránt, valószínűleg pont azért, mert általában a témában jártas szakember szolgálja ki őket, míg az angoloknál a szupermarketek akciós árai a meghatározóak. Az elemzők szerint ennek az a következménye, hogy míg a fiatal amerikaiak általában a rendelkezésükre álló anyagi keretek között felfelé néznek a polcokon, addig az angoloknak több okuk van arra, hogy lefelé kacsintgassanak.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!