A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az USA szakemberei már ráharaptak a furmintra

Taroltak a magyarok a fontos nyugati parti versenyen

2016-07-07 | Kiss Dóra


Az USA szakemberei már ráharaptak a furmintra

Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb és legbefolyásosabb borversenyének minősülő San Francisco International Wine Competitiont 36. alkalommal rendezték meg idén, összesen 4618 tétel közül választották ki a legjobbakat. Nem meglepő módon, a zsűrinek tetszettek a magyar borok: hazánk ismét sikeresen szerepelt.


Az 1980-ban alapított amerikai borversenyt idén június 9. és 12. között tartották a patinás San Francisco-i Hotel Nikkoban. A több mint ötven bírálóból álló nemzetközi zsűri 4618 tételből tizenhat hazai bort részesített különböző elismerésekben.

 

A borverseny eredményét vizsgálva megállapítható, hogy a legjobbak között kimagasló számban vannak jelen az amerikai borok, ám kanadai, új-zélandi és francia borok is helyet kaptak a legkiemelkedőbbek között. Sőt, a legjobb rizling és a legjobb pinot blanc egy-egy cseh bor lett. De ami nekünk a legnagyobb öröm, hogy a legjobb furmint a tokaji Erzsébet Pince 2012-es évjáratú Zafír Dűlőválogatása lett, amely 95 pontot ért el a 100 pontos bírálati rendszerben.

 

 

A hazai borok zömét a FurmintUSA indította el a versenyen, és közülük mindegyik éremmel gazdagodott. Összesen 3 Dupla Arany, 1 Arany, 8 Ezüst és 4 Bronz éremmel tértek haza a tokaji és a csopaki furmintok.

 

A FurmintUSA program célja, hogy az itthon egyre nagyobb jelentőségű szőlőfajta ne csak hazánkban, hanem a világ más pontjain, akár az Amerikai Egyesült Államokban is ismertté válhasson. A projekt keretében egy kétéves cselekvési tervet is kidolgoztak, amely egyrészt tartalmazza különböző kóstolók megszervezését a keleti és a nyugati parton, neves sommelier és újságírók meghívását hazánkba, valamint a magyar borok megmérettetését az amerikai borversenyeken.

A San Francisco International Wine Competitionön az alábbi hazai borok részesültek elismerésben:

Dupla Arany, és a legjobb furmint kategória győztese:

Dupla Arany:

Arany:

Ezüst:

Bronz:

Olvassa el a díjazottakhoz kapcsolódó legutóbbi cikkeinket!


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!