A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Balatoni bort a Balaton-partra!

Mozgalom a helyi borokért

2013-04-20 | Tóth Adrienn


Balatoni bort a Balaton-partra!

Valószínűleg sokan ismerjük azt a jelenséget, hogy ha bizonyos borokat készítésük helyén, a pincében kóstolunk, jobban ízlenek, mint amikor több száz kilométerrel odébb, egy teljesen más környezetben barátkozunk velük. Egy bort az őt adó borvidéken, borrégióban fogyasztani, mondjuk egy étterem asztalánál ülve ebből a szempontból még tekinthető a pincészet tágabb környezetének, hiszen nyáron a teraszon ülve ugyanúgy fürdet minket a nap a sugaraiban, mint a tőkéket.


 

Ha pedig nekünk jobban ízlenek a borok, mert hat ránk a környezet, a táj hangulata, az utazás során összegyűjtött kellemes élmények, az az éttermesnek is jó, hiszen ezzel a vendég elégedettsége csak fokozódik. Régen rájöttek már erre sok külföldi ország borvidékein, de itthon sajnos ebből a szempontból egyelőre inkább a kivételeknek kell örülnünk.

A borászok számára a probléma régóta ismert, gyakran elhangzik a kérdés, hogy egy adott borvidék éttermeiben miért nem a helyi produktumokat részesítik előnyben. A helyi alapanyagok, borok használatának fontosságát hangsúlyozza most két balatoni borász szervezet, akik így boraikon túl a helyben előállított élelmiszerek használatára is buzdítják az éttermeseket.

„Az adott tájegységre jellemző gasztronómia a helyi borokkal kiegészülve nyújt igazán teljes élményt. Abban kérjük a Balaton környéki vendéglátós szakma segítségét, hogy részesítsék pozitív diszkriminációban a balatoni borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket. Ez lenne az első lépés ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a balatoni vendéglátást” – mondta Laposa Bence a Laposa Borbirtok és a Badacsonyi Kör részéről.

Orbán Gergely, az Orbán Pince és a VSOP képviseletében arra emlékeztette a helyi éttermek üzemeltetőit, hogy a turizmus általános színvonalának emelése érdekében fontos, hogy a szereplők segítsék egymást, hiszen ily módon vonzerővé válva messziről jött vendégekkel bővíthetik a többi szolgáltató partnereinek körét: „Ehhez nem kell sok, leginkább csak odafigyelés a helyi értékekre. Ha ezeket megbecsüljük, azzal a saját jövőnket alakítjuk pozitív irányban. Szerencsére a jó bor már megvan, ráadásul a balatoni borok palettája ma már igen széles, a zamatos fehérboroktól a ropogós rozékon át a nagy vörösborokig minden megtalálható, így a legkülönfélébb ételekhez párosíthatóak, télen-nyáron”

Balatoni bort a Balaton-partra!

A tudatos vásárlói magatartásra egyébként trendszerűen is egyre jellemzőbb a helyben előállított élelmiszerek és italok fogyasztása. Azok a gasztronómia iránt érdeklődők, akik mindennapjaik során piacon vásárolnak, és igyekeznek minél többet megtudni az általuk megvásárolt termékek származási helyéről, nyaralásuk alatt is fontosnak tartják ezeket a szempontokat.

Az angol terminológiában ennek megfelelően már létezik a locavore kifejezés, amely olyan fogyasztókat jelent, akik igyekeznek helyi élelmiszereket vásárolni, ezzel egyrészt közvetlen környezetük gazdasági életét támogatják, másrészt csökkentik a környezeti terhelést, amely a gyakran a világ másik feléről szállított termékek esetében jelentős lehet, végül pedig természetesen a középpontba helyezik a szezonalitást.

A kezdeményező borászszervezetek igyekeznek minél több helyi éttermet és borászatot megnyerni az ügynek, hiszen – ahogy ők mondják – együtt többre jutnak. Figyelemfelhívó akciójuk részeként hatalmas Balaton-emblémával ellátott kehelybe töltötték boraikat, ezzel vizuálisan is szimbolizálva küldetésüket. Az ünnepélyes gesztussal nyolc neves pincészet boraiból létrejött különleges balatoni fehérbor-házasítást a Badacsonyi Kör és a VSOP által szervezett borhétvégére érkező mintegy száz borturista kóstolhatta meg Badacsonyban.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!