A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Barátságos mérkőzés

Márciusban jön a Bikavér Párbaj

2018-02-19 | Vinoport


Barátságos mérkőzés

Bikavér hazánkban kizárólag Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik a két különböző borvidék bikavére, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.


A tokaji aszú mellett a bikavér jut eszébe a külföldieknek, ha a magyar borról kérdezzük őket. Bár a bikavér presztízsét a szocialista borkombinátok KGST-piacra szállított termékei nem kifejezetten emelték, a rendszerváltást követően mind az egri, mind a szekszárdi borászok sokat dolgoztak azon, hogy ismét jól csengjen a bikavér név. Készüljön akár könnyedebb, akár gazdagabb stílusban, a bikavér növekvő népszerűségét gasztronómiai sokoldalúsága is növelheti.

 

A külföldi fogyasztók legtöbbször a magyar éttermekben találkoznak a bikavérekkel, így az ottani sommelier-k szerepe kulcsfontosságú abban, hogy határainkon kívül, nemzetközi szinten is újra elismertté tegyék ezt a borstílust. Ha a top budapesti éttermek sommelier-it kérdezzük, azt említik, hogy a betérő vendégek általában nosztalgiával emlegetik a „Bull’s blood”-ot, ám kevesen választják ajánlás nélkül. A megfelelő felkészültségű és tájékozottságú szakember ugyanakkor meg tudja győzni őket arról, hogy tegyenek egy próbát a borral, és természetesen fontos szerepet játszik a vendégek döntésében az ár. A tapasztalatok szerint a 3-4 eurós poharankénti árat a vendégek nem élik meg kockázatként, és az így kapott élményt még meggyőzőbbnek érzik.

 

 

A kékfrankosra épülő házasítás általában jól párosítható ételekkel, igen változatos fogások ajánlhatóak a bikavérhez: a vörös húsok közül mangalica- és vaddisznószűz, borjú és bárányfartő is szerepel a javasolt alapanyagok között. Ezek mellé sütőtököt, zöldlencsét, édesburgonya-pürét, kápiapaprika-krémet és ördögszekérgombát is párosíthatnak a konyhák. A séfeknek is széles mozgásteret ad, ha bikavérhez főzhetnek.

 

Az egri és szekszárdi termelők egybehangzóan hisznek ebben a komoly történelmi hagyományokkal bíró borkategóriában, és úgy vélik, hogy a mai kor fogyasztói igényeinek is tökéletesen megfelelhet. Az pedig, hogy a két borvidék pincészetei aktuálisan mit gondolnak a bikavérről, annak stílusáról, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj budapesti sétálókóstolóján március 2-án kiderül. 18 egri és 15 szekszárdi borász hozza el különböző évjáratú, kékfrankos alapú házasításait, így nem csak a borvidéki jellegzetességeket, de az egyes évjáratok jegyeit is tetten érhetik a kóstolók a borokban.

 

Fotó: Furmint PhotoMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!