A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Belehúzott a furmint Tokaj-Hegyalján

Szüreti jelentés

2016-09-15 | Tarcal Kutató


Belehúzott a furmint Tokaj-Hegyalján

Szeptember első fele tökéletes, napos idővel örvendeztetett meg. A hőmérséklet talán lehetett volna napközben kicsivel alacsonyabb, de panaszra nincs okunk - és ezt nemcsak a nyaralók mondják, hanem a Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet is.


 

Sárgamuskotály

A sárgamuskotály cukorfoka 19,5 és 25,7 magyar mustfok között változik (212-292 g/l). A muskotály mindenhol szüretelhető állapotban van, persze a tényleges szüret attól függ, hogy száraz vagy édes bor a cél. Még a savtartalom is megfelelő.

 

Belehúzott a furmint Tokaj-Hegyalján

1.táblázat Sárgamuskotály próbaszüreti eredmények

 

Belehúzott a furmint Tokaj-Hegyalján

1.ábra A muskotály cukortartalma öt dűlőben

 

A Bakonyi-dűlő adatait összehasonlítva az előző évivel, azt tapasztaljuk, hogy a tavaly mérthez hasonló a cukortartalom, de a 2013-as évitől még elmarad. A savtartalom az elmúlt 3 év legalacsonyabb szintjén van.

 

Belehúzott a furmint Tokaj-Hegyalján

2.ábra A muskotály cukorfoka és savtartalma az elmúlt 4 évben

 

A muskotályt a jövő héten már nem biztos, hogy fogjuk tudni mintázni, mivel akkorára lehet, hogy minden mintaterületünkön leszüretelik.

Furmint

Nagyon érik a furmint! Az előző héthez képest mindenhol erőteljes cukorgyűjtést tapasztaltunk, a meleg ellenére jó hír, hogy még mindig magasak a savak. A savtartalom 3 pH érték közelében van.

 

Belehúzott a furmint Tokaj-Hegyalján

2.táblázat Furmint próbaszüreti eredmények

Belehúzott a furmint Tokaj-Hegyalján

3.ábra A furmint cukortartalom-változása nyolc dűlőben vizsgálva

 

Intézetünkben a 7575-ös klónt kiemelten figyeljük. Az idén is ennél a klónnál kezdődött meg leghamarabb a cukorgyűjtés. Az előző évek eredményeivel összehasonlítva, mind a cukortartalom, mind a savtartalom a 2012-es évihez hasonló.

 

Belehúzott a furmint Tokaj-Hegyalján

2.ábra A cukortartalom és a titrálható sav mennyiségének változása a furmint 8/7575-ös klónnál az elmúlt 4 évben.

Hárslevelű

Három helyen végeztünk próbaszüretet hárslevelű esetében. Szépen érik a hárslevelű, lassan a száraz borhoz szükséges érettséget mindenütt eléri.

 

Belehúzott a furmint Tokaj-Hegyalján

3.táblázat Hárslevelű próbaszüreti eredmények

 

Több, mint egy hete meleg és száraz idő van, és a hétvégéig az is marad. A hétvégi csapadék után viszont már nem ígérnek a mostanihoz hasonló meleget.

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!