Belehúzott a furmint Tokaj-Hegyalján
Szüreti jelentés
2016-09-15 | Tarcal KutatóSzeptember első fele tökéletes, napos idővel örvendeztetett meg. A hőmérséklet talán lehetett volna napközben kicsivel alacsonyabb, de panaszra nincs okunk - és ezt nemcsak a nyaralók mondják, hanem a Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet is.
Sárgamuskotály
A sárgamuskotály cukorfoka 19,5 és 25,7 magyar mustfok között változik (212-292 g/l). A muskotály mindenhol szüretelhető állapotban van, persze a tényleges szüret attól függ, hogy száraz vagy édes bor a cél. Még a savtartalom is megfelelő.
1.táblázat Sárgamuskotály próbaszüreti eredmények
1.ábra A muskotály cukortartalma öt dűlőben
A Bakonyi-dűlő adatait összehasonlítva az előző évivel, azt tapasztaljuk, hogy a tavaly mérthez hasonló a cukortartalom, de a 2013-as évitől még elmarad. A savtartalom az elmúlt 3 év legalacsonyabb szintjén van.
2.ábra A muskotály cukorfoka és savtartalma az elmúlt 4 évben
A muskotályt a jövő héten már nem biztos, hogy fogjuk tudni mintázni, mivel akkorára lehet, hogy minden mintaterületünkön leszüretelik.
Furmint
Nagyon érik a furmint! Az előző héthez képest mindenhol erőteljes cukorgyűjtést tapasztaltunk, a meleg ellenére jó hír, hogy még mindig magasak a savak. A savtartalom 3 pH érték közelében van.
2.táblázat Furmint próbaszüreti eredmények
3.ábra A furmint cukortartalom-változása nyolc dűlőben vizsgálva
Intézetünkben a 7575-ös klónt kiemelten figyeljük. Az idén is ennél a klónnál kezdődött meg leghamarabb a cukorgyűjtés. Az előző évek eredményeivel összehasonlítva, mind a cukortartalom, mind a savtartalom a 2012-es évihez hasonló.
2.ábra A cukortartalom és a titrálható sav mennyiségének változása a furmint 8/7575-ös klónnál az elmúlt 4 évben.
Hárslevelű
Három helyen végeztünk próbaszüretet hárslevelű esetében. Szépen érik a hárslevelű, lassan a száraz borhoz szükséges érettséget mindenütt eléri.
3.táblázat Hárslevelű próbaszüreti eredmények
Több, mint egy hete meleg és száraz idő van, és a hétvégéig az is marad. A hétvégi csapadék után viszont már nem ígérnek a mostanihoz hasonló meleget.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Magyar fotós, a Borkollégium oktatója nyerte az OIV Centenáriumi fotópályázatát
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!