A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bemutatkozik a Bogyólé 2009.

Megérkezett a legújabb Vylyan bor

2009-11-05 | Vizi Csenge


A Vylyan Szőlőbirtok a Villányi borvidék azon pincészeteinek egyike, amelynél mindig újabbnál újabb ötletekkel rukkolnak elő. Hol egy mesére építenek egy egész termékcsaládot (Ördögszántotta legenda), hol egy régi-új szőlőfajta kap különleges csomagolást egy Swarovsky kristály társaságában (Csóka), hol pedig a szőlő erjedésének színhelye, a hordó lesz a művészek fantáziájának kelléke. Azonban van olyan, ami már hagyományosan jelenik meg minden év második felében, több embert megmozgatva talán, mint bármely másik boruk: ez a Bogyólé!


 

Sokan ismerik a francia honból származó Beaujolais Nouveau (bozsolé nuvo) jól csengő nevet, sokan talán már kóstolták is ezt a minden évben pontosan november harmadik csütörtökétől kapható újbort. Már maga a szó is elárulja, hogy mi rejtőzik a palackban. Egy igen üde, friss, lehengerlően gyümölcsös bor illatát és ízét élvezhetjük, ha kinyitunk egy palackot e 19. század óta ismert nedűfajtából (további információk ITT olvashatók).

Azoknak, akik szívesen fogyasztanak ilyen vörösborokat, nem kell túl messzire menniük, ugyanis Magyarországon, pontosabban a Villányi borvidék egyik pincészeténél rálelhetnek a franciák által használt technikát hazaikkal ötvöző Vylyan Szőlőbirtok legújabb üdvöskéjére, a Bogyólére.

A Vylyan Szőlőbirtokon 2009-ben már ötödik alkalommal készítik el az évjárat első borát, ami a franciaországi különleges borkészítésnek köszönhetően a bogyón belül születik, majd robban életre, csak épp magyar földön. A név is magyarosítva lett, aminek köszönhetően egy igen fiatalos, könnyen megjegyezhető márkát képvisel. A Bogyólé elnevezés mellett további különlegessége, hogy a címkéjét évről évre újratervezik. Vagyis terveztetik, hiszen egy pályázatot hirdetnek meg a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola hallgatói körében, aminek eredménye az országban mindenhol szemmel látható.

Idén sem volt ez másképp, a győztes „címkestylist” amellett, hogy minden palackon az ő mesterműve díszeleg majd hónapokon át, ötvenezer forint alkotói díjjal és 2 nagy karton Bogyólével is gazdagodott. A dobogó második és harmadik fokát megosztva két-két hallgató foglalhatta el. A címkékből kiállítás is nyílt október 7-én a pécsi eMKá Galériában, amelyet a közönség október 25-ig tekinthetett meg. A nyertes, Bese Örs pályamunkája mellett a többi induló terveit is megcsodálhatták az érdeklődők.

Az első helyezett, Bese Örs közgazdász hallgatóként indult a pályázaton, ahol sikerült is bebizonyítania, tudja, mitől döglik a borok legye, vagyis milyen az a címke, aminek ma Magyarországon van létjogosultsága. Terve alapját a borok iránti szeretete és borpiaci ismerete segítette. A címke látványos elemeiként jelennek meg a színes bogyók, amik egyben a Bogyólé betűi, a tipográfiai megoldás eredményeként könnyen kiolvasható a pöttyökből e név. A profi eredménnyel október végétől már a borszaküzletek polcain is találkozhatunk, azonban következzen a külső után a belső, ami valljuk be, minden borkedvelőt egy picit talán jobban érdekel.

\"\"

A Villányi borvidék Városhegy dűlőjének keleti fekvésű lankáin nevelkedett és érett a zweigelt és portugieser szőlőfajták minden egyes bogyója, amelyek törzse mészköves alapkőzetbe és löszös-agyagos termőtalajba kapaszkodik. A 2009-es évet tekintve maga az évjárat egy átlagos telen van túl, amit azonban egy korai virágzás követett. A különösen változatos nyár után egy viszonylag korai, szeptember 9-ei szüret következett. Mindennek köszönhetően kellemes, gyümölcsös borok születtek, savtartalmuk pedig szép jövővel kecsegtet minden kóstolni vágyó számára.

A szüret során óvatosan szedték a fürtöket, hogy egyik se sérüljön meg, és így, egészben szén-dioxid köpeny alá tették, aminek következtében a bogyókban, a héjon belül indult meg az erjedés, oxigéntől teljesen elzárva. Ez a speciális folyamat 4-5 napon át zajlott. Az alkoholos erjedés végeztével Bogyólénk egy gyors derítésen és hidegkezelésen esett át. Ezután már csak a palackozás maradt hátra.

A palackozás után mi is következhetne, mint a rövid várakozás utáni dugóhúzás és kóstolás. Lassan Márton napjához és a libaétkekhez közeledve a Vylyan Szőlőbirtok ajánlásával érdemes kipróbálni a banános, meggyes, cseresznyés és fekete kávés illat- és ízjegyeket hordozó újbort. És mivel maga a szülőatyja, a Beaujolais Nouveau sem a hosszú tárolás fenegyereke, érdemes inkább minél hamarabb elkortyolgatni a sikeres hozzájutás után!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!