A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bevezető Bordeaux logikájának megértéséhez

A Cos d'Estournel és a Hétszőlő kóstolója 1. rész

2009-09-17 | Tóth Adrienn


A Bordeaux-i borok legnagyobb előnye egyben a legnagyobb hátránynak is mondható. Egy olyan tulajdonság, ami - a történelem fordulatai miatt - ránk, magyarokra biztosan nem igaz: az állandóság. A borvidéken több száz éve készítik el a világ legelismertebb borait. Az utóbbi évtizedek felgyorsult tempójában azonban mára ez valamiért nem számít érdekesnek. Szeptember 12-én a Hétszőlő és a francia borvidék egyik kiemelkedő birtoka, a Cos d'Estournel tartott nagyszabású borkóstolót a Gundel Étteremben.


A rendezvény apropóját az adta, hogy idén közös tulajdonba került a két birtok, ezen esemény nyilvánosságra hozatalának méltó kerete a pincészetek csúcsborainak utolsó kilenc évjáratából összeállított kóstoló. Mielőtt azonban belemennénk a részletekbe, feltárunk pár olyan összefüggést, amelyet érdemes ismerni a borvidék kapcsán, tekintettel arra, hogy itt kicsit másképp folynak a dolgok, mint nálunk, ahol a borászok az újrafelfedezés stádiumában keresik önmagukat.

Bordeaux több olyan dolgot tanított meg a világ borászainak, amelyet sohasem felejthetünk el neki: ilyenek az úgy nevezett bordeaux-i szőlőfajták, mint a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot, vagy a 225 literes barrique tölgyfahordó.

A borvidék Franciaország dél-nyugati részén, a Gironde folyó partján fekszik, klímája a közeli Atlanti-óceánnak köszönhetően enyhe és csapadékos. (Ez utóbbi tényező miatt viszonylag ritkák errefelé a biopincészetek.)

A nagy vörösborok hazája nem az egyszerűségről és a könnyű átláthatóságról híres. A valóban óriási kiterjedésű Bordeaux több nagy egységre osztható, amelyek eltérő klasszifikációs rendszerrel, klimatikus adottságokkal, szőlőfajta preferenciákkal és borkészítési stílussal bírnak. Ha azonban a klasszikus Bordeaux-i borokra gondolunk, akkor leginkább Haut-Médoc alrégiója jár az eszünkbe.

A vidék pincészeteit több mint 150 évvel ezelőtt, akkori áruk és presztízsük szerint öt kategóriába sorolták. A korábban már említett állandóság meglepő példája, hogy a rendszer a mai napig életben van, mi több, a 150 évvel ezelőtt megkapott pozíció még most is komoly értékmérőnek számít.

Persze ismerünk más, hosszú ideje létező besorolási rendszereket is, elég csak Tokajra vagy Burgundiára gondolnunk. A nagy különbség azonban az, hogy míg ezen a két vidéken a dűlőket minősítették, ezáltal azt határozták meg, hogy az adott természeti körülmények között milyen minőségű szőlő termeszthető, Bordeaux-ban a pincék kapták az elismerést.

Az utóbbi százötven évben mondanunk sem kell, sok pincészet adott el vagy vásárolt új területeket, sok váltott gondosabb vagy gondatlanabb tulajdonosi kezekre, az osztályba sorolás - egy ominózus kivételtől eltekintve - azonban változatlan maradt. 

Arról, hogy a Bordeaux-ból származó borok elismertségét a mai napig elsősorban a pincészet neve határozza meg, nem egyedül a klasszifikációs rendszer tehet. A borvidék viszonylag sík, így az egyes dűlők kitettsége nem játszik meghatározó szerepet.

A kisebb alrégiókon belül a szőlőfajták aránya is meglehetősen hasonló. Végül pedig a borászatok egyetlen olyan bort készítenek, amely a nevüket viseli, nincsenek kisebb-nagyobb, ilyen-olyan portfóliók. Bár vannak másod- és harmadborok, ezek nem töltenek be akkora jelentőséget a kialakított hírnév szempontjából.

A szőlőkben elvégzett munkák alaposságán és a gondos válogatáson túl tehát a nagy dolgok a pincében dőlnek el. Ezzel vissza is értünk a kiindulóponthoz.

Egysíkúnak tűnik ezek után a kép? Koránt se higgyük! Hiszen lehet bármilyen profi felszerelése egy borászatnak, elvégezheti a legerősebb szelekciót, minden évben megtöltheti a pincéjét új fahordókkal, egy dolgot sosem befolyásolhat, mégpedig az időjárást!

Az egyes évjáratok közötti különbségeket mutathatja meg gyönyörűen egy ilyen kilenc bort bemutató Bordeaux-i kóstoló. A beszámoló következő részében ebben mélyedünk majd el.

Folytatjuk...

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!