A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bocuse d’Or Hungary 2010-ben

Egy világversenyről és hazai fordulójáról

2009-07-09 | Vizi Csenge


Bocuse d’Or Hungary 2010-ben

2009. június 17-én Benoit Barbault, a Hungexpo Zrt. kereskedelmi igazgatója és Kreil Vilmos, a Bocuse d’Or Hungary ügyvezető elnöke aláírtak egy együttműködési megállapodást. Ennek értelmében 2010-ben a FOODAPEST kiállítás lesz az otthona a Bocuse d’Or Hungary gasztronómiai verseny magyar válogatójának, amelynek győztese az európai selejtezőre, ezután pedig a 2011-ben, Lyonban megrendezésre kerülő világversenyre válthat belépőjegyet, a versenyzők közé.


A FOODAPEST Nemzetközi Étel, Ital, Élelmiszer- és Vendéglátóipari Szakkiállítás időpontját a HUNGEXPO naptárában csak kétévente fogjuk megtalálni a nemzetközi és hazai piaci változás következtében. Azonban ez a változás néhány újdonságot is rejt magában, hiszen összevonódik több, másik élelmiszeriparral foglalkozó kiállítás a FOODAPEST-en. Így találkozhatunk az UKBA Nemzetközi Cukrászati, Sütőipari és Gasztronómiai Szakkiállítás résztvevőivel, a FOODATECH is lemondott önállóságáról, így e triumvirátus várja majd 2010. február 21-24. között a téma iránt érdeklődőket.

2010-ben nem csak ez a három szakkiállítás kényezteti majd a vendéglátó- és élelmiszeriparban tevékenykedőket, ugyanis két nagyobb versenyt is megnyitnak a nagyközönség előtt. Az egyik az UKBA kiállítói részleggel szorosan összefüggő Cukrász Junior Világbajnokság lesz, amely Lisszabonból érkezik kis hazánkba, és a két napos megmérettetés alatt öt földrész versenyzői mérik össze tudásukat a nemzetközi zsűri előtt.

A másik nagyon izgalmasnak ígérkező esemény a Bocuse d’Or Hungary lesz, amelyet 2010. február 21-én és 22-én rendeznek meg. A hazai közönség előtt a hazai séfek fognak megküzdeni, hogy a legjobb elnyerje méltó jutalmát: a meglehetősen magas anyagi támogatás mellett egy európai gasztro-körutat 3 Michelin csillagos étterembe, illetve egy, a svájci Bocuse d’Or versenyt megelőző, felkészítő gyakorlatot, a verseny helyszínén, Genfben, továbbá tréningezési, tanulási és felkészülési lehetőséget 1, 2 és 3 csillagos éttermekben.

Az európai versenyt követi majd a világverseny Lyonban, amelyen huszonnégy séf küzd a világ legnagyobb presztízsű kulináris díjáért.

Mi is az a Bocuse d’Or verseny?

A világ legrangosabb mérkőzésének neve egy nemzetközi hírű séftől ered, Paul Bocuse-tól, aki 1926-án látta meg a napvilágot. Ő egyben volt 1989-ben az Évszázad Konyhafőnöke (Gault & Millau), a Paul Bocuse Institute elnöke, és több étterem alapítója volt, stb., de íróként is számos könyv került ki kezei közül.

E hírességről elnevezett verseny nyilvánosan zajlik, mindössze öt és fél óra alatt, egy igencsak nagy tömeg előtt kell két tökéletes fogást elkészítenie a versenyzőknek. Minden séfnek van egy csapata. Szigorú megkötéseket alakítottak ki a tagokra nézve, így:
a chef – konyhafőnök, aki legalább 23 éves,
a commis – segéd, aki legfeljebb 22 éves és
a coach – edző, tréner, aki segítségére van a csapatnak asszisztenciában, azonban a valódi munkában nem vesz részt, sőt a verseny során a konyha területére sem léphet be.

A verseny menete:

A versenyzők egy 18 négyzetméteres, teljesen felszerelt konyhában mérik össze tudásukat, amely a zsűri és közönség előtt van felállítva, hogy így mindenki figyelemmel követhesse a munkálatokat. A csapatoknak öt és fél óra alatt el kell készíteniük a különleges fogásokat, majd a huszonnégy tagú zsűri elé tálalni az első fogást, majd 35 perccel később a másodikat. A versenyzők egymást követően 10 percenként tálalnak. A zsűri 60 pontban értékeli az ételeket, amely következőképp tevődik össze: 40 pont az étel íze, harmóniája, állaga, 20 pont a prezentáció, ehhez hozzáadódik még 20 pont a konyhai munkára, higiéniára, amelyet a Committée ellenőriz.

Mi történik, ha valakinél mindent rendben találnak?

Nagy eséllyel pályázik a Bocuse d’Or díjak egyikére, no meg a világ egyik leghíresebb nevű és legkeresettebb séfje lesz. A hét díj mindegyike különböző kategóriákat rejt magában, mind-mind hatalmas elismerésnek számít. Ezek a következők:
• 20.000 EUR a győztesnek, valamint az arany Bocuse szobor, amely jelképezi a világ legjobbját,
• 15.000 EUR a második helyezettnek
• 10.000 EUR a harmadik helyezettnek
• Hal-étel különdíj
• Hús-étel különdíj
• A Legjobb Poszter különdíja
• A Legjobb Commis/Segéd különdíja

A magyarországi selejtező után 2010. június 7-8-án, Genfben (ahol egyébként hasonlóan magas díjakat nyerhet) is megméretetett séfünket hatalmas ováció fogadja majd Lyonban, hiszen addig eljutni sem egyszerű, ott pedig az ismeretlen körülmények és a nagy teljesíteni akarás sem fogja megkönnyíteni versenyzőnk életét, de remélhetőleg a nevére ezután már sokan fognak emlékezni és méltó módon viszi tovább hazánk hírnevét ételeiben is.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!