A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bolívia, Brazília, Peru

Rövid borhírek Dél-Amerikából

2009-08-25 | Tóth Adrienn


Ha a dél-amerikai bortermelésről van szó, mindenkinek rögtön Argentína és Chile jut az eszébe. Pedig más országok lakói is készítenek bort, bár kétségtelen, hogy ezekben a borkultúra még szinte gyerekcipőben jár. Érdekes azonban megfigyelni, ahogy egy-egy országban felüti a fejét a vitis vinifera, a nemes európai borszőlő, úgy kezd terjedni a borfogyasztás, úgy nő az érdeklődés más országok borai iránt is.


Borosüvegben csempészik a kokaint

Egy kb. 1000 palackból álló bolíviai borszállítmány bukott le a bulgár határon. A vámvizsgálat során fedezték fel, hogy a rakomány 93%-a nem bort, hanem folyékony kokaint rejt.

Bolívia a nagy tengerszint feletti magasságon készített borokról híres. Ezen túl azonban az ország a világ harmadik legnagyobb kokain előállítója, és számtalan módon juttatja el az illegális szert a célpiacokra, ennek egyik formája a folyékony kokain.

A Kohlenberg pincészet nyilatkozata szerint – akiknek címkéi alatt a csempészárut megtalálták – az évente előállított 2,7 millió palacknak mindössze tíz százaléka kerül exportra, elsősorban Csehországba és Kínába. A borászat marketingvezetője azonban ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az aktuális exportszállítmány még nem is hagyta el a pincészetet.

Bolíviában a kokain ilyen formájú csempészése nem számít szokatlannak. Sajnálatos balesetek is előfordultak már ebből adódóan, volt, aki a címkének megfelelő italnak vélt egy folyékony kábítószert tartalmazó üveget, és a téves kortytól meg is halt.

Brazília vörösborpárti, ezért kékszőlőből készít jégbort

A dél-amerikai ország még új fiúnak számít a borfogyasztás szempontjából. A brazilok kedvelt itala még mindig a sör és a rum helyi rokona, a cachaca. Egy országot azonban, amely a világ tízedik legnagyobb gazdasága, és ahol 200 millió ember él, nem lehet egyszerűen beskatulyázni.

A két nagyváros, Rio de Janeiro és Sao Paulo lakosságának fiatal tagjai egyre több érdeklődést mutatnak a nemes európai szőlőkből készített borok iránt. A rendszeres borfogyasztók többsége férfi, 25 és 44 éves kor között mozog. Tízből nyolc palack általuk elfogyasztott bor vörös, azonban növekszik a figyelem a pezsgők iránt is.A legkedveltebb szőlőfajtáknak a cabernet sauvignon, a merlot és a malbec, a fehérek közül pedig a chardonnay és a sauvignon blanc a jellemző.

Ezen információk tudatában talán nem meglepő, hogy az ország első jégbora, a number one cabernet sauvignonból készült el. A Perico Winery 1300 méter tengerszint feletti magasságú ültetvényén szüretelte le a fagyott gyümölcsöt, a területen, ahol június elején -7 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A pincészet a bort 2010. októberében dobja majd piacra.

Peruban felfedeztek egy elveszett petit verdot klónt

A petit verdot egy kékszőlőfajta, amely Bordeaux vidékén játszik szerepet, azonban a késői érése jelentette kockázat miatt gyakorlatilag alig foglalkoznak vele. A malbechez hasonlóan a napsütésben bővelkedő dél-amerikai országok borászai viszont szívesen telepítik.

Peru egyik pincészete azzal a nyilatkozattal lépett a nyilvánosság elé idén tavasszal, hogy a világon mindenhol elterjedt 400-as klónnal szemben ők egy régebbi egyedet telepítettek el birtokukon, amely a nyolcvanas években érkezett hozzájuk Franciaországból.

Peru egyik legnagyobb pincészete, a Tacama, évente körülbelül 1,4 millió palack bort készít, ehhez járul még a helyi szőlőpárlat, a pisco, amelyből 120 000 üveg kerül forgalomba. A borászat 20 hektárnyival rendelkezik ebből a speciális petit verdot klónból, amelyből idén először készítenek fajtabort.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!