A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bor, mámor...Bénye 2011

A fesztivál együtt fejlődik a település borászataival

2011-08-04 | Tóth Adrienn


Bor, mámor...Bénye 2011

Idén harmadik alkalommal rendezik meg Erdőbénye borászai a Bor, mámor...Bénye elnevezésű boros-gasztronómiai-kulturális fesztivált a település pincészeteinek és templomainak kertjében augusztus 12-14. között. A háromnapos esemény kapcsán az egyik fő szervezőt, Berger Zsoltot kérdeztük arról, hogy mennyiben változott ez alatt a néhány év alatt a program koncepciója?


A mai napig tartjuk magunkat az eredeti gondolathoz, amely szerint ez a néhány nap arról szól, hogy az erdőbényei kertekben finom tokaji borokat kóstolhatnak, és jó ételeket ehetnek a vendégek. Azért pedig, hogy a fesztivál még hangulatosabb legyen, zenészeket is hívtunk, akik jazzt, nép- és világ zenét fognak játszani.

Ha változásról beszélhetünk, akkor azon szerencsére csak fejlődést érthetünk. Egyrészről több ma a program, mint az elején volt. Különösen szembetűnő a javulás a gyermekprogramok terén, amelyből bár kezdetben is akadt, de a közönség igényét látva jelentősen bővült a kör. Ma már sokféle lehetőség között válogathatnak az ide látogató családok.

Bor, mámor...Bénye 2011

A hazai gasztronómia világához szervesen kapcsolódó borászként különösen örülök annak, hogy a csatlakozó éttermek száma is egyre nő. Míg az első évben csak az Ős Kaján vendégeskedett nálunk, addig a résztvevő éttermek száma mára hétre bővült. Fontos megjegyezni, hogy ez nem pusztán mennyiségi, de minőségi gyarapodás is, elég csak megemlíteni négy olyan környékbeli éttermet: A Sárga Borházat, az Oroszlános Borvendéglőt, az Ős Kajánt és az Anyukám Mondát, amelyek mind szerepelnek az idei TOP100-as listán.

A részt vevő, erdőbényei borászatok száma is nagyobb lett. Ez alatt a rövidnek tűnő idő alatt érezhető a fejlődés a településen?

Sokat jelentenek az újonnan csatlakozó pincészeteknek. Idén meg kell említenem Turján Péter hosszú helyi hagyományokra visszanyúló pincészetét, és a már korábban is létező, de most a településre költöző Vayi Borászatot, amelyet Dr. Ungváry Krisztián vezet, aki egyébként főállásban történész.

Ha nemcsak a borászatok fejlődéséről akarunk azonban beszélni, el kell mondani, hogy a közelmúltban új fogadó nyílt a településen, készül egy piactér, és tervbe van véve egy Szepsi Laczkó Máté előtt tisztelgő emlékház kialakítása. Úgy tervezzük, őszre elkészülnek a helyi turista- és bicikli utak is. Ha a Bor, mámor…Bénye mellett megemlítjük a Drótszamár Fesztivált és a Hetedhét Pásztortüzeket, kimondhatjuk, igazi sikertörténet a miénk.

Gasztronómia terén milyen célkitűzéseket szeretnétek megvalósítani?

Mivel itt egyfelől adva vannak a tokaji borok, másfelől kiemelkedő hazai éttermek és gasztrobloggerek, úgy gondolom ideális a terep arra, hogy kiemelten figyeljünk az étel- és borpárosításra.

Két fronton is fontosnak tartom ennek tudatosítását az idelátogatókban. Az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kapnak azok a komoly, nagytestű száraz tokaji borok, például a furmintok, amelyek akár egy gazdag vörösborral is versenyre kelhetnek az asztalon. Lényeges, hogy ezek helyét megtaláljuk az ételeink mellett.

Bor, mámor...Bénye 2011

A másik nagy gasztronómiai kaland az édes borok beillesztése mindennapi étkezéseinkben. Amikor pedig arról beszélek, hogy a természetes maradék cukrot tartalmazó tételek nem csak desszertekhez illeszthetőek, de halas fogásokhoz, ázsiai fűszerezésű ételekhez, libamájhoz, sütőtökhöz is, akkor nem kizárólag a késői szüretelésű borokra gondolok, de az aszúkra is.

Ha valaki nem volt elég gyors, gondolom már lemaradt a helyi szálláslehetőségéről. Ha egy társaság minden tagja szeretne bort kóstolni, így senki sem tud vezetni, mit tehetnek?

Ajánlom, hogy keressenek maguknak szobát a környékbeli településeken: Tolcsván, Bodrogkeresztúron, Sárospatakon, Háromhután, vagy akár Tokajban és Tállyán, hiszen már biztosan lesz taxi szolgálat, és igyekszünk gondoskodni pótsofőrről is.

Sok érdekes dolgot említettél, ha valaki mégis vacilál, mivel győznéd meg, hogy érdemes lesz a jövő hétvégén augusztus 12-14. között Erdőbényére látogatnia?

A miénk különbözik a hagyományos boros fesztiváloktól, hiszen nem egy nagy téren zajlik, ahol faházakból kínálják a borokat, hanem Erdőbénye kertjeiben, főleg maguknál a borászoknál.

Erdőbénye egy jó hangulatú település a hegyek között, ahol az atmoszférát meghatározza az építészeti múlt megőrzése. Semmi rendkívüli nem történik itt, mégis nagyon reméljük, hogy feledhetetlen emlékekkel távoznak azok, akik itt bort kóstolnak, zempléni ételeket esznek, végigsétálnak az utcákon vagy egyszerűen leülnek a kert egyik sarkában és nézik, ahogy a gyerekeik játszanak körülöttük.

A részletes programok IDE kattintva elérhetőek.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!