Bor, mámor… Bénye 2014
Három különleges nap Erdőbényén
2014-07-17 | Tóth AdriennAugusztus közepén idén is megrendezésre kerül a Bor, mámor… Bénye fesztivál, amelynek a Tokaji borvidéken belül Erdőbénye ad otthont. A háromnapos esemény a település pincészeteinek borairól, gasztronómiáról és sok egyéb programról szól, amelyekről Berger Zsoltot, az esemény szervezőjét kérdeztük.
A Bor, mámor… Bénye nem kizárólag a borokról szól, szívesebben írjuk le úgy, mint egy kulturális és gasztronómiai fesztivált, amelynek az erdőbényei borászok kertjei szolgálnak helyszínül. A fesztiválon a látogatók egy pohárral a kezükben végigsétálhatnak a falun, és a borászatok egyedi hangulatú kertjeiben nemcsak szép tokaji borokat, hanem izgalmas zenei és kulturális programokat és a borokhoz illő finom ételeket is találnak.
Hogyan fejlődött a rendezvény az évek során?
2009-ben rendeztük meg az elsőt, akkor hat borász vett részt rajta, mert ekkor még gyakorlatilag csak ennyi pincészet működött a településen. Ehhez képest 2014-ben már tizenhat helyi borászatnál kóstolhatnak a vendégek.
A kezdeti egy napból mára három lett: péntektől vasárnapig tart a program. Az utóbbi években az is megfigyelhető, hogy a sok budapesti, debreceni, nyíregyházi borkedvelőn túl egyre több a külföldi vendég is: sokan utaznak ide Lengyelországból, Szlovákiából, Erdélyből.
Mi az, amit idén nem érdemes kihagyni?
Az esemény szlogenje: tokaji borok, zempléni ízek, amelyeket jazz, világzene és népzene kísér. A fellépők között üdvözölhetünk olyan előadókat, mint a Harcsa Veronika–Gyémánt Bálint duó, a Szabó Balázs Trió, a Meszecsinka, az Egy Kiss Erzsi Zene és a Bújdosó Trió.
A gyerekeknek Gryllus Vilmos és az Eszterlánc játszik majd, de számtalan olyan fiatal művészt is meginvitáltunk, akikről úgy gondoljuk, hogy hamarosan olyan hírnévre tesznek szert, akár a korábban felsorolt művészek.
Mit tudhatunk az ételkínálatról?
Arról, hogy senki ne maradjon éhes, az Anyukám Mondta, az Ikon, a Sárga Borház vagy a Degenfeld Kastélyszálló gondoskodik, rajtuk kívül azonban az erdőbényeiek is nyitva lesznek majd: a Gigerli Borbár, a Magita és a Gonda Sajtműhely is várja a vendégeket.
Említenél néhány konkrét fogást az étlapról?
Több helyi alapanyagból készített halételt szervíroznak majd modern felfogásban az éttermek, amelyek kifejezetten jól illenek a tokaji borokhoz. És persze meg lehet kóstolni az erdőbényei kenyérlángost is, amelyet ezen a vidéken több évszázada készítenek. Sok fogáson keresztül a hagyományos magyar ízek street food felfogásban mutatkoznak be.
Természetesen a Karádi-Berger Borászat is nyitva lesz ezen a hétvégén. Ha egy borodat ajánlhatnád az oda érkezők figyelmébe, melyik lenne az?
A 2011-es Palandor Furmintot. Ez egy száraz furmint, amely megmutatja, hogy mire képes az Erdőbénye-Olaszliszka tengelyen fekvő termőtáj. A Tokaji borvidék közepén helyezkedünk el, erre a régióra olyan borok jellemzőek, amelyek ásványosak, elegáns savakkal és a Tokajban megszokottnál talán egy kicsit alacsonyabb alkoholtartalommal bírnak. Mindebben az északi-déli irányban nyitott fekvésünknek és a vulkáni talajnak van szerepe.
Korábban említetted, hogy a zenei programokon túl más kulturális eseményekkel is készültök.
Igyekeztünk több olyan programelemet bevenni a kínálatunkba, amely által a Bor, mámor… Bénye túlmutat majd egy klasszikus gasztronómiai fesztiválon. Tartunk olyan sétákat, amelyeken Erdőbényét egy történész vagy egy építész szemével ismerhetjük meg, de a település zsidó múltjának emlékeit is végigjárhatjuk.
Workshopot tart egy kádárműhely vezetője, akinek segítségével a hordók hatását vizsgálhatjuk az egyes borok esetében, az irodalmi programok kapcsán pedig Varró Dániel és Esterházy Péter fogadta el a meghívásunkat. És amit gyakran elfelejtünk megemlíteni, mert számunkra természetes: szinte minden helyszínen gyerekprogramok várják a legkisebbeket. Úgy építettük fel a három napot, hogy az egészen fiataloktól az idősebbekig mindenki jól érezhesse magát Erdőbényén.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!