A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borbárt nyit a Vinorium

Iványi Bianca nyilatkozott

2012-12-28 | Tóth Adrienn


Úgy gondoljuk, a borfogyasztás egyre nagyobb népszerűségét tükrözik az egyre-másra nyíló borbárok. Ahogy azonban az általunk kóstolt és fogyasztott borok is különböznek, ugyanez elmondható azokról a helyszínekről is, amelyek ezeket kínálják. Az egyes üzletek filozófiájának, kínálatának megismerése hozzásegíthet minket a könnyebb választáshoz. December 28-án, néhány nappal szilveszter előtt nyit Budapest újabb borbárja, a Vinorium. Iványi Bianca, üzletvezetőt először az előzményekről kérdeztünk.


A Vinorium korábban a Váci utcában működött, borboltként és borkóstolók helyként. Ezek a funkciók az üzlet alatti műemlék pincében zajlottak, ami nagyon szép volt, ám nem lehetett vendéglátó engedélyt kapni rá. A cél pedig már kezdettől egy borbár működtetése volt, hiszen kóstolva és nyugodtan leülve, iszogatva lehet a legjobban megismerni és megszeretni az általunk kínált borkülönlegességeket.

Az egyik fő profilunkat jelentő délkelet-európai (szlovén, bolgár, szerb, grúz) borokat ugyanis minél szélesebb körben kívánjuk népszerűsíteni, mert úgy látjuk, Nyugat-Európa és Dél-Amerika túl van reprezentálva. Ezzel szemben a borkészítés bölcsőjének számító, majdnem 10 ezer éves borkultúrájú területek, melyek ráadásul sokszor közelebb fekszenek hozzánk, kevésbé ismertek, és így nincs is rájuk igény idehaza.

Pedig amikor a fogyasztók nálunk megkóstolják ezeket a borokat, mindenki elcsodálkozik nemcsak a minőségen, hanem a különlegességen is: más az aromavilág, a technológia, az éghajlat, a domborzat, és persze ott vannak a speciális helyi szőlőfajták is. Az már csak hab a tortán, amikor a kedvező árról is tudomást szereznek.

Az újonnan nyíló borbárban milyen szempontok szerint kerül összeállításra a kínálat?

A kínálat részben eszerint alakul, de nagyobb hangsúlyt fektetünk a korábbinál a magyar borokra is, egyrészt ritka fajták (kövérszőlő, kabar, purcsin stb.), másrészt kevéssé ismert termelők jó minőségű borai, harmadrészt a Kárpát-medence magyar borászainak termékei által. Sok olyan borunk lesz, melyek kizárólag vagy szinte kizárólag nálunk lelhetők fel, nem akarjuk a nagy borforgalmazók és a nagy láncok kínálatát másolni. Úgy állítottuk össze a portfóliót, hogy érdemes legyen mindig valami speciálisat inni, vinni tőlünk, hisz a borok nagy része meg is vásárolható.

A borokon túl korábban volt egy különleges szegmens a kínálatotokban. Milyen mértékben lesznek jelen az égetett szeszek az új Vinorium polcain?

Lesznek párlatok, jófajta pálinkák, sőt rakiják, de abban valóban igazad van, hogy a balkáni borok mellett a másik fontos termékcsaládunkat az eredeti, igazi orosz vodkák alkotják. Szép vodkasorral készülünk, melynek zászlósa most a legendás, egykori világrekorder vodka, a Russkaya.

Ez egy különlegesen selymes, lágy vodka, mely a rozstól, a többszöri szűréstől és a desztillációs folyamattól kapja finomságát. Emellett karakteres ízvilágot képvisel. A ’60-as években kezdték Moszkvában készíteni, számos világvásáron nyert érmeket, a ’80-as években a világon legjobban fogyó (168 434 000 dekaliter!) szesz volt, a világ alkoholüzlet-történelmében nemzetközi rekordot döntött!

Borbárt nyit a Vinorium

Most újra gyártják, és úgy tűnik, visszatér a sztárvodka pozíciójába. A másik specialitás az eredeti orosz Zubrovka, melyet orosz nevéhez hűen (szent fű) a kolostorok szerzetesei kezdtek készíteni a késő középkorban gyógyhatása miatt. Persze hamar rájöttek, hogy nem csak a benne rejlő füvek és fűszerek miatt gyógyít. Több mint tízféle gyógynövényt tartalmaz, titkos recept szerint, igazi, hogy stílusosak legyünk, orosz „unikum”.

A Limmonaya egy természetes fűszert tartalmazó, frissítő citromfüves vodka, ennek az alapja is igazi, tiszta vodka. A prémium kategóriában pedig a koncentrált ízeket kibontakoztató, ritka, télirozs-alapú Carat Vodka a kínálatunk másik, szintén többszörös díjazott (VinCE vodkateszt, brüsszeli vodka verseny aranyérmese) élen járó szeszes itala.

A borok és párlatok mellé falatozni is lehet majd a helyszínen?

Elsősorban bisztrószerűen működünk, a borbárkaraktert kiegészítő borkorcsolyákat lehet harapni az innivalók mellé, ám szintén nem a szokványosakat, hideg és meleg, akár szezonális, ritkán elérhető ételkülönlegességek lesznek az étlapon, sok magyar íz, valamint balkáni specialitások. Főleg hagyományos, tartalmas, „borszívó” hatású finomságok.

Milyen programokat terveztek?

Tematikus boresteket szervezünk majd, amelyeken egy-egy pincészetet vagy régiót mutatunk be, és ami még fokozza a hangulatot: a jó dzsessz, a klasszikus és a világzene, időnként akár populárisabb funkyval fűszerezve, mely mindennap szól majd. Hétvégén pedig élő koncertekkel tetőzzük a hangulatot. Kitűnő az akusztika, a hely alaphangulata is predesztinálja az élő zenét. Ezentúl felolvasóestekkel, könyvbemutatókkal is várjuk az érdeklődőket, és idővel akár a képzőművészet is megjelenik a falakon vagy másutt...

Lassan itt a szilveszter este. Újonnan nyíló helyként készültök programmal az év utolsó napjára?

Igen, érdekes este lesz ez is, estétől éjfélig bor és dzsessz, éjféltől Russkaya-parti kezd dübörögni, jó kis retrós orosz poppal. Hajnalig mehet a tánc!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!