A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borkarácsonyfával a Balaton tiszteletéért

Balatoni Kör

2016-12-05 | Vinoport


Borkarácsonyfával a Balaton tiszteletéért

A Balatoni Kör ezúttal nem a városligeti műjégpályán állított Borkarácsonyfát, hanem a balatonlellei jachtklub műjégpályáján. Itt azt is elmdonták, miért kezdeményezték a Balaton önálló jogalanyi státuszát, és mit is jelent ezt pontosan.


A Balatoni Kör ezúttal nem a városligeti műjégpályán állított Borkarácsonyfát, mert idén már a Balaton parton is nyílt műjégpálya, a BL YachtClubban, adventi kézműves vásárral, vitorlásversennyel és sok egyéb programmal, úgyhogy december 3-án szombaton inkább ott tartották első Téli szezonnyitó rendezvényüket, amivel megmutatták, mennyi minden várja a tópartra érkezőket a téli időszakban is.

 

A vendégek először kóstolhatták meg az idei BalatonBor jelölteket. A téli szezon balatoni újdonságát, a forró borcsokit pedig megálmodói, Bezerics Dániel és Kardos Gábor mutatták be. A kóstoló este 6-ig folytatódott.

 

A Balatoni Kör a hét elején jelentette be, hogy kezdeményezi a Balaton új jogalanyi státuszát. Erről külön sajtótájékoztatót tartottak Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó részvételével, akinek javaslatára fordultak kérésükkel a kormányhoz és az alkotmánybírósághoz.

 

Borkarácsonyfával a Balaton tiszteletéért

Milyen változást és szemléletváltást jelent a Balaton jogalanyi státuszának elismerése?

Schiffer András javaslatára a Balaton jogalanyisága ügyében a magyar kormányon és az alkotmánybíróságon kívül Kövér Lászlóhoz fordul a Balatoni Kör. Az Országgyűlés elnöke vezeti ugyanis a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot, így közjogilag kezdeményezésünk legmegfelelőbb címzettje lehet.

 

Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó a Kör szombati eseményén elmondta, hogy elsősorban emberileg és magánemberként tartja fontosnak, hogy részt vegyen egy ilyen kezdeményezésben, aminek fontos eleme, hogy megvédjék a Balatont az átalakuló világunkban egyre fenyegetőbb agresszióktól, mert ha jogi személy, akkor a személyekhez hasonlóan kiemelt védelmet kaphat.

 

 

"Fontos, hogy mi a stratégiai víziónk és jövőképünk a Balatonról. Ehhez kapcsolódva Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője kiemelte, hogy a Balaton egységesebb közjogi képviseletének mindenképpen lehetnek közvetve is a régió egységének tudatosítására és erősítésére nézve is nagyon pozitív hatásai, ami az egységesebb érdekképviselet irányába hathat, de alapvetően a Balaton jogalanyiságának elismerése közvetlenül mégsem ezt jelentené jogilag, hanem sokkal inkább egy sürgetően időszerű szemléletváltást, hogy a Balatonra többé ne mint valami használati tárgyra, mint kizárólag saját érdekeinket kiszolgáló dologra vagy tulajdonunkra tekintsünk, miközben tényszerűen nem az, hanem egy élő rendszer, egy ökoszisztéma, amivel épp ezért olyan tisztelettel kellene bánnunk mint egy élőlénnyel. A szemléletváltást nem elég erkölcsi követelményként megfogalmazni, hanem a fenntartható fejlődés sürgető fontossága miatt közjogilag is rögzíteni szükséges, törvényi védelem alá kell helyezni.

 

A balatoni turizmus pontosan abban különbözik minőségileg a tengerpartokon jellemző tömegturizmustól, hogy itt egy olyan harmonikus, európai összehasonlításban szinte páratlanul érintetlen természeti környezetet találhatnak a vendégek, melyben vízi madarak, nádas és csodálatos vízi élővilág veszi körül az ide érkezőket, nem csupán egy kiépített tengerparti betonrengeteg, ahol szinte semmi nem maradt az élővilágból. Ez tehát legfőbb értékünk és lehetséges versenyelőnyünk a balatoni turizmusban, melyet meg kell őriznünk, sőt: lehetőleg erősítenünk kell minden lehető eszközzel, mert egyébként is elemi érdekünk a fenntartható fejlődés, hogy unokáinknak is megőrizzük a Balaton páratlan élővilágát és ezt az egyedülálló lehetőséget, hogy egy nemzeti parki környezetben üdülhetünk, illetve lakhatunk itt.

 

Borkarácsonyfával a Balaton tiszteletéért

 

Gyakran halljuk, hogy ki mennyire szereti a Balatont, de ez általában azt jelenti, hogy szeretjük a Balatont saját céljainkra használni. A kezdeményezés tehát egy szemléletváltást fejez ki, hogy bánjunk vele inkább úgy mint egy élőlénnyel. Mert amit valójában leginkább szerethetünk a Balatonban, az a természet csodája, egy harmonikus, élettel teli környezet. Közjogilag máig dologként, tulajdonként kezeljük, ami nem felel meg sem tudományos ismereteinknek, sem személyes tapasztalatainknak, hiszen mindkettő szerint egy ökoszisztémáról, vagyis egy élő rendszerről van szó. Tehát a mai jogi helyzet voltaképpen egy korrigálandó tévedés, ami általános szemléletként nem fenntartható és kifejezetten káros."

 

Balatoni Kör - Kardos GáborMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!