Bormarketing konferencia 2009.
Első nap: Josef Schuller, Michael Cox
2010-01-07 | Tóth AdriennTizedik alkalommal rendezte meg a Magyarországi Bormarketing Konferenciát a Bormarketing Műhely Sopronban. Rigler Zsolt elmondta, a témaválasztáskor mindig arra törekszenek, hogy minél több különböző területét érintsék a borok népszerűsítésének, azok értékesítésének. Ennek megfelelően idén a jelenlevők nemcsak olyan tippeket kaptak, amelyek saját pincészetük stratégiájába építhető be, hanem olyanokat is, amelyek másokkal való összefogásra, együttműködésre serkentenek.
A következőkben a 2009. december 3-4. között Sopronban zajló konferencia néhány előadásából emelünk ki számunkra fontos gondolatokat, megközelítési lehetőségeket.
Kívülről nézve
Dr. Josef Schuller, az Institut of Master of Wine osztrák származású elnöke a magyar közösségi bormarketing körül zajló vitákat hallva elmondta, természetesnek tekinti a folyamatot, és az nagyban emlékezteti őt a 90-es években Ausztriában feltörő ellentétekre. Abból a szempontból is látja a párhuzamot, hogy abban az időben az osztrák borok iránt is elhanyagolható volt a nemzetközi érdeklődés.
Az osztrák szakember beszámolt arról, hogy amikor 1994-ben az EU tagjai lettek, a borászok komoly fenntartással fogadták a külföldről beáramló palackokat. Ezeket a borokat az emberek valóban meg is kóstolták, azonban - más bortermelő országok lakosaihoz hasonlóan - később visszatértek sajátjaikhoz, amelyekre a legbüszkébbek. Schuller szerint ez így lesz Magyarországon is.
Az előrelépést Tokajban látja, hiszen annak egyedülálló borai képesek lennének arra, hogy átsugározzanak a világ érdektelenségén, ehhez azonban szükség van a marketing eszközeinek támogatására is. Emellett azt is lényegesnek tartaná, hogy a borvidékre érkező külföldi befektetőket ne ellenségként kezeljük, inkább jobban használjuk az általuk elérhető kapcsolatokat.
Schuller szerint sokat profitálhatnánk abból is, ha jobban ünnepelnénk a nemzetközi porondon elismert hőseinket, hogy működésbe hozzuk a hiteles arcok jelentette image-marketinget. Persze megemlítette egyedi szőlőfajtáinkat is, a furmintot és a kékfrankost, amelyekkel tudatosítani kellene, hogy Európában is akad rengeteg felfedeznivaló, nem kell az újdonságokért az Újvilágba utazni.
Összefoglalásképp elmondta, a szituáció szerinte csaknem olyan, mintha direkt titkolóznánk. Bár történelmi borkultúrával bírunk, karakteres, egyedi borvidékeink vannak, jó minőségű borokat állítunk elő, erről nem tud a világ.
Chile sikerének titka
Michael Cox nem chilei származású, mégis ő képviseli a dél-amerikai ország borait egy olyan, a borvilág véleményalkotása szempontjából különleges jelentőségű országban, mint Anglia. A viszonylag kis költségvetésből, évi 500 000 euróból gazdálkodó szervezet – amelynek anyagi forrásait közvetlenül a pincészetek biztosítják - helyi irodájában három alkalmazott segítségével érte el, hogy néhány év alatt általánossá vált az ország borainak ismerete. A munka egyik kulcseleme az állandó kóstoltatás, aminek hatására egy év alatt körülbelül egy millió ember ízleli meg a szigetországban a chilei borokat hála a szervezetnek.
Az ország bormarketingjének célja mára nem az, hogy bortermelő országként megismertesse magát, hanem, hogy az inkább alacsonyabb árkategóriában elfogadottá vált borainak presztízsét és átlagárát növelje. Létkérdés az ország számára az export, hiszen más újvilági bortermelő országhoz hasonlóan, ahol nem volt évszázadok óta általánosan elterjedt a szőlészet és a borászat, a helyi piac meglehetősen gyenge.
Cox elmondta, hogy tapasztalata szerint a márkaépítés alapja az egyediség, csak így érhető el a hitelesség. Chile imázsának felépítése előtt is létezett rengeteg jó ár-érték arányú bor az országban, a pincészetek azonban az összefogás hiányában nem tudták érékesíteni, mert az emberek nem tudtak róla.
Ahhoz, hogy felrázzák a piacot, és hogy Chile borai előrelépjenek, magukba a chileiekbe kellett önbizalmat önteni, sokáig ugyanis úgy viszonyultak a marketinghez, hogy ők nem szeretik magukat reklámozni. Miután felfogták, hogy nem szégyen magukról pozitívan beszélni, sokkal sikeresebbek lettek.
Lényeges elemei voltak a sikernek Cox szerint a brandek is, véleménye szerint Franciaország azért küszködik komoly problémákkal, mert épp ezt nem ismeri fel. A borok árbeli pozicionálása szempontjából az is sokat számított, hogy a piacon rendelkezésre álló olcsó és drága borok közé lőtték be magukat, és ehhez az árkategóriához megfelelő borminőséget is társítottak.
Véleménye szerint nem kell új trükköket kitalálni, csak azt kell kitartóan és folyamatosan végezni, amibe egyszer belekezdtek. Különösen fontosnak tartja például az újságírókkal és a sommelier-kel való együttműködést, azt, hogy minél többen látogassanak el az országba. Ennek érdekében évente egyszer Santiagóban nemzeti borversenyt rendeznek, amely jó alkalmat szolgáltat arra, hogy szakembereket hívjanak meg a világ minden pontjáról.
Alapvetően fontosnak érzi az állandó újítást és az újdonságokat is Michael Cox. Szakmai kiállításokra, kóstolókra például úgy készülnek, hogy mindig aktuális témákat feldolgozó szemináriumokat szerveznek. Az ország boriparában forrongó változásokról folyamatosan értesítik az újságokat, magazinokat, amelyek szívesen vetik rá magukat a témára.
Michael Cox családja Nagy-Britanniában több generáció óta foglalkozik borkereskedelemmel, nem véletlen, hogy zárszavában is ismételten a folyamatosságra és az egységességre hívta fel a konferencia hallgatóinak figyelmét.
Hamarosan folytatjuk a X. Magyarországi Bormarketing Konferenciáról készített beszámolónkat néhány újabb érdekes előadás rövid összefoglalásával.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Megjelent a Winelovers Wine Awards eredményeit listázó digitális kiadvány
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!