A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borok, amelyek megváltoztatják a világot

Salone del Gusto és Terra Madre 2012

2012-07-22 | Tóth Adrienn


Borok, amelyek megváltoztatják a világot

A kétévente megrendezésre kerülő Salone del Gusto gasztronómiai kiállítás és konferencia 2012-ben október 26-29. között zajlik majd le Olaszországban, Torino városában. Az esemény a nemzetközi Slow Food mozgalmának, Torino városának, Piemonte tartománynak és az Olasz Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Erdészeti Minisztériumának közös munkája révén jöhet létre. A rendezvény célja az élelmiszerek hihetetlenül gazdag világának bemutatása, megjelenési lehetőséget biztosítva a különböző kontinensekről érkező kistermelőknek és kézműves élelmiszerkészítőknek, akik jó, tiszta és méltányos elvek szerint végzik munkájukat.


 

A Salone del Gusto kiállítás 2012-ben elsőként egyszerre kerül megrendezésre a Slow Food Terra Madre konferenciájával. A négynapos rendezvény alatt a szervezők fel kívánják hívni a figyelmet azokra a kiemelkedő borokra, amelyeket fenntartható módon készítettek. Úgy gondolják, ha egy borászban él a szenvedély és az elkötelezettség a vidéki élet iránt, és ez esetében egy komoly, termékének minősége iránti elhivatottsággal találkozik, az így megszülető bor képes arra, hogy megváltoztassa a világot.

A szőlőművelés és a borkészítés komoly értéket teremthet a városoktól távol eső területeken, hiszen hozzájárul a tájkép és a regionális identitás megőrzéséhez. A Salone del Gusto és Terra Madre 2012 kiállításra látogatók a világ különböző részeiből érkező, ezen hitvallás szerint élő borászokkal találkozhatnak októberben.

A borszakmában dolgozókat és a borfogyasztókat több mint 1200 különböző olasz bor várja a rendezvény Enoteca részlegén. E borok többségét a Slow Food Editore által kiadott Slow Wine kalauz is értékelte már. Ezen túl kóstoló mesterkurzusok mutatják be a világ többi borvidékének színes, gazdag kínálatát, ügyelve arra, hogy kiemeljék a táj és az ember szerepét, és az ebből eredő egyediség jelentőségét.

Fedezd fel a Krug világát! – Olivier Krug, a nagy presztízzsel bíró Champagne-ház hatodik generációjához tartozik. Az általa vezetett kóstolón megosztja a jelenlévőkkel a Krug Grande Cuvée titkait, amelyek generációról generációra szállnak a családban.

A felfedezetlen Görögország – Georgios Ioannidist szenvedély fűzi a régi görög terroirok és az itt készített hagyományos borok felfedezéséhez. A hatboros kóstoló kizárólag helyi szőlőfajtákból készített borokból áll, olyanokból, amelyek szőlőit bio- vagy biodinamikus gazdálkodás keretében művelték.

Chambolle, Morey, és Gevrey terroirjai a Domaine Ponsot borain keresztül – Burgundia egyik legelismertebb pincészete a Domiane Ponsot. A birtokot irányító család tagja, Rose-Marie maga vezeti majd az ígéretes kóstolót.

A biodinamika diszkrét bája – A biodinamikus és biogazdálkodás, amely az emberek, a talaj, a növények és az állatok közötti kapcsolat átfogó megértésén alapszik, óriási jelentőséggel bír napjaink borkultúrájában. Olasz, francia és ausztrál borászok beszélnek a biodinamikus szőlészet és borászat történetéről, növekedéséről és fejlődéséről.

Nagy, érési potenciállal bíró Barolo Reserve borok – Ez egy tiszteletadás Piemonte régió és annak legelismertebb bora, a Barolo előtt. A kóstoló borsora a 2000-es évek elejétől indul, hogy végül néhány olyan tételt vonultasson fel, amely e bor történetében meghatározó szerephez jutott.

Új-Zéland, a déli pinot noirok előtérbe kerülése – Az új-zélandi borok szakértője, Jeffrey Chilcott vezeti majd végig a megjelenőket az új-zélandi borok történelmén pinot noirok segítségével. Ezen borok azért érdekesek, mert jelentős és gyors fejlődés zajlott le esetükben az utóbbi néhány évben.

Október 28-án, vasárnap kerül bemutatásra a Slow Wine 2013-as, legújabb kiadása, amely Olaszország több mint ezer pincészetét értékeli a Slow Food elvei alapján. Másnap, október 29-én konferencia zajlik majd a „Mi is a kézműves bor?” címmel.

További információk IDE kattintva érhetőek el.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!