A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borok húsvétra

Tavasz pohárba töltve

2014-04-18 | Tóth Adrienn


A húsvét gasztronómiai értelemben maga a tavasz. Az új esztendő zsenge terméseire vágyunk ilyenkor. A medvehagymalázon lassan túl vagyunk, így már az első spárgacsokrokon és eperszemeken jár az eszünk. Annyira frissek, üdék ilyenkor a fogásaink, még a szezonális húsételek (a bárány, a sonka) sem sorolható az elnehezítő fogások közé. Nem véletlen, hogy bár még messze a nyári kánikula, mégis elsősorban a friss, könnyed borok közül válogattunk húsvéti borajánlónkba. Persze azért nem tudtunk ellenállni néhány szerkezeti mértéktartása mellett komolyabb darabnak sem...


Locsolás, pogácsa vagy friss zöldsaláta mellé…

.

Igazgyöngy gyöngyözőbor 2013

Tarjányi Pince

Borok húsvétra

A közepes intenzitású illatnak a benne érezhető virágok és őszibarack ad karaktert. A kortyban a fűszeres, citrusos jegyek társulnak az élénk savérzettel, és ez lendületessé, attraktívvá teszi a kompozíciót. A buborékok jelenléte visszafogottságot mutat, egy kis légiességet adnak a borhoz, de nem válnak meghatározóvá. Az aromatikát kiegészítik még gyógynövényes és grépfrútos asszociációk. Könnyed, alacsony alkoholtartalommal bíró, kellemes kompozíció, amelyhez primőr zöldségekből készített, hasonlóan üde fogásokat tálalnánk. Tovább 

.

Bio Sauvignon Blanc 2013

Dobosi Pincészet

Borok húsvétra

Körtés, sárgadinnyés, mézes jegyek határozzák meg a bor illatát, mellettük azonban csalános és citrusos villanások is felfedezhetőek. A korty felépítését leginkább kereksége jellemzi, amelyet a könnyednél teltebb test mellett a közepes alkohol, a lágyabb tónusú savérzet és néhány gramm maradék cukor jelenléte tesz lehetővé. Az illat sárga húsú gyümölcsei kóstoláskor is visszatérnek, mindemellett azonban fűszeres, bodzás és ásványos tónus tűnik fel. Tovább 

.

Tokaji Furmint Padi hegy dűlő 2012

Ferdinánd Pincészet

Borok húsvétra

A közepes intenzitású, szelíd illat a fahordós érlelés és a körte, valamint a citrusosság együtteséről szól. A korty az illat hangulatánál szikárabb, hiszen egy egyenes, vastagsággal bíró savérzet íveli át a kompozíciót. E szerkezeti elem hatását citrusos, zöld almás, grépfrútos asszociációk fokozzák. Mindennek közepes test és alkoholtartalom biztosít alapot. Dinamikus, érdeklődésre számot tartó tétel ásványos lecsengéssel. Tovább

.

Hidegtálakhoz, amelyen sonka és hideg sült is helyet kap a tojás mellett…

.

Pinot Noir Rosé 2013

Haraszthy Pincészet

Borok húsvétra

A piros bogyós gyümölcsök illata kitölti a poharunkat; a szamóca, a málna és a cseresznye megjelenésében friss és határozott. Ugyanez a ropogós, gyümölcsös hangulat alakítja a kortyot is, amelyhez megfelelő hátteret biztosít a bor szerkezete: a könnyed test, az alacsony alkoholtartalom, a finoman érezhető szén-dioxid és a lendületes savak. Az üde aromatikát középpontba állító tétel. Tovább

Fuxli 2013

Mészáros Borház

Borok húsvétra

Magabiztosan fellépő, egyenes, málnás, meggyes illat köszönt, amikor a pohárba szagolunk. A korty az illatnak megfelelő, hiszen a közepes savaknak köszönhetően kerek kontúrjai mellett is megőrzi dinamikáját. A legfőbb párhuzamot azonban az jelenti, hogy a kompozíció középpontjában kóstoláskor is a piros bogyós gyümölcsök állnak. Jó arányaival és lendületével hódító tétel. Tovább

.

Bárányhoz, sonkához…

Bükki Zweigelt 2012

Sándor Zsolt

Borok húsvétra

Bár az illatintenzitás inkább visszafogottnak mondható, a pohárba szagolva felismerhetőek a ribizlis, meggyes, meggymagos, szilvás asszociációk. Könnyed benyomást nyújt a korty, amelyet a bogyós gyümölcsökre emlékeztető ízvilág tesz vonzóvá. A bor feszessége szerkezetének köszönhető, amelyben a savak megjelenése erőteljesebb a csekély mennyiségű tanninhoz képest. Az alkohol nem magas, de a bor felépítése folytán sem kerül az előtérbe. Üde tétel, amely könnyen talál magának helyet a vacsoraasztalon. Tovább

Kékfrankos Fekete-hegy Selection 2012

Bock Pince

Borok húsvétra

A bor illata egyszerre hordoz hűvös és érett tónusú gyümölcsösséget. Szépségét az adja, hogy a szilvára, meggyre, csipkebogyóra emlékeztető jegyek állnak a középpontjában. A korty aromatikáját is inkább az élénk gyümölcsösség építi fel, a fűszerek csak a háttérből asszisztálnak. A savérzet nem lép az előtérbe, de emeli az ízintenzitást; ehhez arra van szükség, hogy mennyiségében egy lépéssel előbbre járjon a közepes testhez, alkoholhoz és tanninhoz képest. Életteli, zamatos vörösbor. Tovább

Életjel Pinot Noir 2011

Anonym Pince

Borok húsvétra

A fajta klasszikus iskolájához hűen halványabb színárnyalatot ölt magára a bor. Intenzív, gyümölcsközpontú illata elsősorban érett, cseresznyés, meggyes jegyeket vonultat fel. A kortyot elegánssá, jól követhetővé teszik az egyenes savak, amelyek az illatnak megfelelő, bogyós gyümölcsös zamatok mellett meghatározóvá válnak. A test és az alkohol közepes. Mindezeket a fahordós érlelés és a visszafogott tanninok fűszerei keretezik. Tovább

Édes bor a süteményekhez…

.

Tokaji Édes Verebes Cuvée 2011

Paulay Borház

Borok húsvétra

A mélyebb sárga árnyalatot magára öltő bor illata határozott fellépésű, telt; a kelyhet mazsolás, aszalt gyümölcsös, mézes jegyek töltik ki. Az érettséget sugárzó illatvilág az ízben is folytatódik, itt a mézes, kajszis, citrusos aromatika kapja a főszerepet. A test súlya közepesnek hat, a savak nem lépnek elő, de gondoskodnak a bor tartásáról; az alkohol alacsony. Az összkép kerekségében a maradék cukor jelentős szerepet játszik. Tovább

 Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!