A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borozó, lovagkereszt, polgármesteri találkozó

Rövid borhírek Tokajból

2010-05-20 | Tóth Adrienn


Borozó, lovagkereszt, polgármesteri találkozó

A Tokaji borvidék hajdanán, amikor nemzetközi viszonylatban meghatározónak számított, kapcsolatban állt a világ számtalan pontjával. A borvidék mai lakói is sokat dolgoznak azért, hogy boraikkal újra a világ borszeretőnek érdeklődési középpontjába kerüljenek. A következő hírösszefoglalónkban egy újonnan nyíló tokaji borozó mellett így arról számolunk be, hogy az egyik helyi pincészet francia származású tulajdonosa Lovagkeresztet kapott, majd, hogy egy másik borászat felvidéki polgármesterekkel fűzi szorosabbra a borvidék kapcsolatát.


Borozó a múzeumban

A Tokaj Múzeum egyik kiállítótermét egy hónapja borozóvá alakították. A Vinoportnak Bihari Tamás elmondta, hogy a város honlapját is működtető Tokaj.hu üzemelteti a Múzeum Kávézó és Borozót. A borlap természetesen a borvidék termését sorakoztatja fel, az állandó kínálat jelenleg 19 pincészet 40 borát tartalmazza, közöttük olyan nevek, mint Balassa, Gizella, Orosz Gábor, AZ Nektár, Homonna, Bott, Szepsy, Disznókő, Dereszla. A kínálat szélesítése végett e mellett aktuális ajánlatukban heti rendszerességgel mutatnak be egyéb tokaji pincészetet is, pálinkafronton pedig két helyi főzde, a Bestillo és a Pelle párlatait ízlelhetik meg az érdeklődők.

Tamás arról is beszámolt nekünk, hogy borkóstolókat is szerveznek majd a múzeum falai közé. A borlapon szereplő borászok a múzeumkertben vagy rossz idő esetén egy különterem mutathatják be teljes borsorukat. Nem kell azonban fix időpontra várni, júniustól ugyanis a hét minden napján délelőtt tíz órától este tízig hét borkóstolósor közül válogathatnak a borfogyasztók. A klasszikus tokaji borstílusok mellett az ínyencek dűlőszelektált furmintsorokat is végigkóstolhatnak. Kísérőként szalámit, sonkát, sajtot és helyi pékek termékeit kínálják a házigazdák.

Patrick D’Aulan Lovagkeresztet kapott

2010. március 24-én adták át a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét Patrick D’Aulannak, a Chateau Dereszla tulajdonosának. Az Érdemrend fokozatait – közöttük a Lovagkeresztet – olyan személyeknek ítélik oda, akik a kultúra, a tudomány, a művészet vagy más szakterületen példamutató tevékenységet folytatnak Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében.

\"\"

A D’Aulan család ősei a 14. században költöztek Spanyolországból Dél-Franciaországba, és évszázadok óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Ma Franciaország mellett több országban is jelen vannak, nemzetközi birtokaikat az Edonia csoport fogja össze. Ide tartozik a Saint Emilion-i néhány hektáros Chateau Sansonnet, a Becker és a Taittinger champagne házak, a calvadost készítő Marquis d’Aguesseau, valamint az Argentínában közel kétszáz hektáron gazdálkodó Alta Vista. A D’Aulan család 2000-ben vásárolta meg a bodrogkeresztúri Chateau Dereszlát, amely jelenleg 60 hektáron gazdálkodik és évente 350-400 000 palack bort állít elő, aminek nagy részét külföldön értékesíti hála nemzetközi kapcsolatrendszerének.

Magyar-szlovák polgármesteri találkozó Erdőbényén

2010. május 15-én felvidéki és Tokaj-hegyaljai polgármesterek találkoztak az erdőbényei Béres Szőlőbirtokon. A találkozón Dr. Béres József meghívására Lőcse, Szepsi és Erdőbénye polgármesterei vettek részt. A tokaji pincészet és Lőcse kapcsolata a pincészet egyik legfontosabb dűlője, a Lőcse-dűlő kapcsán indult el. A földterület azért a felvidéki városról kapta a nevét, mert egy időben Lőcse gazdag kereskedő városa birtokolta, ahogy azt Jókai Mór is leírta A lőcsei fehér asszony című regényében: „Lőcse város ez idő szerint Magyarország leggazdagabb aranybányájának, a hegyaljai szőlőnek birtokosa.”

\"\"

A találkozón Béres József így nyilatkozott: „A jövő és a múlt közötti kapocs a jelen, melynek mi vagyunk a képviselői. A magunk felelőssége múltunk értékeinek megőrzése és továbbadása az utódainknak éppúgy, mint a szomszédokkal való jó viszony kialakítása, egymás tisztelete, kölcsönös megbecsülése és közös értékeinkben rejlő számtalan lehetőség kiaknázása. Mindez csakis egymás jó szándékú megismerésében ereszthet gyökeret, és számos területen, pl. a turizmusban, kulturális és kereskedelmi kapcsolatokban virágozhat ki. Éppen ezért nagy öröm, hogy ma, ezen a szőlőbirtokon, jófajta tokaji borral a kezünkben, együtt lehetünk barátságban, jó hangulatban magyar és szlovák polgárok.”

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!