A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borsos bírság várhat a hanyag gazdákra

A szőlőültetvények védelme közérdek

2017-07-27 | Vinoport


Borsos bírság várhat a hanyag gazdákra

A Dunántúl 7 megyéjében összesen 80 hektár elhanyagolt szőlőterület – döntően zártkertek és kiskertek – gondozására, másodsorban felszámolására szólította fel a hatóság az érintett gazdákat.


Fotó forrása

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint ezekben a napokban is zajlik a gondozatlan szőlőültetvények felszámolása a Dunántúlon. Fontos hangsúlyozni, hogy a hatósági beavatkozás az egészséges termőterületek védelmét szolgálja; az eljárás fő célja, hogy minél több gazda vegye gondozásba újra a birtokában lévő elhanyagolt szőlőültetvényt. 

 

Az intézkedés célja, hogy elejét vegyék a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó fertőzés terjedésének. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó FD fitoplazmát szőlőn eddig a Dunántúlon, azon belül Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Somogy, Veszprém és Fejér megyében azonosította a hatóság. 

 

 

A fertőzés miatt körülhatárolt területekre szigorú növény-egészségügyi intézkedések vonatkoznak, amelyek célja a fertőzés felszámolása és a betegség terjedésének megakadályozása. Bár a tulajdonosok többsége eleget tett a rá vonatkozó hatósági előírásoknak, a továbbra is gondozatlanul hagyott 20 hektáron közérdekű védekezés keretében

 

szükséges kiirtani a tőkéket. 

 

A Badacsony-hegyen található 24 elhanyagolt ültetvény összterülete eléri a 6,4 hektárt, melyből 1,2 hektáron már folyik a hatóság által elrendelt közérdekű védekezés. 

 

Az aranyló sárgaságról

A szőlő aranyszínű sárgaság betegségét a Grapevine flavescence dorée FD phytoplasma (a továbbiakban: FD fitoplazma) fertőzés okozza. Ültetvényen belül, jellemzően kisebb távolságra a különféle kabócafajok terjesztik, azok szívogatásával kerül át az egészséges növényekbe.

 

Az FD fenyegető, járványszerű betegséggé válásáért az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Európába történő behurcolása felelős. A kórokozó elpusztítására nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédelmi technológia, csak a kabócák ellen van lehetőség a növényvédő szeres védekezésre, amely a fertőzésre körülhatárolt területeken kötelező.

 

A kórokozó elleni harcban kiemelt jelentőségű a gondozatlan területek felszámolása. Amennyiben a műveletlen terület a zárlati kórokozó miatt körülhatárolt területen van, a közérdekű védekezést minden esetben elrendeli a hatóság. Az a földhasználó vagy tulajdonos, aki nem teljesíti a jogszabályban előírt védekezési kötelezettségét, utólag köteles megtéríteni a közérdekű védekezés költségeit, továbbá bírságot is kell fizetnie.

 

Az elhanyagolt területek újbóli gondozásba vételével még mindig elkerülhető a kényszerű hatósági beavatkozás és a borsos bírság. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!