A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bországjárásra indul Somló

Debrecen, Budapest, Szeged

2011-10-05 | Tóth Adrienn


Bországjárásra indul Somló

Október második felében három hazai nagyvárosba utazik Somló, hogy borászai aktuális portfóliójukat bemutatva minél szélesebb körben ismertessék meg a fogyasztókkal egyedi, a termőtájat magas fokon megjelenítő boraikat. A rendezvénysorozat sok közös vonással bír a korábban többször is megrendezett Tokaj Grand Tour kóstolókkal, és ez nem is véletlen, hiszen a szervező mindkét esetben Sándor Zsolt volt, akit először a Bországjárás koncepciójáról kérdeztünk.


 

A Tokaj Grand Tour után adott volt, hogy ismét egy fehérboros vidékkel kezdjünk együttműködésbe, Tokaj mellett pedig a másik komoly adottságokkal és magasfokú egyediséggel rendelkező borvidékünk kétség kívül Somló.

A koncepció abban a tekintetben azonos, hogy szintén az ország borfogyasztás szempontjából kiemelkedő régióit keressük fel, hogy az ott élőkkel megismertessük a borvidéket, vagy lehetővé tegyük, hogy Somló ismerői tovább mélyítsenek egy már létező kapcsolatot. Debrecen és Szeged mellett természetesen nem maradhatott ki Budapest sem.

Miben tér el a somlói Bországjárás a korábbi kóstolóktól?

Nos, a lényeg természetesen ebben az esetben is egy kötetlen, sétálós borkóstoló. Ez alkalommal azonban minden eseményt megelőz egy Mészáros Gabriellaáltal tartott előadás, amely a „Mit kell tudni a Somlóról?” nevet viseli.

Ennek folyamán a résztvevők átfogó ismereteket kaphatnak a Somló történetéről, természeti adottságairól, jellemző szőlőfajtáiról és borkészítési módszereiről. A gyakorlatban valószínűleg leghasznosabb információk azonban várhatóan arról szólnak majd, hogy magán a kóstolón mire érdemes odafigyelni, hogyan kell kezdeni, és milyen szempontok szerint érdemes haladni.

Bországjárásra indul Somló

Úgy gondolom, egy ilyen összefoglaló különösen jelentős lesz azok számára, akik még nem ismerik behatóbban a borvidék kínálatát, de azok is biztosan tanulhatnak belőle, akik rendszeresen kóstolnak somlói borokat. Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Hol és mikor lesznek pontosan a kóstolók?

Október 22-én Debrecenben, a MODEM-ben kezdünk, majd az azt követő héten, 27-én Budapestre látogatunk a Festetics Palotába, hogy utunkat 29-én Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban fejezzük be. Fontos megjegyezni, hogy a rendezvények különböző időpontokban zajlanak, ezért minden esetben javasoljuk az előzetes tájékozódást az interneten.

Azok számára, akik nem az adott városban élnek, a környező településekről buszjáratokat indítunk, így például Debrecenbe a segítségünkkel sofőr nélkül juthatnak el Miskolcról Egerből, Nyíregyházáról.

Mely pincészetek borait lehet majd megízlelni?

A következő pincészetek fognak kóstoltatni a különböző helyszíneken: Bogdán Birtok, Csordás-Fodor Borház, Dénes Hegybirtok,Fazekas AndrásVino Trans Kft.,Fekete Béla, Györgykovács Imre,Kolonics Károly, Kreinbacher Birtok, Laposa Családi Pincészet,Spiegelberg István, Szent Ilona Borház,Takács LajosHollóvár Pince,Tornai Pincészet, Várkapitány Pince. Az egyes borászatok három-három tételt mutatnak majd be.

Mit kell tudnunk a jegyvásárlásról?

A belépő 3900 forint elővételben, az esemény hetében pedig 4900 forintba kerül majd. Az előzetes jegyvásárlásra a honlapunkon keresztül nyílik lehetőség, a fizetés pedig átutalással történhet.

A jegyek magukba foglalják a borkóstolást, valamint egy sajttálat a többek között Sándor Tamáshoz (Bükki Sajt) köthető Magyar Sajtmíves Céh jóvoltából. Poharat 1000 forintért lehet majd bérelni a helyszínen.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!