Botritiszt is hozott Tokajba az eső
IV. próbaszüret
2016-09-07 | Tarcal KutatóEgy fantasztikus nyári héten vagyunk túl. Hét ágra sütött a nap, így nem csoda, hogy erőteljes érést láthattunk a legtöbb dűlőben, írja jelentésében a Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft. Megjegyzik azonban: a közel kétnapos nedves idő miatt a botritiszes rothadás több helyen elindult a borvidéken.
Sárgamuskotály
A sárgamuskotály cukorfoka 17,5 és 22,7 magyar mustfok között változik (186-253 g/l). A muskotály tehát van ahol elérte, van, ahol a közelében van a szüretelési érettségnek. Ezt a savtartalom is mutatja.
1.táblázat Sárgamuskotály próbaszüreti eredmények
1.ábra A muskotály cukortartalma öt dűlőben
A Bakonyi-dűlő adatait összehasonlítva az előző évivel, azt tapasztaljuk, hogy a tavaly mérthez hasonló a cukortartalom, de a 2013-as évitől még elmarad. A savtartalom az elmúlt 3 év legalacsonyabb szintjén van.
2.ábra A muskotály cukorfoka és savtartalma az elmúlt 4 évben
A muskotály szép. Az elmúlt napok nedves időjárása miatt a szürkerothadás újra indult.
Furmint
Másodszor mintáztuk a furmintot. Az előző héthez képest mindenhol erőteljes cukorgyűjtést tapasztaltunk. A savtartalom 3 pH érték közelében van.
2.táblázat Furmint próbaszüreti eredmények
3.ábra A furmint cukortartalom-változása nyolc dűlőben vizsgálva
Intézetünkben a 7575-ös klónt kiemelten figyeljük. Az idén is ennél a klónnál kezdődött meg leghamarabb a cukorgyűjtés. Az előző évek eredményeivel összehasonlítva, mind a cukortartalom, mind a savtartalom a tavalyihoz hasonló.
4.ábra A cukortartalom és a titrálható sav mennyiségének változása a furmint 8/7575-ös klónnál az elmúlt 4 évben
Hárslevelű
Három helyen végeztünk próbaszüretet hárslevelű esetében. A tavalyi cukortartalomhoz képest itt is némi elmaradást tapasztaltunk, de az kisebb, mint a furmint esetében.
3.táblázat Hárslevelű próbaszüreti eredmények
A hétfői és keddi eső után ismét visszatért a meleg és száraz idő és a szőlőink éréséhez újabb tökéletes hét elé nézünk. A közel két napos nedves idő azonban meglátszik a szőlőkön. A botritiszes rothadás elindult sok helyen.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!