A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Champagne megnőtt

40 új falut csatolnak

2008-04-02 | Tóth Adrienn


Hát megtörtént, amire számítani lehetett. Korábban még a módját tippelgettük, most már tudjuk, hogy mindkét lehetőséget elfogadták: az új falvakkal való bővítéstől hosszú, míg a terméskorlátozás csökkentésétől rövid távú eredmény várható. A folyamat még csak most indul, egyelőre semmi sem bizonyos száz százalékig. Nézzük, honnan vezetett idáig az út és hova tovább!


 

Hét éve tart a töretlen siker. Champagne exportja hét éve folyamatosan növekszik, és tavaly rekordot döntött. A 7,3%-os növekedéssel minden eddigi eredményen túllépve 150,9 millió palackot értékesítettek külföldön. Ha ebbe belevesszük még a legnagyobb fogyasztóként Franciaországot, akkor a szám 338,7 millió palackra ugrik.

A több mint 150 millió palackot 190 országban értékesítik. A legfontosabb külföldi piac Anglia a maga 39 millió üvegével, ez pedig azt jelenti, hogy a helyi lakosság fogyasztása minden férfit, nőt és gyermeket beleszámítva több mint fél palack évente.

Tavaly a dollár és euró árfolyam alakulása miatt az amerikai kontinensen nem volt olyan fejvesztett az emelkedés, inkább Európa nyomott a latba. Oroszország idén először lépett be az egy millió palack champagne-t fogyasztó országok szűk táborába. Az ázsiai piacok is mozgolódnak, ahol Japán mellett egyre erősödik Kína és India.

Champagne-ban tehát oda jutottak, hogy - a vidék egyik vezető alakjának nyilatkozata alapján - már nagyon örülnének egy visszaesésnek, no nem egy nagynak, de egy kisebbnek mindenképpen.

Kétszázezerszer többet ér

Egy ilyen növekedés beálltakor nem váratlan tehát, hogy a helyiek által több éve szorgalmazott terület-felülvizsgálatot épp idén ejtették meg. A ma is érvényes 33 500 hektárnyi termőterületet még 1908-ban határozták meg. A konkrét törvény megalkotására egy pár évet még várni kellett, erre csupán 1927-ben került sor. A szőlőterületeket érintő változásokat azóta, vagyis nyolcvan éve nem hoztak a borvidéken.

2008. március 13-án aztán hivatalosan is bejelentette az Institut National de l’Origine (a szervezet, amely a szabályozásért felel, továbbiakban INAO), hogy megtörtént a területek elsődleges felülvizsgálata, és ennek értelmében negyven új településsel bővítik, míg két régi faluval csökkentik a szőlőtermelésre jogosult települések számát.

A jelenlegi 319-ről így 357-re fog nőni a bevont falvak száma. És hogy miért érdekes ez a környéken telekkel rendelkezők számára? Azért, mert azoknak a szerencséseknek, akiknek az otthona a határ „jobb” oldalára esik egy olyan telket birtokolnak, amelynek értéke 200 000-szer is többet érhet, mint a „rossz” oldalon lévőké. Hektáronként 5000 kontra 1 000 000 euró azért nem kis különbség!

Az újak

A felvételt nyert újabb játékosok szerint a területbővítés nem fenyegeti a minőséget. Elmondásuk alapján itt mindössze arról van szó, hogy a törvény eredeti, 1927-es megalkotásakor még nem volt ilyen nagy üzlet a champagne készítés. Akkor még mindez túl bonyolultnak, drágának, így pedig kevéssé kifizetődőnek tűnt, jobban megérte más termésekkel foglalkozni. Így egyszerűen akkor nem is pályáztak.

A folyamat

Most tehát bejelentették az első kör nyerteseit. Ebben a pillanatban el is indult egy felülvizsgálati folyamat, amelynek keretében még lehetőség van kiesésre vagy bekerülésre. A végső lista 2009 tavaszán fog megjelenni.

És ez még koránt sem azt jelenti, hogy akkor aztán belevághatnak a szőlőtelepítésbe. Onnantól ugyanis egy bizottság indul neki, hogy megállapítsa az adott falun belül mely területek alkalmasak a szőlőtermelésre. Merthogy nem úgy megy az, hogy innentől a tyúkól helyén is szőlőt fognak nevelni!

A várhatóan hat évig tartó folyamat után kezdődhet meg a telepítés, ezután minimum három év barátok között is, mire a szőlő termőre fordul. Ha ez mind megvolt már csak újabb három év és elkészült a megfelelő ideig érlelt champagne. A változás tehát nem lesz gyors és nem lesz túl nagy sem, minden a jövőtől függ, de valószínűleg a bővítés nem lesz több, mint a jelenlegi terület 5 %-a.

A terhelés

Mivel már most szükség van a megnövelt mennyiségre, egy rövidtávon is hatásos eszközként a borvidéken csökkentették a termésszabályozás mértékét, vagyis emelték az egy hektáron termelhető mennyiséget. Egészen pontosan az eddigi 14 000 kg/hektárról 15 500 kg/hektárra.

Ezekre az adatokra sokan felhőkölhetnek, azonban azt tudni kell, hogy a champagne esetében - ahogy a pezsgőknél általában - a kulcs nem a nagy cukorfok által elérhető magas alkohol, vagy a sok, érett tannin, hanem a magas sav, ami az előbbiekkel általában ellentétesen mozog. Ahogy a legtöbb esetben a cukor nő és a tannin érik, úgy csökken a sav.

Akik kimaradtak

A két település, aki a területek jelenlegi felülvizsgálatánál a rövidebbet húzták: Germaine és Orbay l’Abbey. Ők eddig mindketten részei voltak az AOC területeknek, de egy hosszabb, akár húsz évig is eltartó leállási szakaszt követően ez többé már nem így lesz.

A két falu Marne területéhez tartozik a régión belül. A hivatalos szervek nyilatkozata szerint nem feleltek meg az apelláció harminchárom kritériumának.

Hogy mi is lesz a hatása a változásoknak, csak a jövő mondhatja meg. Egyelőre egyrészről a helyiek hangját hallani, másrészről az őket sokszor kétségtelenül irigylő ellentáborét. Ez utóbbi valószínűleg nem alaptalanul létezik abban a világban, ahol a Perrier-Jouët és a Krug champagne házak legújabb luxus cuvée-jiket várhatóan palackonként 1000 eurónál drágábban fogják forgalomba hozni.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!