Champagne sor
Színvonalas buborékok
2014-12-31 | Tóth AdriennA pezsgővilág csúcsán kétségtelenül a champagne-ok helyezkednek el, ők jelenítik meg – szinte kivétel nélkül – azt a fokú eleganciát, amelyet egy magas minőségű buborékos tételtől elvárunk. Bár más borvidékeken is készülnek olyan pezsgők, amelyek az egyenes savgerinc köré rendeződnek, krémes érzetű buborékokkal bírnak és visszafogott elemekből felépülő, mégis komplex aromavilágot mutatnak, olyan sűrűségben és megbízhatósággal nem találkozhatunk velük máshol, mint Champagne esetében.
Champagne Veuve Pelletier & Fils Brut NV,
Maison Burtin
A szalmasárga színű pezsgő illata határozottan lép fel, toastos, élesztős, gyógynövényes jegyeket vonultatva fel. A pohárban tartva sem veszti el intenzitását, az autolízises jegyeket hosszan mutatja az illatvilág. Kóstoláskor a savak jelentik az első benyomást, ezek azonban hamar átadják helyüket az illattal párhuzamos, élesztős, kekszes ízeknek és a műfajon belül súlyosabb érzetű kompozíciónak. Az alkohol arányos, a buborékok szintén. Tovább
Champagne Louis Roederer Brut Premier, NV
Champagne Louis Roederer
Élénksárga színnel és apró buborékokkal köszönt a pezsgő. Az illatnak szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy kinyissa őszibarackra, zöld almára és citrusokra emlékeztető világát. Kóstoláskor a frissesség és a dinamika a meghatározó, mindez az erőteljes, de sokrétegű savaknak és a zamatos citrusos ízeknek köszönhető. A test és az alkohol a stabil alapokról gondoskodik, a hosszú utóíz a korty karakterét folytatja. Letisztult, energikus kompozíció. Tovább
Champagne Veuve Clicquot Brut, NV
Champagne Veuve Clicquot Ponsardin
Citromsárga színű a poharunkban lévő pezsgő. Az illat intenzíven lép fel, rögtön kitölti a poharat a citrusok mellett sárga húsú trópusi gyümölcsöket és kekszet idéző illatvilág. A buborékok krémesen simulnak a kortyba, a szerkezetnek irányt a vastag érzetű, oszlopszerű savgerinc és a citrusos aromák szabnak. A tétel erényének számít az így létrejövő egyenes ív, amely mentén halad a kompozíció. Az ízvilág hátterében álló fehér húsú gyümölcsök a hosszú lecsengésben nyernek teret. Tovább
Champagne Laurent-Perrier Brut, NV
Champagne Laurent-Perrier
A citromsárga színbe zöldes villanások vegyülnek. Az illat az első szippantáskor vadvirágokat, gyógynövényeket idéz, idővel azonban egyre inkább az előtérbe lép az almás, körtés karakter és a pirítós. Kóstoláskor gazdagnak hat a buborékozás. A karcsú érzetet létrehozó savak is erőteljesek, citrusos, grépfrútos, zöld fűszeres asszociációkat gerjesztenek, amelyek ellenpólust jelentenek a fűszeres, sárga almás, virágos ízvonal mellett. Tovább
Champagne Lanson Black Label, NV
Champagne Lanson
Mélyebb sárga színárnyalattal köszönt a bor. A kifejező és mély illatot a műfajra jellemző autolízises, kenyérhéjas, kekszes jegyek, citrusok és sárga húsú gyümölcsösség építi fel. A kortyban is folytatódik az ízléses, fehér húsú barackot, körtét, finoman fűszereket idéző aromatika, amely egységet alkot a stabil, egyenes savérzet által meghatározott szerkezettel. Komplex, elemeiben jól integrált, apró buborékokkal kényeztető, izgalmas pezsgő. Tovább
Champagne Billecart-Salmon Brut Reserve, NV
Champagne Billecart-Salmon
Élénk citromsárga színű a pezsgő, amelynek illatát legerősebben csonthéjas gyümölcsök határozzák meg, idővel pedig az érleltség propoliszos, piskótás, fűszeres asszociációk formájában lép elő. A korty az erőteljes savérzetre épül, amelyet határozott élesztős, gyógynövényes, vajas, citrusos aromavilág kísér. A műfajon belül vastagabbnak számító ízvilág hozzá illő beltartalommal párosul, a buborékok kellemes textúrát hoznak létre. Erőteljes, karakteres személyiség. Tovább
Champagne Ruinart R de Ruinart, NV
Champagne Ruinart
Mélyebb sárga színárnyalatot ölt magára e pezsgő, amelynek illata a palackos érlelésnek köszönhetően édes tónusú, de emellett fűszeres, kenyérhéjas jegyek is felfedezhetőek benne. Kóstoláskor az apró buborékok erőteljesen lépnek fel, a savak kerek érzetűek, tartást adnak a teltebb testtel bíró tételnek, de nem lépnek az előtérbe. Ízvilága érett sárga gyümölcsösséget, fűszerességet, grépfrútos, vajas asszociációkat idéz. Tovább
Champagne Alfred Gratien Rosé Brut, NV
Champagne Alfred Gratien
Hagymahéj színű a pezsgő. Illatában visszafogottan jelennek meg a szamócás, málnás, almás jegyek. Kóstoláskor érezhető a cukortartalom kerekítő hatása az epres, ribizlis asszociációk mellett, amelyek nemcsak az aromatika, hanem az élénk savak miatt is adekvátak. A test és az alkohol a műfajnak megfelelő. Könnyed illat- és ízvilággal rendelkező, bájos tétel. Tovább
Champagne Laurent-Perrier Rosé Brut, NV
Champagne Laurent-Perrier
A rozé pereme immár bronzos árnyalatokra tett szert. Az illat közepes intenzitású, fejlett gyümölcsösséget, toastosságot mutat. Kóstoláskor érezzük, hogy a kompozíciót is ez a rozé műfaján belül szinte vörösborokat idéző koncentráció, testesség határozza meg. A kortyban visszatérnek az illat érett, édes tónusú piros bogyós gyümölcsei, a savak fellépése visszafogottabbnak hat, a struktúra tartásáról gondoskodnak, de domináns szerepkörre nem törnek. Tovább
Champagne Lanson Extra Age Brut, NV
Champagne Lanson
Élénk citromsárga színnel köszönt a bor. Az illat érlelt karaktere a propoliszosságban mutatkozik meg, emellett kifejező és gazdag az élesztős és gyümölcsös asszociációkra épülő illatvilág. A korty betölti a szájat: a krémes buborékok, a vastagabb test, a körtés zamatok egy tartalmas kompozíciót hoznak létre még akkor is, ha a tétel ívét a határozott savgerinc rajzolja ki. Ízgazdag, sok rétegre fejthető pezsgő, hosszan a szájban időző, vajra, pirítósra emlékeztető lecsengéssel. Tovább
Champagne Lanson Gold Label Brut Vintage, 2005
Champagne Lanson
A szalmasárga színű pezsgő illatában meghatározóak a trópusi sárga húsú gyümölcsök, a kenyérhéj és az olajos magvak. Kóstoláskor az első benyomást a markáns savérzet nyújtja, amelyet azonban árnyal az autolízises jegyekre, grépfrútra, citrusokra, zöld fűszerekre épülő ízvilág. A pezsgő stabilitásáról, súlyáról a műfajon belül magasnak számító beltartalom gondoskodik. Komplex ízvilággal bíró, gazdag, fajsúlyos tétel. Tovább
Champagne Alfred Gratien Brut Millesimé, 1999
Champagne Alfred Gratien
Mélyebb sárga színárnyalattal bír a pezsgő, amelynek fejlett illatában gyógynövényeket, édesköményt, mandulát, egrest idéző jegyeket fedezünk fel. Kóstoláskor egy telt kompozíciót érzünk, amelynek a még mindig erőteljes savak adnak tartást. Az ízvilágban az almás, puncsos, fügés zamatokat grépfrútos, fűszeres asszociációk kísérik. Egy igazán erőteljes, tömény champagne. Tovább
A kép INNEN származik.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!