A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Chardonnay du Monde 2009.

Két arany- és hat ezüstérmet kaptunk

2009-04-06 | Tóth Adrienn


2009. március 11-14. között tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Chardonnay du Monde borversenyt, amelyre kizárólag chardonnay szőlőfajtából készült borokat és pezsgőket nevezhettek a pincészetek. Az idén beérkezett minták száma 923 volt, amely csak kicsivel maradt el a tavalyi mögött.


A verseny színhelyét ebben az évben is a burgundi Chateau des Ravatys adta, amely a Pasteur Intézet pincészete. A borok 2009-ben 37 országból érkeztek, közöttük egy korábban még soha sem nevezővel: Oroszországgal.

A már megszokottaknak megfelelően egy 300 tagú nemzetközi zsűrire volt szükség ahhoz, hogy a beküldött borokról ítélet születhessen. A versenyen 1 nagyaranyérem, 54 aranyérem, 187 ezüstérem és 54 bronzérem talált gazdára. A komoly nemzetközi borversenyek szabványának megfelelően itt is maximum a nevezett borok egyharmada nyerhetett díjat, így fordulhatott elő, hogy több bor kapott ezüst-, mint bronzérmet.

A Chardonnay du Monde 10 legjobb borának mezőnye a szőlőfajta sokszínűségét mutatja mind borstílus, mind származási hely szempontjából. Így ha az előbbieket nézzük, akkor hat száraz bor, két maradék cukorral rendelkező bor és két pezsgő került az élbolyba.A nagyaranyérmet a Mandois ház 1er Cru Blanc de Blancs Champagne-a kapta, rajta kívül a legjobbak között volt három francia, egy spanyol, egy dél-afrikai, egy kanadai, egy angol, egy ausztrál és egy olasz tétel is.

A szervezők által 2009-re specifikált trendek nem térnek el nagyban a tavaly meghatározottaktól. Így idén is Franciaország Languedoc-Rousillon, Dél-Burgundia és Champagne vidékei vihették el a legtöbb érmet.

A mezőny európai részéből kiemelkedően teljesített Svájc, Olaszország és Spanyolország. A távolabbi országok közül pedig az eredmények alapján Kanadában, Chilében, Dél-Afrikában és Ausztráliában készítik a legszebb chardonnay-kat.

Idén a tavalyi megfigyelések után végképp megbizonyosodtak arról a szervezők, hogy jól áll néhány gramm maradék cukor a chardonnay-ból készült boroknak, valamint, hogy többféleképpen is komoly édes borokat lehet készíteni belőle. A teljesen száraz borok esetében most is az elegáns, harmonikus savakat és a komplex aromákat tartották kiemelkedőnek.Mivel a borokban elsősorban a gyümölcs jellemző aromáit keresik a bírálók, a fahordóban erjesztetett vagy érlelt példányoknál fontos volt, hogy a tölgyfahordóból származó illat- és ízjegyek ne nyomják el a szőlőből eredő adottságokat.

A Chardonnay du Monde 2008. versenyről írt cikkünkhöz kattintson IDE

2009-ben a Chardonnay du Monde borversenyén az alábbi magyar borok bizonyultak a legjobbaknak:

Aranyérmek

Garamvári Szőlőbirtok - Balatonlellei Chardonnay "Délidő" 2007
Nyakashegy - Budai Chardonnay Selection Barrique 2007

Ezüstérmek

Balatonboglári Borgazdasági Zrt. - Chapel Hill Chardonnay - Winemaker's Collection 2008
Egri Korona Borház - Egri Chardonnay Barrique 2007
Hilltop - Neszmélyi Prémium Chardonnay 2007
Sauska Pince - Villányi Chardonnay - Makar Dűlő 2006
St. Andrea Szőlőbirtok - Egri Chardonnay - Ferenchegy 2007
Thummerer - Egri Chardonnay Válogatás 2006

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!