A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Concours Mondial de Bruxelles 2008

Egy arany és hét ezüst

2008-05-23 | Tóth Adrienn


A Concours Mondial nemzetközi borversenyt idén egy olyan borvidéken rendezték, amely talán még ma is vitathatatlan módon a legnagyobb presztízzsel rendelkezik a világon: Bordeaux-ban, Franciaországban. A bor- és szeszesital versenyen az 5890 benevezett bor közül egy magyar aranyérmet, míg hét másik ezüstérmet nyert.


A versenyt Louis Havaux – jelenleg az FIJEV elnöke, ez a nemzetközi szövetség borszakírókat és újságírókat tömörít magába – alapította meg 1994-ben. Az első verseny a névadó országban, Belgiumban zajlott: Bruges városában. A település egyébként a világörökség része, és sok más belga városhoz hasonlóan csokoládékészítéséről híres.

De térjünk vissza az első rendezvényre, amelyet röpke két hónap alatt hoztak össze szervezői, ennek ellenére huszonkilenc országból 861 borminta érkezett. A nevezett minták száma persze évről-évre növekedett. A következő ugrás az volt, amikor 1999-ben egy kistestvérrel gazdagodott a Concours Mondial, ekkor csatlakozott hozzá az addig külön megrendezésre kerülő Brusels Spirits Award, amelyen párlatok, brandyk és gyümölcsborok mérethették meg magukat.

2006-ban a verseny szervezői úgy döntöttek, hogy azzal erősítik tovább a verseny nemzetközi voltát, hogy minden évben másik városban szervezik meg. Az első kihelyezett színhely Lisszabon volt, őt követte 2007-ben Maastricht. Idén pedig, mint az a bevezetőből már kiderült, Bordeaux világhíres vidékén zajlottak az események.

A borok és szeszes italok bírálata három délelőttön át zajlik: reggel fél kilenctől fél egyig. Ez alatt az idő alatt körülbelül negyven zsűri bírál, amelyek öt-hat főből állnak. Külön bizottság foglalkozik az erősített borokkal (sherry, portói, madeira), három másik pedig a szeszes italokkal és a gyümölcsborokkal van elfoglalva. 2008-ban 240 zsűritag dolgozott a három nap folyamán, akik a világ negyvenöt országából érkeztek.

A legtöbb borminta az egyébként is piacvezető Franciaországból, Spanyolországból és Olaszországból érkezett. Mellettük egyre nagyobb jelentősséggel bír Chile és Dél-Afrika, de olyan egzotikusnak tűnő országokból is érkeznek minták, mint India, Kolumbia vagy Tajvan.

A versennyel kapcsolatban néhány érdekes számadat is felmerül. Egy versenyen átlagosan 34 000 kóstolólapra jegyzetelnek, 4500 liter bort elemeznek ki és ehhez 1100 liter ásványvizet fogyasztanak el, 2000 kristálypoharat használnak, amelyeket naponta legalább háromszor elmosnak, és miután tényleg mindent végigkóstoltak, egy 22 kilogrammos dugóhegy marad.

A versenyen a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a benevezett borok maximum 30%-át jutalmazhatják éremmel. Idén 48 ország 5890 bort és 299 szeszes italt nevezett a versenyre. A zsűri közöttük 1787 érmet osztott ki, ebből 58 aranyat, 550 ezüstöt és 1179 bronzot.

Arany érmeink:

Vylyan – Villányi Montenuovo Cuvée 2006

Ezüst érmink:

Bock – Bock Cuvée 2005
Bock – Fekete-Hegy Kékfrankos Selection 2006
Chapel Hill – Chardonnay 2007
Csányi Pincészet – Elegance Cuvée 2005
Kemendy – Cabernet Franc Barrique 2005
Konyári – Szárhegy Sauvignon Blanc 2006
Tüske Pince – Cabernet Franc Baranya-Völgy 2006

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!