A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Concours Mondial de Bruxelles 2010

Négy magyar ezüstérem

2010-08-02 | Tóth Adrienn


Majdnem hétezer indulójával a világ legnagyobb borversenyei közé tartozik a Concours Mondial de Bruxelles, amelyre idén tizenhatodik alkalommal kerül sor. A nemzetközi bor- és párlatverseny egyik érdekessége, hogy évről-évre más helyszínen rendezik meg, így míg tavaly a spanyol Valencia adott otthont a mustrának, addig idén Olaszország legdélebbre eső tartománya, Szicília volt a házigazda.


Az április 23-25. között lezajló versenyre negyven országból érkeztek indulók. A mezőny túlnyomó részét borok alkották, az ő számuk 6 624 volt, emellett azonban 340 párlatot is lebírált a zsűri. Az idei eredményeket jónak értékelték a szervezők, hiszen a beküldött termékek minőségének emelkedésére enged következtetni a tény, hogy általánosságban 1,2%-kal többre értékelték az eléjük kerülő tételeket az ítészek. A megnövekedett pontok azonban nem járhatnak a díjazott borok arányának növekedésével, a 30%-os kvóta megtartása érdekében ezért az ezüstérem alsó határát 85 pontra emelték.

A verseny indulóinak és éremszerzőinek országok szerinti összetételét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a legtöbb mintával (2277 db) induló Franciaország vihette haza a legtöbb érmet (401 ezüst, 191 arany és 14 nagyarany). Őket követte Spanyolország, aki 1394 borral és párlattal vágott neki a megmérettetésnek, hogy összesen 225 ezüst-, 136 arany- és 17 nagyaranyéremre tegyen szert. Külön megemlítendő ezzel az országgal kapcsolatban, hogy a legtöbb kategóriában ő bizonyult a legjobbnak, ez azt jelenti, hogy amellett, hogy a legtöbb nagyaranyérmet ő vihette haza, a hat legfontosabb kategóriából négyben, azaz a vörös-, a fehér- és az édes borok, valamint a párlatok közül is ő lett a legjobb. Az ötödik fontos trófea, amely a legtöbb pontra értékelt rozénak járt, szintén az Ibériai félszigetre, Portugáliába került, míg a legjobb pezsgőt a papírforma szerint Franciaországban, Champagne-ban készítették el.

\"\"

A nemzet-dobogó harmadik fokán a házigazda, Olaszország foglalt helyet, amelynek 949 indulója közül 228 nyert érmet (134 ezüst, 89 arany, 5 nagyarany), 45-tel több, mint tavaly. A következő, negyedik náció az első nem európai nemzet, Chile 158 érmet mondhat magáénak 2010-ben (80 ezüst, 68 arany, 10 nagyarany). Az ötödik helyre ismét egy olyan ország került, amely az öreg kontinensen található, és bár régre visszanyúló borkultúrája van, nemzetköri fronton még mindig nem számít általánosan ismert bortermelőnek. Portugália 177 éremmel került be a legsikeresebb országok sorába (107 ezüst, 65 arany, 5 nagyarany).

Az eredményeket elemezve a szervezők kiemelték még Dél-Afrikát, amely ország 10 nagyaranyérmével megduplázta az elmúlt évi teljesítményét, de jól szerepelt még a jövő évi versenynek otthon adó, apró ország, Luxemburg is (24 ezüst, 6 arany, 1 nagyarany).

\"\"

A hazai csapatról tudhatjuk, hogy összesen 19-en vágtak neki a Dél-Olaszországban zajló megmérettetésnek, hogy közülük négy legyen gazdagabb egy ezüstéremmel. A versenyen jól szerepelt a Törley cégcsoport, amely Chapel Hill Chardonnay Brut, Pinot Noir Rosé Brut és Hungária Extra Dry pezsgőjével is érmet nyert. A negyedik győztes pedig a villányi Bock Pincészet volt, amely 2007-es Capellájának köszönheti a sikert.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!