A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Csak olasz borok

Megnyílt a D.O.C

2014-07-22 | Tóth Adrienn


Csak olasz borok

A Pomo d’Oro csapata a közelmúltban új fába vágta a fejszéjét, és megnyitották az étterem mellett a D.O.C. Borbárt. Bár ha belegondolunk, nem is tér el annyiban a szortiment az étterem széles borkínálatától, hiszen eddig is fontos volt az itt dolgozó sommelier-k számára, hogy új, itthon ismeretlen tételeket fedezzenek fel. Ezt a szándékukat most még magasabb szintre emelik, hiszen a D.O.C-ben kizárólag Magyarországon máshol nem kapható olasz borokat kínálnak a borkedvelőknek. A további részletekről Horváth Máté sommelier-t kérdeztük.


Miért D.O.C Borbár a név?

 

Olyan nevet szerettünk volna, aminek van mondanivalója. A DOC az olasz eredetvédelmi szabályozásra utal, nem véletlenül, hiszen nálunk csak olasz borok kaphatóak, méghozzá olyanok, amelyeket Magyarországon csak nálunk kóstolhatnak meg a vendégek.

 

Olaszországban az 1960-as években jött létre a DOC rendszer, amelyet azóta folyamatosan fejlesztenek, így ez számít az olasz minőségi bortermelés egyik alappillérének. A DOC (Denominazione di Origine Controllata) borkategória nélkül nem létezne sem az alatta lévő IGT (Indicazione Geografica Tipica), sem a fölötte húzódó DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). A névválasztással szerettünk volna a bor világában oly fontos hagyományokra, tradíciókra utalni.

 

Azon túl, hogy Olaszországból származnak a borok, milyen szempontok szerint válogattatok?

 

Kínálatunk segítségével igyekszünk betekintést nyújtani mind a huszonegy DOC besorolású olasz tartomány boraiba. Minden, a borlapra kerülő tételt hozzáértő szakmai csapat kóstolt végig (Jáhner Attila, Cserkó Péter, Gianni Annoni, Maurer Márk és én), mert alapvető elvárás volt, hogy csak magas minőségű borral szeretnénk dolgozni.

 

Az általános szempontokon túl előtérbe helyeztük az autochton fajtákat, illetve az organikus és biodinamikus szőlőművelést folytató pincék termékeit. Olyan, Magyarországon egyedülálló szortiment összeállítása a célunk, amely sok izgalommal és egyediséggel van tele.

 

Közvetlenül a pincészetektől rendelitek meg a borokat, vagy a kereskedőktől?

 

Minden bort közvetlenül a pincéktől rendelünk. Az északabbi tartományok borait magunk hozzuk be, a délebbi tartományok borait közvetítő segítségével. Azokkal a pincészetekkel, akikkel régóta dolgozunk együtt, abszolút baráti a viszony, és kizárólagosságot élvezünk a hazai piacon. Az új, Vinitalyn megismert pincékkel is heti szinten értekezünk.

 

 

Kiemelnél néhány kuriózumot a kínálatból?

 

Több olyan régió borai kóstolhatóak nálunk, amit máshol nem. Ilyen például Basilicata tartomány Griffalcos pincészetében készülő aglianico fajta vagy a molisei Claudi Cipressi tintilla szőlőből készült bora. Friuliból ribolla giallát, friulanót tartunk a Venica pincészettől. Alto Adigéből nosiolát, lagreint ízlelhetnek meg a hozzánk betérők a Castel Noarna organikus pincétől.

 

Csak olasz borok

 

A borokon felül a Contratto Vermouthra is nagyon büszkék vagyunk. Az először 1890-ben készített vermuttal próbálunk megteremteni egy új aperitif- és digestifkultúrát.

 

Milyen ételkínálattal készültök a borok mellé?

 

Folyamatosan változó az ételkínálatunk alapja, de a sonka, a sajt, az olívabogyó-szelekció és a szárított paradicsom rendszerint megtalálható rajta. Csatos üvegben toszkán szárnyas májpástétomot kínálunk, és persze ott van még a libamáj mousse és a parmezánfelfújt is. Egy meleg fogásunk is van, ami napi szinten változik.

 

Lesznek egyedi programjaitok?

 

Több ígéretünk van olasz borász barátainktól, hogy meglátogatnak minket. Szeretnénk szakmai kóstolót tartani velük közösen, amíg azonban ők nem jönnek el, a boraik már várják az olasz borok iránt érdeklődőket.



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!