Csiga, királynő, London
Rövid borhírek Tokajból
2010-03-19 | Vizi CsengeKövetkező tokaji hír összefoglalónkban bemutatjuk a Slow Food egyik legújabb hazai csapatát Tokaj Convivium néven, megismerhetjük e mozgalom múltját és e hazai bázis tevékenységét. Aztán elbarangolunk Tarcalra, ahol immár harmadik alkalommal választják meg az ország borkirálynőjét szépsége és tudása alapján, majd egészen Londonig utazunk, ahol a Tokaj Renaissance Egyesület borbemutatót tartott a Le Bouchon Breton Étteremben a helyi boros szakma képviselőinek.
A Slow Food Tokajban
Tavaly novemberben alapították meg a Slow Food Tokaj Conviviumot, ezzel egy újabb magyarországi bázisa jött létre az immár húsz éves nemzetközi gasztronómiai mozgalomnak. Carlo Petrini 1986-ban alapította meg a Slow Food elődjét, amikor Rómában a spanyol lépcső mellett üzletet nyitott a McDonalds. A kiinduló elképzelés tehát egy még Olaszországban is érezhető gyakorlati problémából indult ki, amikor is mindenki számára tudatosult a gyorsétkezés rohamos térhódítása és az, hogy a komótos étkezéssel nemcsak maga a tevékenység veszik el, hanem a hagyományos élelmiszerek, a régi receptek is. A jelenség persze egyáltalán nem lokális, hatása felismerhető a világ szinte minden pontján. Ennek köszönhetően ma világszerte már 132 országban működnek helyi közösségek, azaz conviviumok, és a tagok létszáma közelít a 100 000-hez. A Slow Food szimbólumának a koncepciónak megfelelően egy csigát választottak.
A Tokaji Conviviumot Wille-Baumkauf Márta és Stephan, a Pendits Szőlőbirtok tulajdonosai, Gergely Miklós, az Oroszlános Borvendéglő tulajdonosa és Baranczó Attila séf alapította. Céljaik természetesen felölelik a helyi gasztronómia értékeinek ápolását és dokumentálását, elfelejtett gyümölcs- és zöldségfajták telepítésével a biodiverzitás védelmét, valamint a termelők és fogyasztók szorosabb kapcsolatának előkészítését.
Az alapítás óta már eltelt néhány hónap. Wille-Baumkauf Mártát a jelenleg futó projektekről, a közeljövő terveiről kérdeztük: „Az egyik legizgalmasabb feladatunknak az úgynevezett íz-nevelést tekintem, ennek az a lényege, hogy tudatos táplálkozásra nevelje a fiatalokat egészen óvodás kortól. A projekt megvalósítása érdekében miskolci iskolákkal vettük fel a kapcsolatot, akik nyitottak voltak megkeresésünkre. A konkrét tevékenység több szálon indulhat majd el, de ennek pontos menete még most körvonalazódik, hiszen számtalan nehézséggel kell szembenéznünk. Szeretnénk például osztálykirándulásokat szervezni a gyerekek számára, amely során elvinnénk őket Balla Enikőhöz, aki Kácsárdon készít kecsketejből sajtokat. Fontos lenne e mellett az is, hogy magukban, az iskolákban lehessenek foglalkozások, ezt azonban az hátráltatja, hogy szinte már egyáltalán nem léteznek iskolai konyhák, így nehéz bármilyen főzést-sütést igénylő program megszervezése.”
Márta az iskolákat érintő kezdeményezés mellett elmondta, hogy áprilisban több programot is terveznek a borvidéken. Április 24-én például Árvay borokat felvonultató borvacsorát szerveznek az Oroszlános Borvendéglőben, ahol autentikus rátkai, régi, sváb receptek alapján készül majd a menüsor. Április 25-én pedig megünneplik a Slow Food „Nagymamák napját”, ennek keretében a gyerekek megismerhetik a szüleik számára már egyáltalán nem mindennapos tésztagyúrást és más egyszerű, kihalóban lévő konyhai fogást.
Borkirálynőt az országnak!
Ismét megrendezésre kerül 2010. augusztus 20-21-én az Országos Borkirálynő Választás, amelyen harmadik alkalommal indulhatnak a borokhoz értő hölgyek. A Tokaj Marketing Nonprofit Kft. által szerveződő királynőválasztás teljesen új szemléletmódot és kritériumrendszert állított fel az ez évi megmérettetésre, amelynek célja, hogy az Országos Borkirálynő a magyar bor arca legyen itthon és külföldön is kiállítások, médiamegjelenések vagy borbemutatók alkalmával.
Ahhoz, hogy valaki indulhasson a tarcali versenyen, három lépcsős választáson kell bizonyítania borok iránti elkötelezettségét, borismeretét, vagy épp sminkelési tudását. Első körben alapfeltétel, hogy az ország bármely borvidékének helyi királynője legyen, ami az előző év augusztus 20. – tárgyév június 30. közötti időszakban értendő. Második körben ellenőrzik szaktudását és nyelvtudását, ami egy kéthetente kiküldött kérdőív segítségével valósul meg, majd következik a döntő, ahol a következő témakörökben kell helyt állnia a leendő királynőnek:
- Sminkelés
- Öltözködés
- Borismeret, borászati ismeretek
- Elméleti és gyakorlati gasztronómiai ismeretek (borkorcsolya készítés, étel-bor párosítás, stb.)
- Megjelenés, imázs teremtés képességét felmérő színpadi feladatok
Az a 18-32 éves kor között hölgy, aki megnyeri a választást, egy éven át viseli majd a címet, reklámarcként, bornagykövetként több boros rendezvényen is képviseli a magyar borászokat, továbbá egy wellness hétvégével is gazdagodik.
Azoknak, akik úgy érzik, megfelelnek a www.tokaj-turizmus.hu oldalon megadott feltételeknek, érdemes sietniük, hiszen a jelentkezés határideje 2010. április 20.
Tokaj – London – Tokaj
A Tokaji borvidék ismert termelőinek borai mutatkoztak be a közel múltban, Londonban. A Tokaj Renaissance Egyesület borbemutatójára a Le Bouchon Breton Étteremben került sor, ahol közel száz, a szakmában dolgozó sommelier, étteremvezető, köztük több Master of Wine címmel rendelkező személy jelent meg.
A hazai pincészetek célja ezzel a bemutatóval nem más volt, mint hogy a tokaji nedűket elmozdítsák a desszertbor kategóriából, és megmutassák, hogy a tokaji szárazon is teljes értékű bor, méltó helyet foglalhat így el a gasztronómia fellegvárában.
Mi is lehetne jobb út ennek bizonyítására, mint a kóstolómenü és a sajtkínálat, amivel Vickram Singh Purewál séf rukkolt elő Donald Edwards, a Le Bouchon vezető sommelier-jének segítségével. A vendégek megtapasztalhatták, hogy a tokaji borok egyaránt kiegészítik, sőt új perspektívát teremtenek a francia, az indiai, de akár a kínai konyha igen fűszeres ételeivel összekomponálva. A kóstolón különleges kettőst alkotott a fésűskagyló-tartár hárslevelűvel, a cékla és juhsajtkrém sárgamuskotállyal, de akár a kínai fűszerezésű ropogós sertés hatputtonyos aszúval is kitűnő harmóniát eredményezett.
Az étterem frommagier-je (sajtszakértő), Jean Claude Ali Cherif egy külön sajtszelekcióval készült, amely hagyta érvényesülni a tokaji borok ízvilágát, üdei savait, mineralitását. Így a sajtpultra került például egy baszk Ossau Irati juhsajt, amely egy könnyed furminttal tökéletes párost alkot, míg a burgundi Epoisses a testesebb aszúk társaként állta meg a helyét.
- Tóth Adrienn, Vizi Csenge -
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!