A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Dobogóra fel!

Bemutatkozott a Vylyan üdvöskéje

2011-04-25 | Vizi Csenge


Dobogóra fel!

Új fejezet nyílt a Vylyan Szőlőbirtok életében, amikor is nemrég piacra lépett a Dobogó elvezésre hallgató tételük. Az alcím nem is adja vissza mindazt, amit igazából takar e bor, ugyanis egy igazi nagyágyúval van dolga annak, aki kortyolni kíván e nedűből. Búfelejtő ez, az ünnepek vöröse, a gyermekérkezés ajándéka, az érzés, amely magasba emel, legalábbis a mi esetünkben a Fekete-hegyig kellett felmászni egy cseppjéért.


A 2008-ban Az Év Pincészete Magyarországon címet elnyert Vylyan Szőlőbirtokon nem telik el úgy év, hogy valami különlegességgel ne szolgálnának a Villányi borvidék és borainak szerelmesei felé. Hol a Bogyólevüknek keresnek új címkét, hol egy mesére fűznek fel egy egész termékcsaládot, hol pedig az irodalomhoz kötik egy-egy borukat. A lényeg ugyanaz: mindig felkavarják a levegőt, de bizony jó értelemben.

Így történt ez azon a bizonyos napon is, amikor egy Cabernet Sauvignon tanösvényre hívták a borkedvelőket a Vylyan Pincészetnél. A rendhagyó nap a tavasz talán egyik leghűvösebb reggelével vette kezdetét. Csepergő esőben, kígyózó sorban indult el a túra, amelynek egy-egy pontja a cabernet sauvignon-ok évjáratait mutatta be. Kezdetként két kis csikó játszadozott hatalmasakat ugrálva az ízlelőbimbóinkkal. A 2009-es hordóminta egy változatos nyár szülöttje, amelyben a vörösbogyós gyümölcsök szépen el is kezdtek már felsorakozni. A 2008-as bátyus sokkal elegánsabb ruhába öltözött, beltartalma is összhangban van látványával.

Dobogóra fel!

Az első ponton bemutatkozó két hordóminta mellett szót ejtett Ipacs Szabó István főborász és Balogh Kornél szőlész a Vylyan Szőlőbirtok múltjáról, történetéről, illetve a Dobogó dűlőről, amelyet bárki szemügyre vehetett két korty között, és láthatta a szigorú fegyelem és rend szőlőurait. Ez a dűlő a legöregebb, de egyben a legjobb, legalábbis cabernet sauvignon tekintetében. Itt a szőlőtőkék terhelése extrémen alacsony: egy tőkéből 4dl bor nyerhető.

A lábaink előtt heverő szőlőbirtok épületét és a közvetlen környezetében található Dobogó dűlőt gyorsan elhagytuk, ugyanis a következő állomás már az erdőbe vezetett. Egy apró tisztáson várta a vendégsereget a következő két tétel: a 2007-es és a 2006-os Cabernet Sauvignon. A kissé avaros-dohányos, igazi erdei gyümölcsökkel hódító 2007-es bor kortyolgatása közben a főborász bemutatta e tételt, majd Dudás György, a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre érdekfeszítő mesélésbe kezdett az itteni növény- és állatvilágról.

A Fekete-hegy egyébként olyan fokozottan védett terület, ahová nem vezet turistaút, csak egy szakavatott, engedéllyel rendelkező személlyel léphetünk csak be a fák közé. Ezen a napon Dudás György volt az, aki megismertette a kóstolókkal a hegyet kívül s belül. Az utóbbi mészköves talajt rejt magában, míg a külcsínyre a szubmediterrán klíma a jellemző, sűrűn átszőtt erdőterületekkel.

Dobogóra fel!

A közöttük található apró tisztásokat szívesen lakja a veszélytelen harapású, de könnyedén támadó haragos sikló, amelynek hatalmas testéről és vérengző viselkedéséről legendák keringenek szerte e vidéken, vagy épp a magyar kikerics, jellemzően pedig mindenfelé az örökzöld csodabogyó színesíti a tájat, nem is beszélve a rozsdás gyűszűvirágról vagy épp a fekete gólyáról, amely mind-mind emeli e táj értékét.

Az élővilág feltárása közben a poharakban már az a 2006-os Cabernet Sauvignon volt kóstolható, amely a pincészet egyik kiemelkedő tételének számít, és ha úgy vesszük, a Dobogó dűlőválogatás kicsi testvére, már magában is igazi nagymenő. A fekete ribizlitől kezdve, az áfonyán át, egészen a csokoládéig terjes illat- és ízvilága, komolysága azonban még ennél is sokkal mélyebb tartalommal kecsegtet. Ezután már feszült izgalommal indulunk tovább, hogy megláthassuk végre, mit tartogat az egyszerű borkedvelő számára a Vylyan Szőlőbirtok cabernet sauvignon ültetvénye.

Egy hosszabb túra után jutunk fel a csúcsra, ahol a kilátás pazar. Ami azonban ennél még lelket gyönyörködtetőbb volt, az a 2006-os Dobogó dűlőválogatás. Egy kosárkában várt a kóstolókra a három palack, amely aztán szép lassan eltűnt kortyolgatás közben, hogy agyunk memória központjába bevésődve egy életre meghatározó élménnyel párosulva tudassa: létem nem véletlen! A borról a főborász hosszan mesélt, amelyről bővebben ITT számoltunk be.

Miután túra során egy csodálatos ívet jártunk végig, amelynek méltó befejezése volt a Dobogóra jutás, egy meglepetéssel kedveskedtek még a szervezők. Debreczeni Mónika bemutatta Tésenyi Andreát, a KakasBonbon máriagyűdi kézműves csokoládé műhely mesterét, aki apró csokoládékkal szolgált a borokhoz. Így egy valóban emlékezetes napot szerezve a villányi borok rajongóinak.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!