A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Dohány Attila: Az Újvilág Burgundiája

Oregon új borvidéke: a Van Duzer Corridor

2019-01-04 | Vinoport


Dohány Attila: Az Újvilág Burgundiája

2019. január 14-én Donald Trump jóváhagyásával új borvidék születik az Egyesült Államokban. Cikkíró versenyünk egyik résztvevője gyűjtötte össze, miért fog a borvilág odafigyelni erre a mindössze 404 hektárnyi szőlőskertre.


Címlapfotó: vanduzer.com

 

Oregon állam (USA) egyike az európai borfogyasztók által az utóbbi évtizedben felfedezett borrégióknak. A helyi borágazat rohamos fejlődése, a folyamatos és jól átgondolt szőlőtelepítések, valamint a borászatok számának folyamatos, nagymértékű növekedése nemcsak mennyiségi, hanem minőségi ugrást is jelentett a borrégió számára. Az itt készített borok már számos megmérettetésen utasították maguk mögé európai társaikat és hívták fel magukra a világ borszerető közönségének figyelmét.

 

A borvidék története

Az elért eredmények távolról sem előzmény nélküliek, hanem a tudatos építkezésnek köszönhetők. A szőlőtermesztés a térségben már 1847-ben elkezdődött, az első bejegyzett pincészeteket az 1850-es években regisztrálták. Az 1920-ban törvénybe iktatott szesztilalom a bortermelést természetesen itt is visszavetette, a terület csak negyven évvel később vált újra számottevővé. A 60-as években kaliforniai borászok kezdtek itt ültetvényeket vásárolni és borászatokat alapítani, amivel fokozatosan újraindult a régió bortermelése, így mára több mint 700 pincészettel találkozhatunk Oregonban. Az első komoly elismerést a Gault & Millau magazin által 1979-ben megrendezett Wine Olympics-on kapták, ahol egy oregoni bor bekerült a világ tíz legjobb bora közé a pinot noir kategóriában.

 

 

Ebben a dinamikusan fejlődő régióban hétévnyi bürokratikus egyeztetés, adatgyűjtés és számos hivatalos találkozó után egy új borvidék került elismerésre. Donald Trump személyes jóváhagyásának köszönhetően a Van Duzer Corridor, a helyi borászok nagy örömére, immár mint önálló borvidék jelenhet meg a világ bortérképén. A 2019. január 14. után palackozott helyi borok már büszkén viselhetik az új borvidéki eredetmegjelölést a palackok címkéin.

 

A földrajzi elhelyezkedés

A Van Duzer Corridor Oregon állam 1984-ben létrejött legnagyobb borrégiójában, a 13 és fél ezer négyzetkilométeren elterülő, pinot noir borairól híres Willamette-völgyben (Willamette Valley AVA) található. Az oregoni völgyből 2019 januárjától így már hét borvidékről (sub-AVA) kóstolhatunk borokat: Dundee Hills, Eola-Amity Hills, McMinnville, Chehalem Mountains, Ribbon Ridge, Yamhill-Carlton és az „újonc” Van Duzer Corridor.

 

Dohány Attila: Az Újvilág Burgundiája

Fotó: winefolly.com

 

A borvidék az itt megtalálható úgynevezett Van Duzer Corridorról kapta a nevét, amely egy sűrű erdőséggel szegélyezett, közel 20 km hosszú sáv a part menti, a tengerszint felett néhány méterrel fekvő Lincoln Citytől egészen Oregon állam fővárosáig, Salemig. Ez egyfajta természetes folyosó, amelyen keresztül a Csendes-óceán felől érkező hűvös légtömegek – az alacsonyan fekvő területeknek köszönhetően – akadálytalanul jutnak be a Willamette-völgy déli részébe, drasztikusan megváltoztatva annak mikroklímáját. A helyiek szerint az óceán felől beáramló hűvös szél szinte óramű pontossággal, minden nap délután fél háromkor érkezik, aminek következtében ezt a régiót tartják a völgy leghidegebb és legszélsőségesebb területének. Földrajzi adottságaiból fakadóan nem is találunk nagy kiterjedésű szőlőültetvényeket, hiszen a most elismert 93 négyzetkilométernyi borvidéken mindössze 404 hektárnyi szőlő kapott helyet.

 

Dohány Attila: Az Újvilág Burgundiája

Fotó: princetoncorkscrew.com

 

A klíma

Az óceáni hűvös levegőnek köszönhetően az itt elterülő szőlőültetvényeken az átlaghőmérséklet 12-13 celsius fokkal alacsonyabb, mint a Willamette-völgy északi részén. A nagy sebességgel érkező levegő lassítja a szőlő érési folyamatát és segít fenntartani a gyümölcs természetes savasságát, emellett pedig megakadályozza a túlzott nedvességből eredő gombás fertőzések kialakulását a gyümölcs szárazon tartásával. A hőmérsékletingadozás következtében kialakuló esti köd szintén hozzájárul az ültetvények lehűtéséhez, ezzel ugyancsak egyenletesebb, lassabb érési feltételeket biztosít a szőlő számára. Ennek eredményeként a szüret néhány héttel később kezdődik, mint a völgy északi részén található gazdaságokban.

 

Az ültetvények

Az oregoni szőlőültetvények statisztikai nyilvántartása meglehetősen későn kezdődött el, egyszerűen azért, mert a bortermelés nagyobb volumenben csak a 80-as évek elején indult el, így nem állnak rendelkezésre konkrét adatok a korábbi évekből. A fellelhető kimutatásokból azonban egyértelműen kiderül, hogy az elmúlt évtizedekben ezen a területen mindig a pinot noir volt a legnépszerűbb fajta, de chardonnay, pinot gris, sauvignon blanc, gamay és syrah ültetvényekkel is találkozni.

 

Dohány Attila: Az Újvilág Burgundiája

Fotó: oregonwinepress.com

 

A pinot noir elterjedése a belőle készült bor népszerűségére vezethető vissza; a megfelelő hozamkorlátozás, a régióra jellemző hordalékos, tengeri üledékes talaj és az egyedülálló éghajlati viszonyok kombinációja miatt a fajta „sikerre van ítélve” Van Duzer Corridorban. Az itt termesztett szőlőn az erős szél elleni védekezés okán vastagabb héj fejlődik, ez szintén megkülönbözteti európai rokonaitól. A vastagabb héj növeli a bor színkoncentrációját, aromáinak összetettségét és tannintartalmát. Ezen adottságok együttes eredménye, hogy a borvidékről származó pinot noir-t visszafogott gyümölcsösség és kifinomult földes ízjegyek jellemzik, tanninban gazdag, élénk savtartalom mellett.

 

A völgy déli részén található borvidéken jelenleg hat pincészetet találunk, valamint 18 kereskedelmi szőlőültetvényt, ezekről más borászatok számára értékesítik a termést. A borvidékké való „felminősítés” várhatóan felkelti majd a potenciális befektetők érdeklődését, és a közeljövőben új pincészetek jelenhetnek meg ezen a különleges klímájú vidéken. Emellett szinte biztosra vehető az is, hogy a jelenlegi amerikai bortermelés mindössze egy százalékát adó teljes oregoni borrégió növekedése még nagyobb sebességbe kapcsol.Hasonló cikkek

András nap a Somlón
András nap a Somlón

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!