A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Dűlőszelektált aszú a Kapiból

A Disznókő új aszúját mutatta be

2010-11-19 | Schützenhoffer Gergely


Dűlőszelektált aszú a Kapiból

November elején az impozáns Párisi Nagyáruházban, egy nagyszabású kóstoló keretében tehettük meg az első bátor lépéseket a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet 6 Puttonyos Kapi Aszújának megismerése felé. A dűlőszelektált tétel 2005-ben fogant, egyetlen eddigi testvére az 1999-es évjárat. Az est folyamán előbb Mészáros László birtokigazgató mutatta be, majd Alkonyi László - az immár 15 éves Borbarát főszerkesztője - pedig méltatta a bort.


A nedű ágyát képező aszúszemeket kizárólag furmint fajtából gyűjtötték, négy időpontban. A tétel alapanyaga a második és a harmadik szedés válogatottjának hozadéka. A három hétig tartó áztatás szintén a - Tokaj-Hegyalján legnagyobb mennyiségben termesztett - furmint erjedő mustjában zajlott.

Az aszú alapanyagának ökológiai fülkéje a Kapi dűlő déli fekvésű szőlőinek felső harmadában, kb. 150-180 méteres magasságban helyezkedik el.

Kóstolva kitűnő egyensúlyt képeznek a határozott savak, az alkohol és a maradékcukor (165g/l). A mineralitás kerekíti az ízképet, amely a gyümölcsösséggel együtt frissességet és lendületet biztosít a tételnek. Potenciálja hétmérföldes, kóstolni csak lassan, mértékkel érdemes. Igazi hungaricum!

Meséljenek tovább a képek, amelyek Schützenhoffer Gergelytől származnak:

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!