A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egerben kóstolt a brit Forbes

Dicsérte a bikavéreket a világutazó szerzőpáros

2015-08-04 | Vinoport


Egerben kóstolt a brit Forbes

Saját bevallásuk szerint legalább tíz éve nem jártak Magyarországon, most Egerbe látogatott Per és Britt Karlsson, a világutazó szakírók. Eger, mint a második leghíresebb magyar borrégió Tokaj után (így írták ők) lenyűgözte őket. És néhány friss egri bikavér is.


 

Per és Britt Karlsson saját oldalukon, a BKWine oldalon azt írták, hogy a régió emblematikus bora ma már nem minden esetben testes, és a korábbiakhoz képest sokkal gyümölcsösebb, strukturáltabb, egyensúlyosabb. Sőt, kifejezetten elegánsnak titulálták.

 

Utazásukról bővebben írtak a Forbes brit kiadásába. A cikk New Blood Revives Famous Hungarian Wine Egri Bikavér címmel jelent meg, amit nagyjából így fordíthatnánk: Új vér éleszti újjá a híres magyar bort, az egri bikavért. Rögtön az elején a szerzők pozitívumként emelték ki, hogy Egerben végre izgalmas, Magyarországon kívül nem termesztett szőlőfajtákkal és boraikkal találkozhat az utazó, aki beleunt a világfajták kóstolgatásába. És még ha nehéz is kiejteni a magyar szőlők neveit, néha elég a belőlük készül borokét megtanulni, például az egri bikavér nevét.

 

 

A házaspár Egerben a St. Andrea borászatnál járt, ott Lőrincz Györggyel beszélgettek. A borászat tételei közül a 2012-es Áldás Egri Bikavért, az "elegáns és intenzív" Merengő Egri Bikavér Superiort, és az "aromás és gyümölcsös" Hangács Egri Bikavér Superiort emelték ki. 

 

A Thummerer borai közül az "egyensúlyos" 2009-es Egri Bikavér Superiorról és a "jól strukturált" 2007-es Egri Cabernet Franc Selectionről írtak. Karlssonék szerint a cabernet franc fajta kitűnően teljesít nem csak Egerben, de egész Magyarországon. Persze a pince csúcsborának számító Vili Papa Cuvée-t is tesztelték, egy palackot 2006-ból. 

 

Egerben kóstolt a brit Forbes

 

Bolykitól az "elegáns" 2012-es Egri Bikavér szerepelt, az annál is erőteljesebb Bolyki 2012 Superior, és tetszett nekik a 2013-as Meta Téma is.

 

Lenyűgözte őket a Gál család is, tőlük a 2012-es Pinot Noir-t és a 2013-as Csillagot említették, megjegyezve, hogy az új egri fehért házasítás, az egri csillag esetében is elég a bor nevét megjegyezni a bonyolult magyar szőlőnevek helyett. Ahogy az előző két bort, a pincészettől említett Titi Egri Bikavér 2011-et és az Egri Bikavér Superior 2011-et is kóstoltuk korábban, véleményünket a linkre kattintva érik el.

 

Karlssonék végül a budapesti St. Andrea borbárt is ajánlották cikkükben, mint helyet, ahol jó magyar borokat kóstolhatnak és isteni ételeket ehetnek a brit Forbes olvasói.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!