A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy év a helyi gasztronómia jegyében

Slow Food Central Budapest

2011-05-23 | Tóth Adrienn


Egy év a helyi gasztronómia jegyében

Egy éves a Slow Food Central Budapest, a nemzetközi öko-gasztronómiai szervezet budapesti csoportja. Az öko-gasztronómiai megjelölés arra utal, hogy a kezdetben a gyorséttermek terjedésével szemben a főzést, az univerzális élelmiszerek helyett a helyi alapanyagok használatát pártoló mozgalom, mára külön figyelmet szentel a fenntartható mezőgazdaságnak, a biodiverzitás megőrzésének és a fejlődő országok támogatásának.


A Slow Food szervezetének hazánkban négy aktívan működő csoportja, azaz conviviuma van: a kiskunsági, a pécsi, a tokaji és a budapesti. Az együttműködés módjainak folyamatos keresése mellett mindegyik közösség önálló munkát is végez, hiszen a Slow Food egyik alapelvét pont a helyi adottságok és hagyományok középpontba állítása jelenti.

A Slow Food Central Budapest convivium az elmúlt évben két módon törekedett a fővároshoz és annak környékéhez kötődő gasztronómiai lehetőségek tudatos felderítésére. Egyrészről igyekezett minél több termelőt személyesen felkeresni, hogy megismerje az egyes élelmiszereket, azok készítési módját és a minőségüket befolyásoló szempontokat. Másrészt havi rendszerességgel rendezvényeket szervezett, ahol a résztvevők megoszthatták egymással az otthoni főzéssel, a szezonalitással kapcsolatos tapasztalataikat vagy inspirációt nyerhettek mások ötleteiből.



A convivium nagyobb programjainak sorát egy decemberben zajló borvacsora nyitotta, ezzel egy olyan nemzetközi programsorozathoz kapcsolódott a budapesti csoport, amely Terra Madre nap elnevezés alatt több mint 100 országban zajlott. Az estre az Etyek-Budai borvidékről származó borokhoz olyan vacsorát állítottak össze, amelynek minden fogása a biatorbágyi Pozsa Panni sajtjaira épült.

Pár hónappal később Furmint Február vacsorát rendeztek, ahol a szezonális ételekhez különböző, de mind ebből a hungarikum szőlőfajtából készített borok társultak. A márciusi közös főzés kiindulópontját a Nagy Zsuzsa által vezetett etyeki Stelázsi termelői piac alapanyagai jelentették. Április végén pedig a szentendrei Skanzenbe vezetett a túra, ahol egy, a kiállítás részét képező konyhában zajlott a kenyérsütés.



A Central Budapest következő, nyitott programja egy piknik lesz, amelyre mindenkit szeretettel várnak, aki osztozik a helyi alapanyagok, receptek, termelők iránti elkötelezettségükben, és szívesen venne részt a csoport munkájában és programjain. A Margit-szigeti Nagyréten a Central Budapest tagjai ott lesznek, és magukkal hozzák otthon készített finomságaikat, legyen szó ételekről vagy italokról.

A Slow Food Central Budapest piknikje

Helyszín: Budapest, Margit-sziget, Nagyrét
Időpont: 2011. június 26. 11:00-17:00-ig

További információk Programajánló rovatunkban.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!